הצעת חוק: נבחרי ציבור לא יצטרכו להצהיר על הונם – כן יצהירו על אינטרסים כלכליים

הצעת החוק חדשה של ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) וח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) מציעה איזון חדש בין הצורך בשקיפות לבין הצורך הפרטיות: ההצעה קובעת כי המכהן במשרה ציבורית יחויב לדווח על אינטרסים כלכליים אישיים אשר עשויים להביאו לניגוד עניינים ולפגוע בטובת הציבור אך מנגד אינה מחייבת את נבחר הציבור לחשוף את סכומי הכסף שברשותם.

על פי תמנו שטה ורוזנטל, הצעת החוק תבטיח כי בידי הציבור יהיה מידע על הטבות חומריות שיכולות להשפיע על מעשיהם של נושאי משרה, על דברים שהם אומרים או על הצבעותיהם בממשלה ובכנסת.

חדש: אפליקציית האייפון של פורבס ישראל – להורדה לחצו כאן

החוק, על פי ההצעה, אינו מחייב כאמור את נושאי המשרה לחשוף את סכומי הכסף שברשותם, אלא רק את סוגי האינטרסים הרלבנטיים ומקורותיהם כמו גם עדכון הפרשי סכומים כאשר חל שינוי בהונם במהלך כהונתם ושנה מתום סיום תפקידם. על פי טמנו שטה ורוזנטל, הדבר יאפשר לשמור על האיזון הראוי בין הצורך בשקיפות לבין שמירה על פרטיותם של נושאי המשרה ובני משפחתם. הפרטים יפורסמו באתר האינטרנט של הכנסת כך שיהיו נגישים לכל.

צילום: רויטרס

"הצעת החוק היא ללא ספק דוגמא של איזון ראוי בין הזכות לצנעת הפרט ושמירה על פרטיותם של חברי כנסת בטרם נכנסו לתפקיד לבין זכות הציבור לדעת, והחובה לקדם את עקרון ההשקיפות", אומרת תמנו שטה. "אמון הציבור בנבחרים הוא אחד הנושאים החשובים שלצערנו היה בהם כרסום בשנים האחרונות, והחוק החדש בעניין חשיפת הצהרת הון מאוזנת של חברי כנסת יכולה לחזק את האמון של הציבור בשליחיו".

"בהצעות החוק שהתגלגלו בכנסות הקודמות היה רק שחור או לבן, משמע לחשוף את הפרטים החל מקרן השתלמות שברשות הנבחר וכלה ביתרת העובר ושב בחשבון הבנק הפרטי", מוסיף רוזנטל. "לדעתי זה אינו עניינו של הציבור כמה כסף יש לנבחר הציבור בבנק ובאיזה דירה הוא גר. לעומת זאת, הכרחי שהציבור ידע אילו אינטרסים כלכליים יש לנבחר הציבור ולקרוביו (כגון אחזקה בקרקעות, או השקעות בתאגיד) וזאת על מנת שהציבור יוכל לבקר את פעולותיו בצורה איכותית יותר. זהו חוק שיצמצם את השחיתות השלטונית ויעלה את קרנם של חברי הכנסת.".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן