שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook
בחסות

שומרי מסורת

המתכון להכנת טחינה עבר במשפחת כהן השומרונית במשך שנים עד שיעקב כהן החליט להפוך את המתכון המשפחתי למפעל. כך נוסדה ב-2008 טחינת הר ברכה האהובה מאוד על רבים מהישראלים.

בניגוד למפעלים המודרניים הפועלים בארץ, בהר ברכה מייצרים טחינה בשיטה מסורתית מזן שומשום אחד בלבד שמגיע מאתיופיה (חומארה) בתהליך שאורך שבע שעות, עד להפקת הטחינה (לעומת שעה בתהליך מודרני).

"למרות שאנחנו לא מפעל מודרני יש לנו את כל התקנים הכי מחמירים בעולם, כולל של ה-FDA האמריקאי, השומשום נבדק בקפידה לפני הוא נכנס לתהליך היצור שמשלב בין הידע המשפחתי לבין ידע של מומחים שאנחנו מעסיקים במפעל", מסביר כהן, שמכהן כמנכ"ל החברה.

חלק מהקהילה

המפעל שנמצא בהר גריזים, מקום מושבם של בני עדת השומרונים בישראל, מעסיק כ-30 עובדים, שומרונים, יהודים ופלסטינים ומייצר כ-1.5 טון טחינה ביום. זו שמשווקת בישראל ומיוצאת לארה"ב, לאוסטרליה ולאירופה.

המפעל אינו מנותק מהקהילה שבו הוא פועל. לדברי כהן, בהר ברכה מקפידים לתרום מידי שנה לקהילה השומרונית בהר גריזים. בנוסף, כל פניה שמתקבלת בחברה לסיוע במימון הוצאות רפואיות, כמו ניתוח בחו"ל, נבדקת והמשפחה מסייעת ככל שניתן. מאז פרוץ מגפת הקורונה מחלקת החברה גם ערכות שכוללות כפפות, אלכוג'ל ומוצרים נוספים לתושבי הר גריזים.

"במהלך תקופת הקורונה לא פיטרנו עובדים ולא הוצאנו לחל"ת", אומר כהן. "היו עובדים שהיו בבית, אבל המשכנו לשלם להם שכר כרגיל. אנחנו גם מעניקים סיוע נקודתי לעובדים בהתאם למצב הסוציו-אקונומי שלהם", אומר כהן.

למרות התחרות הגדולה בשוק הטחינה, הר ברכה הצליחה לתפוס נתח שוק ועשתה לה שם בתור טחינה איכותית וייחודית. הצמיחה היתה מאוד מהירה, מספר כהן. מייצור של 400 ק"ג טחינה ביום, עם פתיחת המפעל, עברנו לייצור של אלפי ק"ג טחינה ביום וכעבור חודשיים כבר הגיעו הזמנות מארצות הברית. הטחינה גם זכתה להכרה של אנשי המקצוע ואף זכתה בפרסים שונים בארץ ובחו"ל (שם היא משווקת כ-Tahini). המותג ממשיך לצמוח משנה לשנה, תוך הגדלת היקף הייצוא. בשנת 2019 עמד מחזור המכירות על 25 מיליון שקל.