"הרפובליקנים לא יאשרו תקציב עם רפורמת בריאות וימשכו את הדמוקרטים לשיחות משולבות בנושא התקציב ותקרת החוב עד הדקה ה-90, מה שלא מוסיף ודאות ושקט לשווקים" – כך מעריך אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו של פסגות, בסקירה מאקרו שבועית.
כמדי שנה, מגיע נושא העלאת תקרת החוב בארה"ב ומעלה את רמת החששות בשווקים: "השנה אנחנו מקבלים גם מתאבן בדמות חוסר היכולת של אובמה להעביר תקציב לשנה הפיסקלית הקרובה, שמתחילה בעוד יומיים", מוסיף גרינפלד.
"כרגע אין אפילו בדל של הסכמה בין הדמוקרטים שמתנגדים בכל תוקף לוותר על רפורמת הבריאות (Obamacare) לבין הרפובליקנים שמתנגדים להתנגדות של הדמוקרטים", מנתח גרינפלד. "ההצעה האחרונה של הרפובליקנים לדחות את הרפורמה בשנה התקבלה על ידי בית הנבחרים (שנשלט ע"י רפובליקנים) אבל אין ממש סיכוי שתעבור בסנאט (שנשלט ע"י דמוקרטים) ולכן היא נועדה לכישלון".
גרינפלד מסביר כי אם לא תתקבל הסכמה עד ליום שלישי, הממשל יכנס להשבתה חלקית: "המשמעות – חלק מהעובדים הפדרליים לא יגיעו לעבודה ולא יקבלו משכורת. הפגיעה בכלכלה תלויה בעיקר במשך ההשבתה. באופן יחסי, מדובר בפגיעה זניחה. מה שכן, ייתכן שביום שישי לא יתפרסמו נתוני התעסוקה לחודש ספטמבר".
סביר שישתמש בתיקון המאפשר לו להעלות את תקרת החוב. אובמה | צילום: רויטרס
ב-17 באוקטובר צפוי החוב האמריקאי להגיע לתקרה הקבועה בחוק, כך שעד אז יש צורך להעלות את תקרת החוב או שהממשל האמריקאי לא יוכל לשלם את חובותיו. גרינפלד מנסה להרגיע: "גם אם תקרת החוב לא תועלה עד ה-17 לחודש לא מדובר על דיפולט בשוק האג"ח אלא קודם כל על הפסקת התשלומים לעובדים בסקטור הציבורי, והשבתת הפעילות הממשלתית (Shutdown). הפגיעה של השבתה כללית של הפעילות הממשלתית בכלכלה היא כמובן משמעותית יותר ותלויה גם היא במשך ההשבתה. עפ"י הערכה של מודי'ס מסוף השבוע, השבתה של שלושה או ארבעה שבועות תוריד כ-1.4% מהצמיחה ברבעון רביעי. הערכות של גופים אחרים מדברים על פחות מכך".
"במידה והממשלה תגיע למצב של הפסקת הפעילות, סביר הרבה יותר שאובמה ישתמש בתיקון 14 לחוקה המאפשר לו להעלות את תקרת החוב בלי אישור הרפובליקנים מאשר שארה"ב תגיע לדיפולט", מסייג גרינפלד.
|