שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

FARC

מחזור שנתי: כ-600 מיליון דולר. אזור פעילות: קולומביה. מקורות מימון עיקריים: ייצור וסחר סמים, חטיפות ודמי כופר, כרייה פיראטית של מחצבים (בעיקר זהב), גביית דמי חסות ומסים. מטרה: חיסול השלטון הקפיטליסטי וכינון מדינת רווחה סוציאליסטית־מרקסיסטית

FARC,  כוחות המהפכה המזוינים של קולומביה (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), הוא ארגון מחתרתי בעל אידיאולוגיה מרקסיסטית אנטי־אימפריאליסטית ושחקן פעיל ומרכזי במאבק המדמם שקורע את קולומביה יותר מ־50 שנה. במאבקו נגד השלטון הימני, אותו הוא רואה כמשרתם ועושה דברם של הכוחות האימפריאליסטים ־קפיטליסטים העושקים את העם הקולומביאני (והלטיני), מנהל הארגון מלחמה אלימה נגד המשטר, שגבתה עד היום את חייהם של מאות אלפי בני אדם.

למרות שיש הרואים בפעילי הארגון לוחמי חופש פרטיזנים (בעיקר מדינות בעלות נטייה קומוניסטית), מוגדר FARC כארגון טרור על ידי ארה"ב, האיחוד האירופי וקנדה. בין אם הוא אכן ארגון טרור "רשמי" או לא, אין מחלוקת בעניין השפעתו האדירה על הטרור העולמי: הארגון הקולומביאני המיליטנטי היה זה שפיתח ושכלל את מתודת ה"נרקו־טרוריזם" (סחר בסמים למימון פעילות טרור) בהיקפים ובעוצמות שלא נראו לפניו, תוך צבירת הון עצום, ובכך היווה מודל לחיקוי לארגוני טרור בכל רחבי העולם.

על אף שאיבד מכוחו בשנים האחרונות, עקב שורה של חיסולי בכירים ומעצרים שבוצעו בפעילות אינטנסיבית של הצבא והממשלה נגדו (בתמיכה כספית ופוליטית נרחבת של הממשל האמריקאי), הוא נחשב עדיין לארגון המחתרתי הגדול והחזק ביותר בקולומביה. במקביל הוא מהווה גם שחקן פוליטי משמעותי, והממשל נושא ונותן איתו שנים ארוכות, בתקווה לסיים את הסכסוך המדמם. כיום שולט הארגון על כ־30% משטחה של קולומביה, בעיקר באזור הג'ונגלים של דרום־מזרח המדינה, שם הוא מנהל את אחת מרשתות סחר הסמים הגדולות בעולם.

בעבר העריך דוח מיוחד של משרד המשפטים האמריקאי, כי רשת הייצור והסחר שהקים FARC אחראית על יותר מ־50% מסחר הקוקאין העולמי, וכי 60% מהקוקאין שמוברח לארה"ב מקולומביה מקורו במעבדות הסמים של הארגון. בסך הכל, על פי ההערכות, מכניס הארגון לקופתו כ־500 מיליון דולר בשנה מעסקאות סמים בלבד.

דרך נוספת שבה מממן ארגון הגרילה הקולומביאני את פעילותו היא חטיפות וגביית דמי כופר, בעיקר של אנשי עסקים אמידים ואנשי ציבור (טקטיקה המיושמת גם למטרות פוליטיות). ב־2008 העריך ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל שכ־700 בני אדם מוחזקים בשבי הארגון. הערכות אחרות אמדו את מספר האנשים שנחטפו על ידו בין השנים 7991 ל־2007 ב־6,800.

כל זה לא מפריע לארגון לעסוק בכרייה בלתי חוקית של מחצבים (בעיקר זהב), גביית מסים ודמי מעבר וגביית דמי חסות והגנה – כשבסך הכל מגלגל הארגון מפעילויות אלה עוד עשרות מיליוני דולרים בשנה.