Forbes Israel Logo

3 מ-10 החברות בדירוג "המשפיעות החברתיות" של מגזין פורבס – ישראליות

הכמות האדירה של הפיתוחים, האפליקציות, החידושים והטכנולוגיה אשר מקיפים אותנו כל העת מעלים לא פעם את השאלה: האם התועלת שמביאה עמה הטכנולוגיה אכן גוברת על הנזק, או שמא דווקא ההפך הוא הנכון? לשאלה הזו, באופן טבעי, אין תשובה אחת נכונה. חלקנו רואים בטכנולוגיה המתקדמת ובפיתוחים החדשים כאמצעי של ממש לשיפור חיינו, בעוד אחרים טוענים כי כל אלו פוגעים בבריאות האזרחים, בפרטיות, ובכלל – באורח החיים התקין שלהם.

נציגות מרשימה | צילום: thinkstockphotos

אך בעוד תשובה חד משמעית לשאלת הקדמה הטכנולוגית לא ניתן להשיג, ישנם גם מיזמים ופיתוחים שונים עמם לא ניתן להתווכח. אלו פיתוחים טכנולוגיים, אפליקציות, פלטפורמות אינטרנטיות ושאר מיזמים אשר לצד תכניות הרווח שלהם פועלים במטרה ברורה ומוצהרת – לשפר את חיינו ולהפוך אותם לקלים, בטוחים ונעימים יותר. מיזמים אלו, אשר מספרם הולך וגדל בשנים האחרונות (כחלק מהטרנד המתפתח של היזמות החברתית אשר צובר תאוצה ברחבי העולם) זוכים גם לתשומת לב הולכת וגוברת, כשגם המשקיעים השונים מתחילים לזהות את הפוטנציאל הכלכלי הגדול אשר שוכן לצד פוטנציאל ההשפעה הממשי על חייהם של מיליונים ברחבי העולם.

הטרנד המתפתח, כאמור, מכה גלים ברחבי העולם כולו – ולא פוסח גם על ישראל. "אומת הסטארט אפ", אשר זכתה למקום של כבוד בקהילת ההיי טק העולמית, מוציאה מתוכה כמות אדירה של מיזמים טכנולוגיים פורצי דרך בשנים האחרונות – וכעת, כך נראה, הגיע תורם של המיזמים החברתיים להגיע לקדמת הבמה. בפרויקט מיוחד של מגזין פורבס בחר כתב המגזין 10 חברות מסקרנות במיוחד הפעילות בתחום ברחבי העולם. 3 מהחברות הנכללות ברשימה האקסקלוסיבית מגיעות היישר מארץ הקודש: אחוז מרשים במיוחד, אשר זוכה להתייחסות גם בקרב הקהל האמריקאי אשר מגיב לכתבה.

החברות אשר נכללות ברשימה, כאמור, נבחרו כולן בזכות הפוטנציאל הכלכלי הגדול אשר גלום בהן (לראיית כתב המגזין) המשולב עם הפוטנציאל לייצר שינוי של ממש, ולהשפיע לחיוב על חייהם של מיליונים. מעבר לכבוד הגדול להן זוכות החברות המדוברות, הכתבה הנוכחית מדגישה פעם נוספת את הפוטנציאל הגדול אשר קיים בישראל בהקשר היזמות החברתית – ואת הצעדים הנכונים אשר עושים היזמים הישראלים, אולי בדרך להפוך מ"אומת הסטארט אפ" ל-"אומת האימפקט".

חברת ענק כבר היום, והפוטנציאל אדיר. מובילאיי | מתוך יוטיוב

אז מיהן אותן נציגות ישראליות אשר נכללו ברשימה המדוברת? הנציגה הראשונה היא חברת "מובילאיי" שהקימו אמנון שעשוע וזיו אבירם כבר בשנת 1999. החברה, אשר בשנים האחרונות הפכה לאחת המוכרות במשק הישראלי ואף הונפקה בניו יורק, מפתחת מערכות מתקדמות לסיוע לנהגים באמצעות עיבוד תמונות ממצלמות וחיישנים ברכב. היא נחשבת לאחת החברות המשמעותיות בקידום תחום הנהג האוטומטי, והמערכות שלה צפויות לא רק להוביל את התחום – אלא גם לסייע בשמירה על בטחון הרכבים והנהגים (עוד בטרם יגיע הנהג האוטומטי המלא) ולהציל את חייהם של אזרחים ברחבי העולם כולו. בקיץ 2014, כאמור, הנפיקה החברה בבורסה בניו יורק על פי שווי של 5.3 מיליארד דולר, והפוטנציאל הכלכלי והחברתי שלה, מאמינים רבים, עדיין לא רחוק מלהגיע לכדי מימוש.

הנציגה הישראלית הבאה בתור היא חברת Rewalk, אשר זכתה גם היא לתשומת לב ציבורית רבה במהלך השנה החולפת. המיזם השאפתני של ד"ר עמית גופר הוא למעשה "שלד חיצוני", אשר מאפשר לנכים המרותקים לכיסא גלגלים לעמוד ואף להתנייע באמצעות אותו שלד מתוחכם. החברה עלתה לכותרות לאחר שקיבלה גם את אישור מנהל התרופות האמריקאי (FDA) וצפויה להתחיל ולשווק את המוצר גם בארה"ב כבר בעתיד הקרוב. הפיתוח המדהים צפוי לשנות מן הקצה את חייהם של מיליוני נכים ומשותקים ברחבי העולם אשר יזכו לשיפור אדיר באיכות חייהם, וגם מצב בריאותם צפוי להשתפר פלאים בעקבות היכולת להישאר זקופים. הפוטנציאל הכלכלי, באופן טבעי, הוא לא פחות מאדיר.

מעמדיים משותקים על הרגליים. Rewalk | צילום: מתוך יוטיוב

החברה הישראלית השלישית ברשימה אמנם פחות מוכרת לציבור הרחב, אך גם היא נחשבת לאחת החברות המבטיחות ביותר הפועלות בתחום בארץ. זוהי חברת "טלסופיה", אשר שמה לה ליעד לשפר את הבנתם של המטופלים את הוראות הרופאים ואמצעי הטיפול. אחת הבעיות הנפוצות בעולם הרפואה היא כי מטופלים נוטים להתבלבל, לא להבין ולבצע את הוראות הרופא שלא כסדרן. מקרים כאלה פוגעים פעמים רבות ביעילות הטיפול הרפואי, ובמקרים אחרים אף גורמות לנזק של ממש. "טלסופיה" סוגרת את הפער בין הוראות הרופא לבין ביצוען על ידי המטופל, באמצעות מאגר של סרטוני וידאו מיוחדים מרשת האינטרנט אשר מסביר בקלות ובנוחות לכל מטופל כיצד עליו לנהוג בכדי למלא את הוראות הרופא. כך, הם מאמינים, הפיתוח יוכל לשפר את יעילות הטיפול הרפואי ולמנוע סיבוכים רבים אשר נגרמים כיום עקב אי מילוי נכון של הוראות.

אלו, כאמור, רק החברות הישראליות ברשימה. בין יתר החברות ברשימה היוקרתית ניתן למצוא את חברת Be My Eyes הדנית, אשר יצרה פלטפורמה אינטרנטית המקשר בין משתמשים עיוורים לבין אלפי מתנדבים ברחבי העולם, אשר יושבים לצד מחשב עם מיקרופון פשוט. באמצעות האפליקציה שפיתחו, המשתמשים פשוט פותחים את מצלמת המכשיר הנייד שלהם ומתחברים אישית למתנדב. אותו מתנדב "רואה" דרך מצלמת הנייד ומקריא למשתמש העיוור (או בעל ליקוי ראייה) את הפרטים הרלוונטיים, דוגמת מוצרים בסופרמרקט או שלט פרסום. חברה נוספת ברשימה היא חברת Andela אשר מקשרת בין חברות שונות ברחבי העולם הזקוקות למתכנתים ומפתחים לבין בני נוער מוכשרים ברחבי אפריקה, אשר מבצעים את העבודה מבתיהם תמורת תשלום. אנשי החברה מקפידים שלא לתת למחירים לרדת לרמה נמוכה – והצעירים אשר עובדים במיזם זוכים למשכורות גבוהות מאוד ביחס למקובל במדינות היבשת השחורה. החברה גייסה לאחרונה עוד חברות רבות הנעזרות בשורותיה – ומרחיבה גם את כמות המתכנתים והמפתחים ביבשת אפריקה אשר זוכים להזדמנות פז לעבודה יוקרתית באמצעותה.

רוצים למלא את הפער שבין הרופא למטוופל. טלסופיה | צילום: מתוך אתר החברה

מיזם מסקרן נוסף היא חברת GoFoundMe, אשר פיתחה פלטפורמה אינטרנטית למימון המונים. אך בניגוד לפלטפורמות המוכרות בשוק (דוגמת קיקסטארטר או אינדיגוגו), כלל הקמפיינים המועלים לאתר הם בעלי מטרה חברתית מוצהרת. כך, למשל, נפתחו באתר קמפיינים לתשלום משכנתא של אדם גוסס, סיוע במימון לימודים של צעיר עני, סיוע של ההמונים לשיפוץ ביתם של זוג קשישים, וכו'. עד כה כבר גויסו באמצעות האתר מיליארד דולר מ-11 מיליון תורמים שונים, ובחברה בטוחים ביכולתם להמשיך ולהשפיע על חייהם של עוד נזקקים רבים ברחבי העולם.

אלו הן, כאמור, רק חלק מהחברות המופיעות ברשימה. 4 מיזמים נוספים מופיעים בה גם הם, אך עוד מאות רבות של מיזמים ועסקים חברתיים פועלים כיום ברחבי העולם, מבססים את מודל הרווח שלהם – ומסייעים סיוע של ממש לבני אדם רבים. אם המגמה אכן תמשיך ותתעצם, יש סיכוי של ממש כי השאלה אשר הוצגה בתחילת הכתבה באשר למידת התועלת/נזק של הטכנולוגיה על חיינו, תזכה סוף סוף לתשובה חד משמעית.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן