בחזה מתוח

מחלקת חזה היא אחת המחלקות המורכבות והעמוסות בבית החולים איכילוב: חולים מגיעים לכאן במצבים מאתגרים, ומחכים שהצוות המיומן יציל את חייהם. הניתוחים עצמם אינם פשוטים, אבל יתרה מזאת, החולה דרוש לשירותים אינטנסיביים וכוללניים, כמו טיפול נמרץ ופיזיותרפיה מגוונת, לפני ואחרי הניתוח.

"המטרה של בית החולים איכילוב היתה להקים מחלקה חדשה שהיא ייעודית לזה", מסביר ד"ר מיכאל פאר, ראש המחלקה. "עד היום פעלו מנתחי החזה הבכירים תחת מחלקת מנתחי הלב. בהקמת המחלקה החדשה, רצינו לא רק לשפר ולהרחיב את היכולת שלנו לתת שירות, אלא ליצור מרכז חדש ללימוד מנתחים צעירים, להכשרת הדור הבא".

ד"ר מיכאל פאר | צילום: דוברות איכילוב

"התחום העיקרי של המחלקה זה אבחון וטיפול במחלות שעתיות, ממאירות כמו סרטן הריאה, גידולים שונים בבית החזה או דופן בית החזה, מיצר, רשת ודברים אחרים", מסביר ד"ר פאר. "אנחנו מטפלים גם בנפחת ריאות ובאנשים שמועמדים להשתלת ריאות ועוד".

לפני כחודשיים זכה ד"ר פאר במכרז והתחיל לנהל את המחלקה, ביחד עם שני מנתחים בכירים נוספים, ד"ר פז ופרופ' נשר, שעבדו עד כה בניתוחי לב באיכילוב. הצוות הבכיר מוקף במנתחים צעירים, מתמחים, "הרבה תוכניות והרבה אתגרים", מחייך ד"ר פאר. "הדרך לפנינו ארוכה. האתגרים שהצבנו לעצמנו זה לבנות פה מרכז של סרטן ריאה, שייתן פיתרון לרוב החולים, לא רק באזור הגיאוגרפי שלנו, ומרכז של נפחת ריאות".

כאמור, האתגרים במחלקה גדולים ומסובכים. "רוב החולים שלנו מאוד מורכבים, התחום הזה מאוד מורכב", מפרט ד"ר פאר. "חולי סרטן או חולים עם נפחת ריאות זה אתגר רפואי מאוד קשה, וההיערכות שלנו, המשאבים שאנחנו מציעים, צריכים להיות שונים ולהתאים לצרכים שלהם. הניתוחים עצמם, כמובן, לא פשוטים, וגם הטיפול לפני ואחרי הניתוח".

איך אתם נערכים להתמודדות עם המורבות הזאת?
"התוכנית זה קודם להכיר את בית החולים ואת החולים שנמצאים בו. לראות איך לטפל בחולים ואיך להחזיר אותם הביתה בשלום, לבנות שירותים חדשים, לגדל מתמחים, ללמד אותם לנתח. איכילוב הוא בית החולים עם החטיבה הכירורגית הכי חזקה בארץ, ואני מצטרף למשפחה הכירורגים פה, בשאיפה לחזק את בית החולים בעזרת הידע שצברתי והנחלתו למתמחים הצעירים. מבחינה אישית אני מאמין בשיתוף פעולה, יחסים טובים ואנושיות, אני מאמין באווירה טובה. ברגע שיש אווירה טובה אפשר להתגבר על כל הבעיות. למרות שזה לא פשוט בכלל".

בחיוך ובחוכמה

ד"ר פאר, נשוי ואב לשלושה ילדים שהגדול בהם כבר לומד רפואה, עלה לארץ מגיאורגיה כשסיים את לימודי הרפואה. בארץ עשה סטאז' בתל השומר והתגייס לשירות צבאי שאותו עשה כרופא. אחרי השחרור התחיל התמחות במחלת ניתוחי חזה בבית החולים אסף הרופא. אחרי שורה של התמחויות בארץ ובחו"ל מונה כמנהל יחידת ניתוחי חזה בוולפסון ואז חזר לאסף הרופא, שם שימש במשך שבע שנים מנהל ניתוחי חזה. "רופא כירורג חייב להיות אנושי, זה אחד הדברים החשובים", הוא אומר.

לניתוחי חזה, הוא מספר, הגיע במקרה. כעולה חדש עשה סטאז' בתל השומר וחיפש התמחות בכירורגיה כללית. ב־1999 פנה לפרופ' אריאל הלוי, מנהל החטיבה הכירורגית בארץ. "הוא שלח אותי לד"ר אילן בר, מנהל כירורגיית חזה, והציע שאתחיל שם", מספר ד"ר פאר. "בסופו של דבר כבר נשארתי, ואני לא מתחרט על זה".

העבודה במחלקה, הוא אומר, קשה מאוד וסביב השעון. "כל הזמן עמוס, אבל אני מקפיד לעשות את זה בחיוך ובחוכמה", אומר ד"ר פאר. "אני חושב כל הזמן איך להשתפר ואיך להתקדם. אני מגדל אנשים, ויש כבר כמה מתמחים שלמדו אצלי. אני משקיע הרבה מאוד זמן בלימוד בחדר ניתוח ומחוץ לחדר ניתוח. אם מפסיקים להתרגש מהעבודה אז זאת בעיה".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן