שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

עידן פורטנוי

מייסד עמותת "בחזרה לחברה", בן 27

כל אסיר שלא חוזר למעגל הפשע חוסך למדינה 3.1 מיליון שקל – מאסר, עלויות משפטיות, אובדן תוצר למשק, ביטוח לאומי ועוד. עידן פורטנוי הבין את המעגל הבעייתי לחברה הישראלית ולאסירים והוביל את הקמת "בחזרה לחברה", עמותה שמסייעת לאסירים משוחררים במציאת עבודה. "גדלתי בסביבה תומכת. לאסירים לא היה את זה. אני מרגיש שמחובתי המוסרית לתת להם הזדמנות. זו אוכלוסייה שכמהה לעזרה", אומר פורטנוי.

במסגרת לימודיו לתואר במשפטים ומינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, העביר פורטנוי, מפקד ביחידת מגלן לשעבר וכיום יועץ אסטרטגי ב-Deloitte, סדנאות משפטיות לאסירים בבתי הכלא. בשיחות איתם התוודע לחשש הגדול שלהם – שלא יצליחו למצוא עבודה אחרי השחרור. פורטנוי הפיק יריד תעסוקה ל-300 אסירים, וזה היה, בעצם, הצעד הראשון בדרך לעמותה. "ידוע ש-40% מהמעסיקים בארץ צריכים עובדי כפיים מקצועיים", הוא אומר, "אך האסירים חוששים לפנות למעסיקים האלו. אנחנו משמשים גשר ביניהם. המחקרים מראים ש-62% מהאסירים בישראל חוזרים אל מעגל הפשע, 42% כבר בחמש השנים הראשונות. במקביל אנחנו יודעים שתעסוקה קבועה מונעת מחלקם הגדול לפשוע שוב. לכן היה לי חשוב ללוות את האסירים עוד בטרם שחרורם".

פורטנוי לא תמים ומודע להסתייגות של מעסיקים מהעסקת אסירים משוחררים. "האם אסיר משוחרר הוא 'שור מועד'? אולי, אבל באותה נשימה אנחנו לא יכולים לגזול ממנו את הסיכוי הזה. מבחינת המעסיקים, אנחנו לא שומעים את החשש הזה, בעיקר כי אין להם ברירה. הם משוועים לידיים עובדות".

כיום מלווה העמותה את האסירים באופן פרטני דרך הפלטפורמות השונות שהקימה, בשיתוף עם השב"ס, התאחדות התעשיינים, פוליטיקאים ובתי עסק, ורוב מתנדבי העמותה (כ-40) הם סטודנטים של המרכז הבינתחומי הרצליה ואוניברסיטת בר אילן. העמותה מצאה תעסוקה ליותר מ-150 אסירים עד היום ורתמה שתי רשויות ציבוריות להעסקתם. "כשאתה עושה משהו טוב, זה נותן לך דחיפה להמשיך", אומר פורטנוי. "זאת לא העבודה שלי, אבל אני כבר לא יכול בלי זה. כשאסירים באים אליי עם דמעות בעיניים ואומרים לי שאני הראשון שנתן בהם אמון ותקווה – אני מרגיש שעשיתי את שלי".