בעקבות אירופה: המסחר בבורסות וול סטריט ננעל היום בירידות שערים לאחר שמוקדם יותר היום, ממש שעות ספורות לפני פקיעת הדד ליין שהציב הבנק האירופי המרכזי, הושג הסכם בין קפריסין לבין האיחוד האירופי בדבר הצלת המערכת הבנקאית הקורסת של האי.
דבריו של יו"ר היורוגרופ, ג'רון דיסלבלום, שמשמש גם כשר האוצר ההולנדי, לגבי חילוץ הבנקים ("החילוץ לקפרסין ישמש כתבנית עתידית לחילוצים של בנקים באירופה, בעתיד נפנה למחזיקי המניות ואגרות החוב. משלמי המסים לא צריכים לשאת בנטל חילוץ הבנקים") גרמו למהפך בבורסות אירופה לאחר שבמשך רוב שעות המסחר נרשמו בשוקי אירופה עליות. לדבריו של דיסלבלום, שחזר בו מאוחר יותר מחלק מהדברים, הצטרפה גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל.
בורסת פאריס נסוגה בסוף יום המסחר ב-1.1%, בורסת פרנקפורט נחלשה ב-0.5% ובורסת לונדון נסוגה ב-0.2%. גם בוול סטריט נרשמו כאמור ירידות: הדאו ג'ונס נחלש ב-0.4%, ה-S&P 500 רשם ירידה של 0.3% והנאסד"ק איבד 0.3% מערכו.
קפריסין ניצלה מפשיטת רגל אחרי שראשי ההנהגה האירופית הגיעו להסכם עם ראשי המדינה, שיאפשר העברת חבילת חילוץ בסך 10 מיליארד יורו. על פי ההסכם, הבנק השני בגודלו במדינה ייסגר, והפסדים כבדים ייכפו על המפקידים הבלתי מבוטחים, כולל רוסים עשירים מאוד, בתמורה לחילוץ.
על פי ההסכם, שאושר כבר על ידי שרי האוצר של גוש היורו, התוכנית תציל את קפריסין מפשיטת רגל באמצעות סגירת הבנק השני בגודלו במדינה, לאיקי, והעברת פקדונות הנמוכים מ-100 אלף יורו לבנק אוף סייפרוס במטרה ליצור בנק חזק יותר.
קפריסין, ניצלה מפשיטת רגל ברגע האחרון | צילום: רויטרס
בניגוד לחבילות סיוע שהוענקו למדינות אחרות בגוש היורו, כמו יוון ואירלנד, תוכנית החילוץ של קפריסין לא מגנה על פקדונות הבנקים. פקדונות מעל 100 אלף יורו בשני הבנקים, אשר אינם מבוטחים על ידי החוק האירופי, יוקפאו וישמשו כדי לפתור את חובו של לאיקי ולבצע שינוי מבני בבנק אוף סייפרוס באמצעות המרת הפקדונות לכסף נזיל. המהלך צפוי לגייס 4.2 מיליארד יורו, אמר יו"ר היורוגרופ ג'רון דיסלבלום.
לייקי ייסגר, ואלפי עובדים יפוטרו. בכירים בבנק אמרו כי נושים ומחזיקי אג"ח של הבנק יספגו תספורת של 100% וגם אלה של הבנק הגדול במדינה ייאלצו לתרום את חלקם. דובר מטעם האיחוד האירופי ציין כי לא יוטל מס רוחבי על הפקדונות, למרות שהפגיעה בבעלי החשבונות הגדולים יותר בשני הבנקים תהיה גדולה יותר מכפי שתוכנן בתחילה.
המחוקקים האירופים לא יידרשו להצביע על התוכנית החדשה, מאחר שהם כבר אישרו חוק המאפשר הענקת סיוע לבנקים. "הדבר לא יכול להיעשות בלי פגיעה בשני הבנקים… זה מריר עבור קפריסין, אך כעת השגנו את התוצאה שממשלת גרמניה תמיד ביקשה", אמר מוקדם יותר היום שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה.
|