שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook
בחסות

ים, יבשה

תא"ל (במיל') רונן שמחי (54) שימש לאורך שנים רבות כטייס קרב וכמפקד בכיר בחיל האוויר, אך דווקא תפקידיו כנספח צה"ל בסינגפור וביפן, לקראת סוף שירותו הצבאי, הם שחשפו אותו, בין היתר, לתחום שהוא עוסק בו בשנים האחרונות – גידול, שיווק והפצת בשורת אצות הים. לאחר שפשט את מדיו פגש שמחי את יוסי קרטה (60), איש טבע ואמן, שייסד בשנת 2007 את Seakura, חברה המתמחה בגידול אצות ים אורגניות על היבשה במערכת אקולוגית בת קיימא.

"אצות הן ראשית שרשרת המזון בים. זהו מולטי מינרל מן הטבע שלצערנו מתפספס בגלל שהים מזוהם, ואצות הן צמח שסופג כל הזמן את הזיהומים", מסביר שמחי, יו"ר החברה. "החזון העתידי הוא שעם האצות נגדל דגים צמחוניים, ואז טורפים שונים, וכך נייצר שרשרת מזון מלאה ובריאה יותר. אני מיד התאהבתי ברעיון ועזרתי ליוסי להקים את החברה ולהפיץ את החזון", מודה שמחי.

באזור מכמורת הקימה סיקורה חווה הכוללת בריכות גידול. צינור באורך קילומטר מוביל מים מעומק הים אל הבריכות, ועל היבשה הם עוברים סינון. הבריכות הייחודיות מדמות את התנאים שיש בים: המכלים חשופים לשמש, ומפוחים הנמצאים במים יוצרים פעפוע המדמה גלים. בסיום השימוש בהם חוזרים המים המסוננים לים. "אנחנו מקבלים אצה גדולה, עשירה יותר בוויטמינים ובמינרלים ונקייה מכל המזהמים שיש בים", אומר שמחי.

סיקורה מגדלת שני זנים של אצות: אולווה וגרצילריה אדומה. האצות הללו עשירות ביוד, מינרלים, סיבים תזונתיים וחלבון. אבל לדבריהם, טכנולוגיית הגידול היא החשובה, ובאמצעותה ניתן לגדל זנים רבים באיכות גבוהה יותר.

בהתבסס על שני הזנים הללו, מייצרת סיקורה מגוון מוצרים: תוספי תזונה מבוססי יוד; מוצרי קוסמטיקה וכן מוצרי מזון מלחמים מבוססי אצות ועד פסטות. לאחרונה נוצר שיתוף פעולה עם השף מאיר אדוני כדי להתחיל לייצר סלטים מבושלים מבוססי אצות.

את המוצרים משווקת החברה בעיקר בישראל, אך את חומר הגלם האיכותי מוכרת סיקורה בעיקר לשוק האירופי, כשאיטליה היא הלקוחה הגדולה. מחזור המכירות השנתי הכולל של סיקורה עומד על כ-2 מיליון שקל, והוא במגמת עלייה.

הסיפור של הים

לצד חוות הגידול פועל מרכז מבקרים. "הרעיון המרכזי הוא להנגיש את הסיפור של הים. כיצד השתנה בשנים האחרונות מבחינה ביולוגית, מהן השפעות הזיהום הימי ועניין האצות שלנו כחלק מתהליך השמירה על הטבע ועל הקיים", אומר שמחי. מרכז המבקרים מארח תלמידי בית ספר, פנסיונרים, חברות ותיירים מחו"ל. בקרוב מתכננים להכניס למרכז צבי ים בשיתוף רשות הטבע והגנים.

20 עובדים מועסקים בחברה: אנשי שיווק, פרסום, חוקרי ביולוגיה ימית, אנשי לוגיסטיקה וגם ד"ר מיכאל פרידלנדר, ביולוג ימי בן 80, מומחה אצות, שמלווה את החברה מיום הקמתה.