הירידות בשווקים נובעות מטיפשות המנהיגים

זה נשמע לכם הגיוני שהשוק יורד בגלל נתונים טובים?

 בכל העולם המניות חלשות הבוקר וכמותן גם אגרות החוב, מה קרה, מלחמה? ההסבר הנפוץ ואולי גם הנכון לירידות נופל על נתוני המקרו החזקים שכאמור פורסמו אמש בארה"ב. אלה ירחיקו השקת תוכנית תמריצים חדשה. אבל רגע, אם מטרת התמריצים מלכתחילה לדחוף לנתוני מאקרו טובים, אז מה איכפת למשקיעים לקבל אותם בלי התוכנית. מי בכלל הבטיח שהתוכנית תעבוד?

טוב, מה אני יודע, כנראה המשקיעים מעדיפים נתונים חלשים עם תוכנית מוניטארית ובהמשך סיכוי לנתונים הרבה יותר טובים. אבל מה עם הסיכונים שהיו באים עם התוכנית? הרי אם היה מדובר בפתרון קסם כל יום היו משיקים תוכנית כזאת, לא? אז או שהמשקיעים מתעלמים מהסכנות של התוכנית או שמאמינים שזה כבר בטווח הארוך. כלומר, בשורה התחתונה, המשקיעים רוצים חבילה שבנויה לפי הסדר הבא: נתונים חלשים – תוכנית מוניטארית – אולי נתונים חזקים יותר – אולי משבר. אין בעיה, רק שאם יגיע משבר שלא יאשימו שוב את קובעי המדיניות המוניטארית. 

אולי כדאי למשקיעים ללמוד מהכלבים ולפני שהם מחליטים איפה להשקיע לעשות שלושה סיבובים במקום ואז להתיישב?

טיפשות עלולה לגרום לנזקים לטווח ארוך | צילום: רויטרס

מנסים להצית מיני מחזור צמיחה בתחילת 2013

אולי נתוני המקרו האחרונים בארה"ב היו יציבים מספיק כדי להזיז מעט מהשולחן תוכנית להרחבה מוניטארית נוספת אך מבחינות רבות זאת עדיין נמצאת לדעת רבים על השולחן. בנוסף, סין הבטיחה גם היא גירוי כלכלי, הבנק המרכזי האירופאי הבטיח ש"יעשה כל מה שצריך", האמריקאים מתכוננים לפתור את בעיית תקרת החוב שתאפשר אולי גם הרחבה פיסקלית מסויימת ובשורה התחתונה נראה ששלושת המעצמות פועלות בתיאום שעשוי להביא לתחילתו של מיני מחזור צמיחה עולמי בתחילת 2013. השווקים אולי מריחים את ניצני השיפור, הפסיקו לרדת ומרחרחים מה באמת מה הסיכוי לכך.

השקעה בשאריות האוכל של הכלבים

"אתה יכול לומר לכלב את הדבר הטיפשי ביותר בעולם והוא יביט בך במבט הערצה של: אלוהים אדירים! אתה צודק! מעולם לא הייתי מעלה בדעתי דבר כזה גאוני!"  (דייב בארי- קומיקאי).

האם השאריות שזורקים המשקיעים לכלבים הן ההשקעות הכי טובות? אסטרטגיית השקעות שנקראת "הכלבים של הדאו" טוענת כי אותן עשר מניות בעלות שיעור הדיבידנד הגבוה ביותר שהשיגו במשך שנים ביצועי חסר ונזרקות לכלבים, הן בדיעבד ההשקעה הטובה ביותר בשוק המניות. בדיקה מראה שמתחילת השנה אסטרטגיית "הכלבים של הדאו", שהיא למעשה סוג של אסטרטגיית ערך, אכן הצליחה להכות את מדד הדאו ג'ונס ביותר מ-3 אחוזים.

אלא שיש לזכור שעליות של 3 אחוז בשביל המשקיעים הן פי 7 בשנות כלב….

רכישות אג"ח ע"י ה-ECB עשויות להרע את המצב באירופה?

אולי גם אתם תולים תקוות רבות בנוגע לרכישות האג"ח של מדינות הפריפריה האירופאיות ע"י הבנק המרכזי, ה-ECB. אך למרות שלעיתים נדמה שעיקר ההתנגדויות מגיעות רק מגרמניה, פינלנד והולנד, ישנן התנגדויות שלא קשורות לסיכוני ההפסד של המדינות החזקות. המתנגדים האחרים לרכישות האג"ח טוענים למשל כי המסקנה מהרכישות הקודמות ברורה: "כאשר אתה לוקח את הלחץ מהשוק, לקחת את הלחץ מהפוליטיקאים לפעול".

טענה נוספת קשורה לסיכון שלוקח על עצמו הבנק המרכזי, שכן זהו לא תפקידו לממן מדינות, נטילת סיכון שכזה עלול לפגוע באמינות של המדיניות המוניטארית של הבנק, לערער את המטבע ולגרור בעתיד לאינפלציה חסרת שליטה. יו"ר הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי, אף אמר בעצמו במסיבת העיתונאים החודשית שלו כי "הבנק המרכזי לא יכול להחליף ממשלות" ודרך הנכונה היא שהמדינות יצטרכו לבקש סיוע ממתקן היציבות הפיננסית האירופית (EFSF) לפני שהבנק מרכזי יוכל להתערב.

אין להקל ראש בטענות האלה. רכישות כאלה אולי יובילו בטווח הקצר את המשקיעים לאופטימיות, אך התממשות של אותם סיכונים יכולים להביא בסופו של דבר לתוצאה גרועה יותר מזאת שהייתה טרם הרכישות.

מה יקרה ליורו אם הבנק המרכזי יפשוט את הרגל?

הבנק המרכזי האירופאי רושם בספרים את שווי אגרות החוב של מדינות הפריפריה שרכש באופן ברור בצורה שגויה. ישנם פרשנים שאדישים לכך וטוענים שזה לא באמת משנה, אחרי הכל הוא בנק מרכזי. אם הם צודקים וכל הויכוח הוא סמנטי בלבד, אז מדוע, הבנק מתעקש כל כך לא לרשום את הנכסים בערך הריאלי שלהם?

הפייננשל טיימס כתב: "הבנק המרכזי נמנע לרשום הפסדים כדי להרוויח זמן ולקוות שזה ייעלם". כנראה הסיבה להתעקשות היא ניסיון לשמור על אמינות טכנית, שהרי חדלות פירעון של הבנק המרכזי תאלץ את המדינות החברות להזרים לו נכסים. שתי החלופות שיעמדו בהפסדים, חשש שמדינות יסרבו להעביר לו נכסים או הדפסת כסף, תפגע במטבע היורו. אז, אולי כדאי לבנק המרכזי לא למהר לעזור למדינות הפריפריה.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן