חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

השקעת ענק של 8 מיליארד דולר תהפוך את סין להוליווד החדשה?

דליאן וונדה גרופ של וונג, שזכתה לתשומת לב תקשורתית בשנה האחרונה בשל רכישת רשת אולמות הקולנוע AMC בארה"ב, תמורת 2.6 מיליארד דולר, הכריזה היום על תכניותיה להשקיע 8.3 מיליארד דולר, בקומפלקס הפקות קולנוע וטלוויזיה הקרוי "מטרופוליס הסרטים המזרחי צ'ינגדאו" (Qingdao Oriental Movie Metropolis). לדברי וונדה, העלות הופכת את הפרויקט להשקעה הגדולה ביותר מסוג זה.

מטרופוליס הסרטים יציג לראווה שטח המשתרע על 3.7 מיליון מ"ר, ויכלול פארק תעשייתי לקולנוע ולטלוויזיה, מוזיאונים, מרכז תערוכות סרטים, תערוכת מכוניות מרוץ, עיר תיירות הכוללת מלונות, מועדון יאכטות, ורחוב בארים ליד הים, בית חולים בינלאומי ומרכז מחקר IMAX גלובלי. הקומפלקס צפוי להיפתח ב-2017. כ-60% מההשקעה המתוכננת יוצאו על עסקי בידור, תרבות ותיירות; היתרה תושקע בפרויקטי נדל"ן.

אחד מיעדיו של וונג הוא לסייע בהפיכת סין למעצמה בתחום תעשיית התרבות. "מטרופוליס הסרטים המזרחי צ'ינגדאו הוא צעד עיקרי ביישום המדיניות הלאומית של בניית כוח תרבותי, אסטרטגיה מרכזית עבור התפתחותה התרבותית של וונדה וניסיון עיקרי ליצור את המותגים התרבותיים הגלובליים של סין", אמר וונג בהצהרתו.

ההשקעות גם יוסיפו ניחוח של הוליווד-לוס אנג'לס לצ'ינגדאו, שהחופים, פירות הים ותרבות הבירה שלה הופכים אותה אף הם ליעד תיירותי פופולרי במדינה. "המטרופוליס ישפר בצורה מהפכנית את רמת התעשייה התרבותית בצ'ינגדאו, ישדרג במידה רבה מאוד את רמת התיירות בצ'ינגדאו ואפילו יחולל תמורה במעמדה של צ'ינגדאו ויהפוך אותה לעיר של תיירות תרבותית גלובלית בתחומי הקולנוע והטלוויזיה", כך לדברי וונג.

לדבריה, הגיעה החברה להסכמים ראשונים שלפיהם יצולמו מדי שנה באולפן החדש שלה 30 סרטים זרים. היא גם מתכננת לוודא שבמקום יצולמו 100 סרטים ותוכניות טלוויזיה מקומיים מדי שנה. כמו כן, החל מ-2016 יערך במקום פסטיבל סרטים שנתי בשיתוף האקדמיה האמריקאית לקולנוע.

בטקס פתיחת הפרוייקט בצ'ינגדאו, הופיעו שמות נוצצים רבים כמו ליאונרדו דיקפריו, ג'ון טרוולטה, ניקול קידמן, יואן מק'גרגור וקתרין זיטה ג'ונס. לצדם צעדו על השטיח האדום גם כוכבים מקומיים ומנהלים בכירים מסוני, יוניברסל ומוורנר. על פי ההערכות הוציאה וונדה באירוע יותר מ-2 מיליון דולר רק על הזמנת דיקפריו.


על השטיח האדום בצ'ינגדאו. ליאונרדו דיקפריו | צילום: רויטרס

מוקדם יותר החודש העריך פורבס כי וונג עקף מיליארדר משקאות סיני כאיש העשיר ביותר במדינה, עם הון מוערך של 14 מיליארד דולר. עושרו של וונג מגיע בעיקר מעסקי הנדל"ן המסחרי שלו וחברת דליאן וונדה קומרשל פרופרטי, המפעילה 72 מרכזי קניות ו-40 מלונות חמישה כוכבים, ושוויה נטו מגיע ל-16 מיליארד דולר.כ-64% מהעסק נמצאים בבעלות וונג ומשפחתו. וונג גם מפעיל את אחת מרשתות אולמות הקולנוע הגדולות בסין, והוא שותף של IMAX.

בחודש שעבר נקטה דליאן וונדה גרופ צעד המשך לרכישתAMC ב-2.6 מיליארד דולר, והגישה בקשה להיסחר בארה"ב. הדחיפה לכיוון ארה"ב עולה בקנה אחד עם סיסמה המופיעה באתר החברה: "השאיפה של וונדה: וונדה בינלאומית ועסק עם ותק של מאות שנים".

הצעד של וונג ב-AMC מגיע על רקע אופטימיות בנוגע לעתידה של תעשיית הבידור בסין. חברת הייעוץ PwC צופה כי ההוצאות בתעשיית הבידור לחברות יעלו ב-15% מדי שנה במהלך חמש השנים הבאות. בונה פילם גרופ מסין הודיעה לאחרונה כי תקים קרן של 163 מיליון דולר יחד עם סקויה קפיטל ועם נוח הולדינגס מסין, להשקעה בתכנים קולנועיים. עסקי אולמות הקולנוע של וונדה בארה"ב ובסין יחד כבר הופכים את החברה למובילה גלובלית בענף.

סין, הנתמכת בצמיחה כלכלית חזקה יחסית, הציגה את מספר המיליארדרים השני בגודלו ברשימת במיליארדרים של פורבס ל-2013, עם 122 חברים. בקרוב תיחשף מהדורת 2013 של רשימת עשירי סין של פורבס.

 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן