אוהד אלחלו

מייסד חממת OGS, בן 28

את (OGS (Our Generation Speaks, תוכנית מלגות וחממת סטארט-אפ משותפת לישראלים ולפלסטינים הפועלת בבוסטון, הקים אוהד אלחלו בשנת 2014. אלחלו, יליד אשדוד, יזם את התוכנית מיד לאחר שהחל את לימודיו לתואר ראשון ואחר כך לתואר שני בכלכלה, באוניברסיטת ברנדייס, בסיוע מלגת לימודים נדיבה מטעם קרן אברהם – מיליון שקל המוענקים מדי שנה לסטודנט ערבי וסטודנט יהודי שהוכיחו יכולות מנהיגות והשפעה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

"הייתי בצבא כחמש שנים", מספר אלחלו, ששירת כקצין ביחידה מובחרת, "ונחשפתי לחוסר האינטראקציה שבין ישראלים לפלסטינים. התובנה הזאת, ששני העמים לומדים להכיר זה את זה רק במסגרת של פעילות צבאית, הובילה אותי להקים מיזם שבו הם יזכו להכיר גם בקונטקסט אחר, שיכול לתרום למערכות היחסים שהם יקיימו בעתיד. יש הרבה מיזמים שמתמקדים בשיח ובדיאלוג – לדבר על הנרטיב שלנו או על החזון שלנו. אני חושב שיזמות היא כלי יותר פרודוקטיבי, כי אם הישראלים והפלסטינים הולכים לגור ביחד במשך שנים רבות, אז כדאי למצוא אפיקים שבהם הם יוכלו להכיר זה את זה. לבנות יחד עם מישהו או מישהי חברה חדשה – זו דרך שעוזרת הרבה יותר להכיר אותו ולסמוך עליו".

מאז אביב 2016 מתקבלים מדי שנה לתוכנית, שגייסה כבר למעלה מ-20 מיליון שקל, כ-30-20 יזמים ישראלים, יהודים וערבים, שמבקשים להקים מיזמים לרווחת שתי האוכלוסיות והוכיחו יכולות מנהיגותיות מרשימות. הם מציגים את הרעיונות שלהם בפני יתר היזמים, בוחרים את אלו שהם הכי מאמינים בהם ומתקבצים לפיהם לחברות. בהמשך, אחרי שישכנעו את המשקיעים של OGS שלמיזם יש פוטנציאל, הם יקבלו מהאקסלרטור תמיכה התחלתית על סך 50 אלף דולר.

השנה יתקבלו ל-OGS 28 יזמים (מתוך 830 מועמדים), שיקימו יחד שש חברות, נוסף לשבע החברות שכבר יצאו משורות האינקובטור לדרך עצמאית, וחלקן אף גייסו מיליוני שקלים בעצמן. החברות ממוקמות בעזה, ברמאללה, בנגב, בתל אביב ובירושלים. המנכ"לית של אחת מהן למשל, הסטארט-אפ ג'נסיס, המבקש להטמיע בדיקות מקדמיות למחלות גנטיות בקרב האוכלוסייה הבדואית, היא יסמין אבו פריחה, שהופיעה ברשימת 30Under30 של פורבס ישראל בשנת 2017. אלחלו עצמו, נבחר השנה גם לרשימת Under30 של פורבס ארה"ב.

אחד לאחד

במסגרת התוכנית עוברים היזמים הצעירים שלושה חודשים אקדמיים באוניברסיטאות ברנדייס ו-MIT, ואף נהנים מהדרכה אישית של מנטורים מובילים בעולם העסקים, מהארץ ומארה"ב. "יש להם גישה לאנשים הכי חזקים בתעשייה", הוא מסכם בתמצות את רשימת השמות, שכוללת לפחות 10 מנהלים של חברות Fortune 500. בין היתר, ניתן לציין את המיליארדר האמריקאי רוברט קראפט, יושב ראש כבוד של דירקטוריון התוכנית, ואת חברי הוועד המנהל של OGS – עימאד תלחמי, מנכ"ל חברת באבקום הישראלית ומהדמויות הבולטות בעולם היזמות הערבי בישראל, ועדי אלטשולר, מנהלת תחום החינוך בגוגל ישראל, מהיזמיות הבולטות בישראל ובוגרת רשימת 30Under30 של פורבס ישראל בשנת 2016. שותף נוסף של OGS הוא האקסלרטור מאסצ'אלנג'.

"יש אצלנו יחס של אחד לאחד בין ישראלים לפלסטינים ובין גברים לנשים, בכל הצוות ובכל רמות התפקידים. היה לי חשוב מאוד מההתחלה שתהיה פה בעלות משותפת, ויש פה שותפות אמיתית. המטרה שלנו היא לא הסברתית", הוא מוסיף. אך אלחלו דווקא תואר בעבר לא אחת בתקשורת הישראלית כאדבוקט למען ישראל בארה"ב, לאחר שנאם מול שורה של קהלים שונים שם; נאומים ברוח השותפות שעליה הוא מספר לנו, שהפכו לוויראליים ואף הובילו להזמנתו אל מספר תוכניות טלוויזיה אמריקאיות. "יש חוסר במנהיגות בשני הצדדים. המטרה הרחבה שלנו היא לעודד מנהיגות בקרב אנשים שיש להם מערכת יחסים עם מישהו מהצד השני שזכורה להם כחוויה חיובית. בטווח הקצר המטרה היא לייצר מקומות עבודה וחברות שיכולות לעשות אימפקט; בטווח הארוך נוכל לייצר שדרת מנהיגות איכותית".

OGS הוא לא המיזם היחיד של אלחלו. במקביל לפעילותו זו, שאיננה למטרות רווח, הוא מקים בימים אלה יחד עם שני שותפים נוספים סטארט-אפ עסקי בשם GiG Assistants, שמחבר בין עוזרים ועוזרות אישיים, בעיקר מאוכלוסיות מוחלשות, ובין אנשים עסוקים שרוצים להאציל סמכויות במרחב הדיגיטלי. האלגוריתם שפיתחה החברה יודע לחבר בין שני הגורמים בצורה פשוטה ואיכותית, ובהתחשב בהעדפות האישיות של כל לקוח, השמורות בפרופיל שלו, מאפשר גמישות וזמינות למקבלי השירות, ועצמאות ודיוק, יחד עם יכולת פרנסה, לעוזרים ולעוזרות. החברה גייסה עד כה מיליון שקל ומתכננת לגייס בקרוב סכום דומה בסבב נוסף.