“ביוטכנולוגיה היא העתיד, או כך אני לפחות מקווה", אומרת אלונה שגן, דוקטורנטית בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. “לצערי, בארץ התחום הזה לא נסק עדיין. יש כמה סטארט־אפים בנושא אבל לא כמו בהייטק. אני הייתי רוצה לראות את התחום הזה הולך ופורח – למצוא פתרונות חכמים לרופאים זה משהו שיכול לעזור לאנושות".
בשנים האחרונות שגן נחשפת אל הפוטנציאל הזה ומפתחת אותו במהירות מסחררת. את הדוקטורט שלה, בהנחיית פרופ' בועז מזרחי, היא עושה בנושא “חומרים חכמים" – ובמרכזם שני חומרים שעזרה לפתח. האחד הוא דבק רפואי, השני – חלקיקים שניתן להזריק לגוף עם תרופות ועוזרים בשינוען.
“הדבק הוא כנראה קל יותר להסבר. הוא מבוסס על מולקולה שייצרנו בעצמנו ושמתקשה בחום. כולם יודעים שכשמגיעים למרפאה עם חתך בגוף, אפשר להשתמש במקום תפרים בדבק מסחרי, אבל יש לו מגבלה – ניתן להשתמש בו רק בשימוש חיצוני, כי הוא יכול לשחרר רעלים ולכן השימוש נעשה רק בפציעות לא חמורות. הדבק שלנו פותר את הבעיה הזו, מכיוון שהוא לא רעיל והוא מתפרק בגוף, אבל מצד שני הוא חזק מאוד ויכול להחזיק את הפצע. אפשר יהיה להשתמש בו בדברים כמו פתיחת ראש, או בניתוחים מסובכים אנחנו עוד לא בשלב מסחרי, רשמנו עליו פטנט ואנחנו בשלבי מחקר", מסבירה שגן.
“החומר השני הוא יותר חכם", היא מתגאה, “החלקיקים שלו מצטברים באזורים של דלקת וסרטן וכך, כאשר הוא מוזרק לגוף יחד עם תרופה, הוא לוקח אותה למקום שבו היא נחוצה. בדרך הזו, לאדם שנמצא בתהליך כימותרפיה למשל, אפשר יהיה לעשות טיפול ממוקד יותר".
אלונה, ילידת נתניה, היא בוגרת יחידת 8200 ובעלת תואר ראשון בהנדסה כימית – מגלה היום שהעבודה על הדוקטורט פותחת בפניה דלתות רבות. בימים אלה שוקלת לעשות פוסט־דוק, כאשר ההישגים כבר נצברו: היא בוגרת שיתוף פעולה מחקרי באוניברסיטת הרווארד, זכתה במלגות ג’ייקובס, שרמן, אייזנברג ו־RBNI והציגה את מחקריה בכנסים בינלאומיים.