זוהי יפו, יזם: כך הפכה עיר הנמל לאטרקציית נדל"ן לוהטת

לפני עשרים שנה החלה בנייתו של אחד הפרויקטים היוקרתיים הראשונים ביפו – מתחם אנדרומדה. דרכו של מתחם הדירות המפואר לא הייתה קלה והאכלוס התנהל בעצלתיים, לא רק בשל בעיות בהתנהלות היזמים, אלא גם בשל העובדה שהיה קשה לשכנע את עשירי הארץ לעבור לגור בעיר שנתפסה כקשה ואלימה. ב־2005 עמדו המחירים במתחם על שני מיליון דולר לפנטהאוז, חצי מיליון דולר עבור דירת גן ורק 350 אלף דולר עבור דירת שלושה חדרים. השנים חלפו והרתיעה של הציבור ממגורים ביפו התחלפה במהרה בהתלהבות רבתי. לראיה, לפני שנה נמכרה דירת חמישה חדרים במתחם אנדרומדה, המשתרעת על פני 430 מ״ר, ב־23 מיליון שקל. 

העלייה התלולה במחירי הדירות בפרויקט משקפת לא רק את העלייה הכללית במחירי הדיור בארץ, אלא בעיקר את ההתפתחות המשמעותית שעבר ענף הנדל״ן ביפו. גם מחירי הדירות הסטנדרטיות עלו באחוזים גבוהים יותר מהעלייה בכלל הארץ. בשכונת עג׳מי, למשל, עד לפני מספר שנים ניתן היה לרכוש דירת שלושה חדרים בתמורה ל־400 אלף שקל. כיום נע מחיר הדירות בטווח של 1.5־2 מיליון שקל. ועדיין, את העלייה הגדולה ביותר רשמו מתחמי היוקרה בעיר, שמגיעים עם תגי מחיר של 70 אלף שקל למ״ר וצפונה. 


פרויקט אנדרומדה | צילום: יח"צ

זכות הראשונים לבנייה היוקרתית ביפו שמורה לאדריכל אילן פיבקו, שסיים ב־1987 את "בית הצדף״, שש דירות פאר הצופות לים, סמוך לנמל. הקרבה לים משכה מתחמי עשירים נוספים, ברחובות השחף, הדולפין ושערי ניקנור, ופרויקטים סגורים כמו אנדרומדה ופרויקט הרובע. בשנים האחרונות החל גם שיפור פני העיר לתת אותותיו, עם מדרון יפו המרשים שהפך את גבעת הפסולת של עג׳מי לפארק והנמל שנפתח מחדש לפני פחות משנה ושואף להפוך למתחם בילויים לא פחות שוקק מאחיו הגדול בצפון תל אביב. 

למגורים ביפו מתלווה אמירה אישית: רוכשי דירות היוקרה תופסים עצמם כאנשים אופנתיים, מיוחדים, טרנדיים, ומבדלים את עצמם מבעלי דירות היוקרה בתל אביב. כדי לשמר את התפיסה העצמית הזאת מקפידים היזמים שהפרויקטים שנבנים בעיר יהיו לא שגרתיים ויאופיינו בחשיבה יצירתית, תוך שמירה על עיצוב שאינו מנקר עיניים. רבים משתדלים להתאים את סגנון הבנייה לסגנונות הקיימים ביפו, על אף שהבנייה החדשה בולטת מאוד על רקע העיר הישנה.


פרויקט W תל אביב | צילום: יח"צ

עיירת פיתוח

ההתחדשות ממשיכה מהים פנימה, לאזור שוק הפשפשים, שהפך למתחם אופנתי ומוקד משיכה לתיירים מקומיים וזרים. יזמי הנדל״ן הגיעו בעקבות הצרפתים, ואיתם דירות היוקרה בלב השוק וברחובות הסמוכים. בחודש שעבר נרכש פנטהאוז ברחוב המלך חירם, הצמוד לשוק, ב־6.25 מיליון שקל. העסקאות האחרונות באזור משקפות מחירים בטווח של 25־30 אלף שקל למ״ר. 

בתקופה האחרונה המשיכה תנופת הפיתוח לאזורים נוספים בעיר. צפון יפו והמושבה האמריקאית רשמו בשנים האחרונות עליות מחירים מסחררות. המושבה האמריקאית מחדשת את פניה במאמצי שיקום ושימור, והמשקיעים ממהרים להגיע. בחודש יוני נמכרה דירת דופלקס־פנטהאוז, 170 מ״ר, באחד הפרויקטים במושבה תמורת 5.6 מיליון שקל. ככלל, ככל שהבנייה בתל אביב זולגת לכיוון דרום, מעבר לקו של שדרות רוטשילד, מתרחבים גם הפרויקטים ביפו אל אזורים צפוניים יותר, הממוקמים במרחק דקות נסיעה ספורות ממרכז העיר. 

הפריחה של יפו אינה רק תולדה של ניסיונות יזמי הנדל״ן להגיע לרווחים מהירים באמצעות מציאות לא שגרתיות, וחלק גדול מההצלחה מיוחס לעיריית תל אביב־יפו. בשנים האחרונות השקיעה העירייה, באמצעות מנהלת המשלמה ליפו, משאבים רבים בפיתוח ובבינוי של אזורי התיירות ביפו, כמו גם בשיפור התשתיות, התחבורה והחינוך בעיר. השינויים לא הגיעו בלי התנגשויות עם התושבים המקומיים, שלא ששו לקבל את כל המתרחש. יחד עם זאת, למשל במקרה של מדרון יפו ובזכות שיתוף התושבים, הצליחו העירייה והתושבים להגיע לעמק השווה ולמצוא דרך לעצב פארק שיענה על צורכי הפיתוח הנופי של העיר כמו גם על צורכי התושבים. 

אחת הביקורות הגדולות על המהלכים המתרחשים כעת ביפו, מהלך אינטנסיבי של ג׳נטריפיקציה, הוא השינוי בהרכב האוכלוסייה המקומית. משפחות ערביות ויהודיות שחיות בעיר כבר שנים, הרבה מתחת לקו העוני, יכולות רק להוריק מקנאה כשהן מסתכלות על בנייני הפאר שצצו ליד דירות השיכון שלהן, ולחשוש מהיום של פינוי־בינוי אינטנסיבי או הקפצת מחירי הארנונה לשמים, בהתאם ליכולות של הדיירים החדשים. אל העשירים ממש הצטרפו גם משפחות צעירות, שחיפשו חללים רחבים יותר במחירים סבירים, ומבוגרים אמידים, רובם יהודים, וחלקם הגדול תושבי חוץ, שחיפשו קרבה לים, מיקום אקזוטי וחללים מעניינים. 


צילום: יגאל גבזה

עם האוכלוסייה החדשה והעניין הרב שמגלה העירייה והמדינה ביפו, ירדה פלאים גם רמת הפשיעה. אם בתחילה נבנו כל פרויקטי היוקרה כמתחמים סגורים, כאמצעי להגן על התושבים מהסביבה, הרי שהיום נבנות דירות יוקרה כחלק בלתי נפרד מהמרחב העירוני, ותם עידן החומות הגבוהות שהסעיר את תושבי העיר בתחילת התהליך.

לגור במנזר צרפתי

אחת הדוגמאות לעניין ההולך וגובר של יזמים ביפו הוא פרויקטים W Tel Aviv שהושק באחרונה ברחוב לואי פסטר. הפרויקט, שנמצא במרחק הליכה מהנמל, יכיל בית מלון מרשת starwood העולמית ומתחם מגורים. בימים אלה הוא מוקם על חורבותיו של בית החולים הצרפתי שנבנה כאן בתחילת המאה ה־19, שפעל גם ככנסייה קתולית וכמנזר לנזירות שטיפלו בחולים. 

חברת השקעות הנדל״ן האמריקאית RFR, בראשות אייבי רוזן, רכשה ב־2007 את הנכס מידי הכנסייה הקתולית תמורת 6 מיליון דולר. מורכבות הפרויקט, שבנייתו צפויה להסתיים ב־2015, ועלותו תסתכם בכ־50 מיליון דולר, נובעת בעיקר מהעבודה הקפדנית הכרוכה בשחזור המבנה ההיסטורי. כך, למשל, הליך חשיפת היסודות ארך כשנתיים והחלל שנחשף במקום תוכנן מחדש שיהפוך לחלק מהחצר המרכזית. במהלך עבודות ההכנה התגלו במקום שרידי חומה שמתוארכת למאה ה־4, ומהווה את אחד השרידים הקדומים לביצורי העיר. תכנון הפרויקט הופקד בידיהם של האדריכל הבריטי ג׳ון פוסון ורמי גיל, שעיצב את נמל יפו המחודש.


צילום: דוברות עיריית תל אביב

"עבורי, להשקעה בישראל יש מטרה ונגיעה אישית״, אומר רוזן. "יצירת נכס ייחודי שייכנס לתודעה וישפיע על סביבתו, עם יכולת לשנות את הדרך בה אנשים רואים את המדינה ואת אנשיה – זה מה שאנחנו רוצים להשיג. הקמת מלון זו הדרך הברורה ביותר בשבילנו להראות את החברה החדשנית, המתפתחת והדינאמית שקיימת בישראל״.

המלון יציע 125 חדרים וסוויטות שימוקמו במבנה ההיסטורי. אורחיו יוכלו ליהנות מבריכה חיצונית, בר, מתחם לובי מודרני, ספא, מסעדת שף ומועדון בריאות וכושר. 

כאמור, בסמיכות למלון ייבנה בעתיד מתחם מגורים שלדייריו תהיה כניסה פרטית וגם גישה חופשית למתקנים ולשירותים של המלון. באגף המגורים, שישתרע על פני שש קומות, יוצעו למכירה 38 דירות שגודלן ינוע בין 90 מ״ר ל־544 מ״ר, כשמחיר דירה יחל מ־6.4 מיליון שקל ויגיע עד ל־58 מיליון שקל לפנטהאוז. 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן