ומה עם הכלכלה? המשמעויות הפיננסיות של בחירות על המשק

אתמול, לאחר נתק של חודש שלם, נפגשו ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר האוצר, יאיר לפיד, לפגישה שככל הנראה היוותה את סופה של הקואליציה הנוכחית. בפגישה הציב נתניהו חמישה תנאים להמשך קיום הממשלה הנוכחית, ביניהם הקפאת תוכנית מע"מ אפס, תוכנית הדגל של לפיד. לאור הפגישה הטעונה אמש, נראה כי אזרחי ישראל עומדים בפני החזרה לקלפיות. כבר מחר צפויה הכנסת להצביע על פיזורה, אם תתקבל ההצעה, הבחירות צפויות להתקיים תוך 90 ימים מרגע הפיזור, משמע בחודש מארס. 

לבחירות הפתאומיות השפעה רבה על המשק הישראלי, שכן המשמעות של בחירות לפני אישור התקציב לשנת 2015, משמעו פעילות ממשלתית ללא תקציב מאושר על בסיס מנות חודשיות. 

אורי גרינפלד – כלכלן ואסטרטג ראשי של פסגות התייחס לכך הבוקר: "גם הממשלה הנוכחית נכנסה לתפקידה בשנה ללא תקציב (הושבעה במרץ 2013) מה שהביא לכך שהתקציב אושר לבסוף רק במהלך הרבעון השלישי. המשמעות היא שבמידה ואכן הולכים לבחירות, במשך רוב השנה תתנהל הממשלה ללא תקציב חדש אלא בשיטת ה-1/12 לפיה בכל חודש התקציב הוא 1/12 מתקציב 2014".

בזמנים אחרים. לפיד ונתניהו | צילום: מרק ישראל סלם

"בתרחיש כזה הגירעון ב-2015 צפוי לעמוד על פחות מ-3% בלבד, נמוך מכפי שתוכנן בתקציב שהציג שר האוצר. מצד שני, כל הרפורמות שתוכננו (מע"מ 0%, מחיר מטרה, הרפורמה בבריאות ועוד) יצטרכו לחכות שתוצאות הבחירות ולא יצאו לפועל בשנה הבאה. גם משרד הביטחון יצטרך להמתין לגידול התקציבי שהובטח לו ויאלץ לדחות חלק מהתוכניות שנקבעו ל-2015".

"בין הנפגעים העיקריים מתרחיש של פיזור הכנסת ניתן לסמן את רוכשי הדירה הפוטנציאלים שיושבים על הגדר כבר תקופה ארוכה וממתינים לתוכנית מע"מ 0% ולתוכנית מחיר מטרה. תוכניות אלו לא יצאו לפועל בינתיים וייתכן שלא יצאו לפועל בכלל, תלוי כמובן בתוצאות הבחירות. ייתכן מאוד שכתוצאה מפיזור הכנסת, האמון של הציבור ביכולת הממשלה לשנות משהו במגמות בשוק הנדל"ן ישחק וכל אותם ממתינים ימהרו בחודשים הקרובים לרכוש דירה, מה שידחוף את המחירים כלפי מעלה".

שמשון הראל, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אמריקה ישראל להשקעות אמר הבוקר: "חוק מע"מ 0% אמור היה להטיב עם כ- 10,000 רוכשי דירות בשנה, שזה כחמישית מכלל רוכשי הדירות החדשות, שזה כעשירית מכלל רוכשי הדירות בישראל, כולל דירות יד שניה. כך שרוב הרוכשים ממילא לא היו זוכים לעדנה ממנו".

"ההמתנה לחוק יצרה ביקושים כבושים בכמויות גדולות מאוד שיתפרצו עכשיו לשוק שמלאי הדירות הבלתי מכורות בו הוא נמוך יחסית. למרות הפרסומים האחרונים של הלמ"ס, מספר התחלות הבניה נמצא בירידה, והדבר יגרום בטווח המיידי לעליית מחירים וגם ייקר את עלויות הבניה כי היזמים ירצו עכשיו לבנות יותר וחברות הבניה יעלו את המחירים. כמובן שהשפעה נוספת היא ההשפעה השלילית על מדד המחירים לצרכן – מחירי הדירות הן חלק מהמדד ואם המחירים יעלו גם המדד יעלה. אני מניח שבמהלך השנה הקרובה, מחירי הדירות עלולים לעלות בכ- 5%-7% , זאת לעומת הקביעה של הממשלה שהמחירים ירדו", אומר הראל.

מבט לשווקים

מבחינת השווקים, ההשפעה העיקרית של פיזור אפשרי של הכנסת והליכה לבחירות היא על סביבת האינפלציה. "האינפלציה בישראל מושפעת בעיקר מצד ההיצע. בתרחיש של בחירות בשנה הבאה רפורמות ממשלתיות להוזלת יוקר המחייה עלולות להתעכב (ביטול מכסים, הגדלת מכסות יבוא ועוד) מה שעשוי לייצר מעט לחצים אינפלציוניים", אמר גרינפלד. 

"בנוסף, אי הוודאות לא ממש צפויה לתרום לחוזקו של השקל כך שגם מצד המטבע ההשפעה היא בעיקר אינפלציונית. לבסוף, לאחר הבחירות הבאות ולקראת התקציב ל-2016 כדאי לזכור שתקציב הממשלה עדיין מתנהל בגירעון תקציבי מבני של כמעט 4%. לכן, הממשלה הבאה תאלץ להחליט אם להמשיך להתנהל בגירעון גבוה ולהסתכן בהפחתות דירוג או לבצע התאמות תקציביות להקטנת הגירעון. מהניסיון, במידה וההחלטה תהיה להקטין את הגירעון הרי שחלק נכבד מההתאמות יבוצעו דרך העלאת מיסים עקיפים (מע"מ, מס על סיגריות, אלכוהול וכו') שמייצרת גם היא לחצים אינפלציוניים".

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי מיטב דש: "אי אישור חוק מע"מ אפס יגרום להגברת הביקושים של כל אותן זוגות הצעירים שהמתינו לאישורו, מה שעשוי להניע גל חדש של עליות המחירים בשוק הדיור. מבחינת השווקים הפיננסיים, מניסיון העבר אפשר ללמוד כי לרוב במהלך חצי שנה אחרי הבחירות שוק המניות עמד ברמה גבוהה יותר מאשר לפני הבחירות".

"אי הוודאות הנוכחית צפויה להגביר את פיחות השקל ולגרום להתייקרות המחירים של המוצרים המיובאים ועלייה באינפלציה. לא צפויה תגובה שלילית של חברות הדירוג על רקע נסיבות כלכליות עד אשר תקום ממשלה חדשה ותכריז על כוונותיה בקשר לגירעון התקציבי".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן