יאיר לפיד הוא היהודי המשפיע בעולם, כך קובע העיתון ג'רוזלם פוסט, שמציג היום את רשימת 50 היהודים המשפיעים. הרשימה מורכבת מפוליטיקאים, אנשי עסקים, אמנים ופעילים יהודים. במקום השני ברשימה ניתן למצוא את שר האוצר האמריקאי ג'ק לאו וראש הממשלה בנימין נתניהו תופס את המקום השלישי.
למה לפיד?
לפיד הצליח לזנק מאנונימיות מוחלטת מחוץ לישראל אל הכותרות כאשר הוכתר כ"ממליך מלכים" אחרי ההצלחה הגדולה שנחל בבחירות לכנסת. העולם תהה אם לפיד בן ה-49 הדיח מכסאו את "המלך ביבי", כפי שקרא לו המגזין טיים. דבר אחד ברור: העלייה המטאורית של לפיד מסמנת לעולם את השינוי המהדהד בסדרי העדיפויות של ישראל.
לפיד יכול לעצב את פני העתיד של ישראל. כשר האוצר, הקיצוצים שהציג הכעיסו כמעט את כולם – המעמד הבינוני, החרדים, התיירים, למרות שהבטיח שיצילו את הכלכלה ויועילו לאדם העובד.
המשפיע ביותר | צילום: רויטרס
הקו של לפיד, שעסק ברפורמות כלכליות, שוויון בנטל וחופש דת, הצליח להלהיב את הציבור ויכול לסמן את תחילתה של מדינה יהודית שונה מזו שנתניהו הוביל בשנים האחרונות. לפיד הבטיח להתמקד בחינוך וברווחה במקום בביטחון ובמשא ומתן עם הפלסטינים, להכיר ברבנים לא אורתודוקסים וסירב לכופף את התקציב עבור החרדים.
הוא עדיין לא מוכר או זוכה לתשומת ליבם של מנהיגי העולם, אבל בפועל מושך את החוטים מאחורי הקלעים. לפיד הוא המנהיג הנכון בזמן הנכון. הוא מביע את התסכול שמרגיש רוב הציבור בישראל מהחברות הגדולות ומהחרדים ומייצר פנים חדשות ובוהקות אל מול העולם.
האתגר שלו יהיה למנוע קיטוב בחברה הישראלית ולהגיע לפשרות עם החרדים במקום להרחיק אותם ולגרום להם להרגיש שנואים. גם המגזין טיים כלל אותו ברשימת 100 האנשים המשפיעים בעולם לאחרונה והסביר כי הוא יכול להביא את השינוי בישראל מבפנים ולהכתיב את הכיוון אליו הולכת המדינה בשנים הקרובות.
ובמקום השני
במקום השני נמצא שר האוצר האמריקאי ג'ק לאו, שאולי יוכל סוף-סוף לעזור לאושש את כלכלת ארצות הברית. האתגרים שמצפים ללאו, ראש הסגל של אובמה בעבר, נראים מאיימים: הרפורמה בקרן המטבע הבינלאומית, היורו החלש, ההתאוששות האיטית בכלכלת ארה"ב והמשבר התקציבי חסר התקדים.
במפגש שנערך בשבוע שעבר בין שרי אוצר לראשי בנק מרכזיים מרחבי העולם, קרא לאו לקונגרס להתמודד באופן מיידי עם תקרת החוב ואמר כי ככל שהנושא יידחה, כך ייגרם יותר נזק לכלכלה. בשעה שלאו מפעיל לחץ על עמיתיו האירופיים כדי להקל קצת את צעדי הצנע, השפעתו צפויה להיות מורגשת גם ברמה הגלובלית.
איך בחרנו?
רשימת 50 היהודים המשפיעים בעולם צומצמה מתוך רשימה של אלפי פוליטיקאים, שחקנים מוזיקאים, אנשי עסקים, אמנים ופעילים יהודים, והותירה בחוץ לא מעט שמות ראויים. ועדת הבחירה של הג'רוזלם פוסט הורכבה מארבעה עורכים, שאספו את הצעותיהם של כתבים, עורכים וחברי הנהלה וניסו ליצור רשימה מאוזנת ומגוונת ולכלול כמה שיותר שמות חדשים.
במקום השישי ברשימה נמצאת ענת הופמן, יו"ר ארגון נשות הכותל, שהצליחה להעלות בהצלחה לתודעה העולמית את נושא זכויות הנשים לקרוא בתורה וללבוש טלית במקום הכי קדוש לעם היהודי. בעקבות מאמציה ומאמצי הארגון, רקח יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי תוכנית לאזור תפילה שוויוני חדש במתחם הכותל. ההצעה הזו עשויה לשנות את פניו של המקום שמיליוני מבקרים מגיעים אליו מרחבי העולם.
ברשימה נכללו גם מעצבת האופנה דיאן פון פירסטנברג (מקום 31), מייסד BuzzFeed בן סמית (מקום 28), השף וכותב ספרי הבישול יותם אוטולנגי (מקום 45). בחלק מהאנשים ברשימה, כמו שופטת בית המשפט העליון בארה"ב אלנה קגאן ושר הביטחון משה יעלון אנו רואים פוטנציאל גדול להשפעה בהתחשב במעמדם. שמות אחרים ברשימה, כמו מנכ"ל איפא"ק הווארד קור, הרב דוד ספרסטיין, הסופר דוד גרוסמן והבמאי סטיבן ספילברג מציגים רקורד מוכח של השפעה פוליטית, חברתית ותרבותית גדולה על העולם היהודי והעולם בכלל.
מארק צוקרברג מפייסבוק (מקום 16) וסרגיי ברין מגוגל (מקום 6) משנים כל הזמן את הדרך שבה אנו משתמשים באינטרנט, בעוד לסקוטר בראון (מקום 24) וללנה דנהאם (מקום 18) יש השפעה עמוקה על תרבות הפופ ועל הדור המתבגר.
הרשימה שלנו לא מגוונת רק מבחינת נושאים, אלא גם מבחינת גילאים עם פער של 68 שנה בין הצעירה בחבורה – מלכת היופי הראשונה ממוצא אתיופי ייטיש אינאו (מקום 39) לבעלי ויו"ר רשת CBS ו-ויאקום, סאמר רדסטון בן ה-89 (מקום 21).
הרשימה המלאה:
1. יאיר לפיד – שר האוצר 2. ג'ק לאו – שר האוצר של ארצות הברית 3. בנימין נתניהו – ראש ממשלת ישראל 4. שמעון פרס – נשיא מדינת ישראל 5. ענת הופמן – יו"ר ארגון נשות הכותל
ברין. מקום 6 | צילום: רויטרס
6. סרגיי ברין – מייסד גוגל 7. ג'ון סטיוארט – קומיקאי ומנחה טלוויזיה 8. שריל סנדברג- אשת עסקים וסמנכ"לית התפעול של פייסבוק 9. משה יעלון – שר הביטחון 10. דבי וסרמן שולץ – חברת קונגרס מטעם המפלגה הדמוקרטית המייצגת את פלורידה 11. אריק קנטור – חבר קונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית המייצג את וירג'יניה 12. אלנה קאגאן – שופטת בית המשפט העליון בארה"ב 13. סטיבן ספילברג – במאי ומפיק קולנוע
ספילברג. רקורד מוכח של השפעה פוליטית | צילום: רויטרס
14. ג'יל אברמסון – עורכת הניו יורק טיימס 15. נפתלי בנט – שר הכלכלה והמסחר 16. מרק צוקרברג – מייסד פייסבוק 17. מייקל בלומברג – ראש עיריית ניו יורק 18. לנה דנהאם – יוצר וכוכבת הסדרה "בנות" 19. משה קנטור – איש עסקים יהודי-רוסי 20. אד מיליבנד – מנהיג מפלגת הלייבור בבריטניה ויו"ר האופוזיציה בבית הנבחרים 21. סאמר רדסטון – בעלי ויאקום ו-CBS 22. סקוטר בראון – מנהלו של ג'סטין ביבר 23. אלי ויזל – סופר ניצול שואה וחתן פרס נובל לשלום 24. הווארד קוהר – מנכ"ל איפא"ק 25. נתן שרנסקי – יו"ר הסוכנות היהודית 26. דייויד ספרסטיין – ראש המרכז הרפורמי בוושינגטון 27. אהרון ליכטנשטין – ראש ישיבת הר עציון באלון שבות, מרבניה הבולטים של האורתודוקסיה המודרנית ישראל ובארצות הברית 28. בן סמית – מייסד BUZZFEED 29. מייקל קאבון – סופר 30. שרה נתניהו – רעיית ראש הממשלה
בני הזוג נתניהו | צילום: מרק ישראל סלם
31. דיאן פון פירסטנברג – מעצבת אופנה 32. מתיו ברונפמן – איש עסקים 33. אסתר לבנון – מנכ"ל הבורסה לניירות ערך 34. שרי אריסון – אשת עסקים 35. רקפת רוסק עמינח – מנכ"לית בנק לאומי 36. דויד גרוסמן – סופר 37. רון לאודר – איש עסקים 38. בר רפאלי – דוגמנית
רפאלי. גם היא במשפיעים | צילום: רויטרס
39. ייטיש אינאו – מלכת היופי של ישראל 40. דרור מורה – במאי, יוצר "שומרי הסף" 41. רות וסטהיימר – יועצת ומטפלת מינית 42. מייקל די. סגאל – מנכ"ל חברת אולימפיק סטיל ויו"ר חבר הנאמנים של הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה 43. ניר ברקת – ראש עיריית ירושלים 44. יוסף אברמוביץ' – מייסד חברת האנרגיה הסולארית ערבה פאוור 45. יותם אוטלונגי – שף וכותב ספרי בישול 46. אווה אנסלר – מחזאית אמריקאית 47. עידן רייכל – מוזיקאי 48. פרופ' אפרת לוי-להד – מנהלת המכון הגנטי בבית החולים שערי צדק 49. אפי שטנצלר – יו"ר קקל 50. הקומישנרים של ליגת ה-NBA וליגות הבייסבול וההוקי של ארה"ב – דיוויד סטרן, באג סליג וגארי בטמן.
|