ועדת הכספים קיימה הבוקר דיון בנוגע למצב הבורסה. חברי הוועדה העלו דרישה לפעולה נמרצת להשבתה למעמד מרכזי בכלכלה כמנוף לצמיחה, ויו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) טען כי "הבורסה צריכה לחזור לימי תפארתה עם מחזור שיא של כ-3 מיליארד שקל. כיום היא בשפל. מדובר בגוף כלכלי חשוב שיכול לגייס כסף רב ולהיות מעמודי התווך של הכלכלה, אך היא מתנהלת ללא יו"ר וללא מנכ"ל ולמעשה היא אינה מתפקדת".
סלומינסקי קרא ליו"ר רשות ניירות ערך האוזר "לשוב לוועדת הכספים בהקדם עם תשובות לגבי המהלכים המידיים שיינקטו על-מנת להתחיל להתניע מהלך לשיפור ולהגברת הפעילות בבורסה".
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, ענה כי "הבורסה היא משאב לאומי, שאמורה לתפקד כמחוללת צמיחה ולעודד את העסקים, היא צריכה להיות אטרקטיבית לא רק לשוק המקומי אלא גם לשווקים בחו"ל".
האוזר פרט את המלצותיו להפיכת הבורסה למנוף מרכזי לצמיחה: "שינוי מבנה העמלות, הקמת מאגר השאלות למכירות בחסר, טיפול במסחר אלגוריתמי, עידוד תחרות בתחום הברוקראז', קיום מסחר במט"ח ועדכון מועדי המסחר לנהוג בעולם".
שמואל האוזר | צילום: דוברות משרד האוצר
"בנוסף יש צורך ביצירת מוצרים פיננסיים חדשים, בשימוש בטכנולוגיות ידידותיות, ובעשיית שוק ע"י הבנקים", הוסיף האוזר, "יש צורך בהסרת מגבלות על אחזקות בבנקים (כיום 5%), בהפעלת הבורסה כגוף עסקי לכל דבר, ובהפיכתה ממלכ"ר לבורסה למטרות רווח, לרבות שיווק, ביצוע אנליזות והקמת יחידת מחקר. בעיקר נדרשת הפחתת מס על רווחי הון בבורסה. הפחתת המס עשויה להסיט אפיקי השקעה משוק הנדל"ן לשוק ההון".
מ"מ יו"ר הבורסה, ד"ר רון מלכא, הביע אופטימיות ביחס לעתיד הבורסה ואמר שהוא "שותף מלא למטרות וליעדים שהציב יו"ר רשות ניירות ערך. בתוך שלושה חודשים הדירקטוריון ייבחר את המנכ"ל הבא של הבורסה ומיד לאחר מכן את היו"ר".
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, אמר כי "בחינת המצב של הבורסה לא צריכה להיעשות ע"י בחינת מחזור המסחר אלא ע"י כמות החברות שנסחרות בה. חברות פרטיות לא רוצות להנפיק בבורסה וחברות קיימות בורחות. סדר גודל של 120 חברות נמחקו מהבורסה וכבר שנתיים וחצי אין חברות חדשות שמצטרפות. וכל מנכ"ל של חברה פרטית שיישאל בעניין יאמר שאינו רוצה להפוך לחברה ציבורית בגלל הרגולציה".
לדבריו, "יש התחמקות מבחינה מעמיקה של עלות-תועלת ברגולציה וזה מה שמונע את הצעדת הבורסה קדימה". פלטו קרא לוועדת הכספים לדרוש מרשות ניירות ערך ומיתר הרגולטורים לבצע בדיקת עלות-תועלת בנושא הרגולציה.
|