בתפקידה במפא”ת (המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות במשרד הביטחון), אחראית נטע בלום על פיתוח הדור הבא של המערך האווירי. היא רק בת 27, האישה הראשונה והצעירה ביותר שממלאת את התפקיד הזה.
מטוסים עתידיים, כלי טיס ללא טייס ורחפנים ייחודיים – הם רק המעט שבלום יכולה למנות כששואלים אותה אילו פיתוחים מקדם המדור. היא, ועשרת העובדים והחיילים המועסקים תחתיה – מחלקים את יומם בין ייזום פיתוחים חדשים שישדרגו את המערך האווירי-בטחוני של ישראל, ביצוע סקרי שוק, תכנון ניסויים וקיום שיתופי פעולה עם גופי אווירונאוטיקה מהשורה הראשונה.
אחד הפרויקטים שניתן להזכיר, ומבוסס על רעיון שלה, הוא פיתוח מטוס ללא טייס שכולו מודפס בטכנולוגיה להדפסה תלת ממד. “תוך שעות בודדות ניתן לייצר מל”ט אמיתי שיכול לטוס”, היא מסבירה.
כשאנחנו שואלים איך חוזים את הצרכים המבצעיים בעתיד אומרת נטע שהדבר מבוסס על חשיבה רבה קדימה. “הרבה פעמים”, היא מציינת “מדובר בשיתוף פעולה עם מדינות בחו”ל, זהו שיתוף פעולה שמפרה אותנו. אני טסה הרבה לחו”ל, הם באים הרבה לפה. לפחות פעם בחצי שנה אני נפגשת עם מדענים בסוכנות החלל נאס”א”, היא מחייכת.
בין מטוסים לרקמות
את הרומן עם עולם התעופה החלה בלום כעתודאית בצה”ל, במסגרת תכנית “ברקים” המקדמת מצוינות בלימודי הנדסת מכונות. עוד לפני שירותה הצבאי השלימה תואר ראשון ושני בהנדסת מכונות בטכניון.
מיד לאחר סיום הלימודים, כשהיא רק בת 22, הגיעה לשירות חובה בחיל האוויר וחקרה כשלים טכניים ותאונות מטוסים. בהמשך הגיעה למפא”ת, בתחילה כמהנדסת במדור טכנולוגיות תעופה, ובחצי השנה האחרונה, היא משמשת כראש המדור. ביום העצמאות ה-71 של מדינת ישראל, קיבלה נטע אות הצטיינות מראש מפא”ת, תא”ל (במיל’) דני גולד.
כיום עובדת בלום על הדוקטורט שלה בטכניון, שבו היא בודקת האם עקרון סן-ונן, עקרון המגיע מעולם הנדסת מכונות, תקף גם לגבי רקמות ביולוגיות. "זה עיקרון שבודק דעיכה של הפרעות. אם, למשל, יש סדק בגוף המטוס, זה די אבוד כי הסדק רק ימשיך להתפתח. לעומת זאת, גילינו שגוף האדם יודע להכיל פגמים שונים", מספרת בלום. בעתיד, עשויות תוצאות המחקר, שאותו מובילים פורפ’ דוד דורבן וד”ר ברוך קרפ, ליצור פריצת דרך משמעותית בעולם הרפואה.
בלום נולדה בישראל, לאב שהוא פרופ’ לרפואה ואם שהיא ד”ר לשיקום רפואי. את ילדותה העבירה בעיקר ביישוב נופית בגליל התחתון, אך במסגרת העיסוקים של ההורים נסעה המשפחה לארה”ב למספר שנים. “גדלתי בחו”ל וראיתי תרבויות. בשבילי זה מדהים לראות ולהכיר דברים חדשים. זו גם הסיבה שאני אוהבת לבנות דברים מאפס”, היא אומרת.
העשייה שלה לא מסתכמת רק בתחום הטכנולוגי. בשנים האחרונות הקימה בלום את מיזם “את” במסגרתו היא מנהלת כ-150 מתנדבות מהתעשייה ומהאקדמיה שמרצות ומקנות ליווי והכוונה לתלמידת תיכון. במקביל משמשת בלום גם כמנהלת פרויקטים בעמותת “סינתיסייזר”, תכנית אקסלרטור עבור מוזיקאים צעירים.