אם יש מי שמצליח להגיע לרף הברוטליות הלא אנושית של דאע"ש זהו הארגון הניגרי־איסלאמי בוקו חראם. משמעות שמו של הארגון הקיצוני הוא "חינוך מערבי הוא חטא", והוא משקף את האידיאולוגיה הרדיקלית שלו, המתנגדת בחריפות לחינוך על פי ערכים מערביים, שסותרים את האמונה האיסלאמית. הארגון, שהוקם ב־2002 על ידי איחוד של כנופיות חמושות בפרבריה העלובים של העיר מיידוגורי בצפון־מזרח ניגריה, שואף להפיל את השלטון הנוכחי ("המערבי והמושחת"), ולהחליפו במדינת הלכה שתתבסס על רוח האיסלאם ותאכוף את חוקי השריעה.
תחת הנהגתו של המייסד, מוחמד יוסף, איש דת קיצוני ומטיף כריזמטי, שניצל בכישרון רב את מצוקת העוני הקשה של האוכלוסייה המקומית והשחיתות השלטונית של הממשל, תפס הארגון תאוצה אדירה וקנה לו תומכים ומאמינים רבים.
לאחר חיסולו של יוסף ותחת שרביטו של המנהיג החדש, אבו־באכר שקאו, הקצין הארגון את פעולותיו הברבריות האכזריות, שעברו ממתקפות ממוקדות נגד מטרות ממשלתיות וצבאיות לטבח אקראי באזרחים ומתקפות רצח חסרות רחמים על מוסדות חינוך נוצריים־דתיים. לצד מתקפות טרור "קונבנציונליות", הכוללות פיגועי התאבדות, הנחת מטעני חבלה ופיצוץ מכוניות תופת, ביצע הארגון הקיצוני פעולות מיליטנטיות שטניות, המגדירות מחדש את המושג טרור. עדויות מצמררות של ניצולים מאזורי העימות מספרות על מיליציות חמושות לעייפה, הפושטות על כפרים וטובחות ללא הבחנה בנשים וילדים. אחרים מספרים על נהגים שנשלפו ממכוניתם באמצע הכביש על ידי חמושים, הועמדו בצד הדרך ונטבחו בדם קר, או על הוצאות להורג מזוויעות באמצעות עריפת ראשים על ידי מסורים חשמליים. במקרה מזעזע (ולא יחיד) שהתחולל בעיירה גוג'בה בצפון־מזרח המדינה השתלטו המיליטנטים האיסלאמיסטים על מעונות בית ספר חקלאי, כלאו בתוכו את התלמידים והעלו אותו באש. התוצאה מקפיאת הדם היתה 60 גופות חרוכות של נערים וילדים.
חטיפות של אזרחים מערביים ונשים מקומיות הינה על פי רוב ההערכות של גורמי ביון רבים השיטה העיקרית שבאמצעותה מממן בוקו חראם את פעילותו. טקטיקת הפעולה הזו נפוצה מאוד אצל פעילי הארגון, הדורשים ומקבלים בגין שחרור החטופים המערביים דמי כופר של מיליוני דולרים לעסקה. לאחרונה הודיעה ממשלת קמרון על שחרורם של 27 בני אדם שנחטפו על ידי הארגון, ביניהם אשתו של סגן ראש הממשלה ועשרה אזרחים סינים, וסכומי כסף גבוהים מאוד החליפו ידיים. מאחר שהסחר בבני אדם משגשג באזורים אלה של אפריקה, והביקוש לנשים גבוה מאי פעם, עבור 219 הנערות הנוצריות שנחטפו מבית הספר הממשלתי בעיירה צ'יבוק, למשל, יכול בוקו חראם לשלשל לקופתו סכומי כסף גדולים. בסרטון מתגרה שהפיץ לאחר החטיפה הודיע מנהיג הארגון כי בכוונתו למכור אותן כשפחות אם לא ימולאו דרישותיו.
בנוסף לכך, ובדומה לאופן שבו פועלים ארגון המדינה האיסלאמית וארגוני טרור רבים אחרים, אימץ בוקו חראם לגיוס כספים גם שוד בנקים, סחר פיראטי, מסחר בנשק והטלת מסים על התושבים החיים בשטחים שבשליטתו.