סטנלי פישר, שעשוי להתמנות לסגנה של ג'נט ילן בבנק הפדרלי של ארה"ב יוסיף מידה משמעותית של ניסיון למאמץ שימור היציבות של המדיניות המוניטרית, מאחר שהוא מבין טוב מאוד את הצורך האקוטי למנוע משבר נוסף נוסח 2008. המינוי יחזק את הגישה החיובית של השווקים, מאחר שפישר הוא נכס משמעותי עבור ילן ובעל השפעה על נשיאי פד מקומיים אחרים, כמו גם על שרי אוצר ובנקים מרכזיים ברחבי העולם.
רק לאחרונה, שיבחו לארי סמרס, שר האוצר האמריקאי לשעבר, ושורה של כלכלנים את הישיגיו והשפעתו במעגלים כלכליים. הרקורד שלו כמנחה של בן ברננקי ב-MIT (בה כתב תזה על הדפרסיה של 1979), ככלכלן הראשי של הבנק העולמי, עבודתו בסיטיגרופ והצלחתו הרבה כנגיד בנק ישראל, יהפכו אותו לדמות משלימה ויקרת ערך לילן.
השאלה המרכזית כמובן היא דעתו של פישר באשר להרחבה הכמותית. מההכרות והניסיון שלנו אתו, אפשר להעריך שכל צמצום או ירידה בקנייה החודשית של אגרות החוב, תהיה מדודה מאוד, לפחות בהתחלה – אולי אפילו רק של 10 מיליארד דולר, מה שישאיר קנייה חודשית ב-75 מיליארד דולר על קנה. לאחר מכן יבדקו ההשלכות על השוק לפני כל מהלך נוסף. פישר לא יתמוך בשום מהלך שיטלטל את השוק ויבחן את הכיוון של שיעורי הריבית כדי לוודא שעלות הכסף לא תפגע בהתאוששות. הוא יעדיף לבצע צמצם בצעדי חילצון תוך מעקב מתמיד על תגובת השוק. הוא גם יודע שאין גבול ליכולת למתוח את המאזן התקציבי של הבנק ויעשה כל שנדרש על מנת לשים את המשק האמריקאי על המסלול הנכון.
ברננקי ופישר. הערכה הדדית | צילום: רויטרס
גישתו הזהירה באה לידי ביטוי גם כאשר הביע בראיון לטלוויזיה האמריקאית תמיהה על כך שכה מעט בנקאים נשאו באחריות לחוסר הזהירות שלהם, בהקשר למשבר הפיננסי של 2008. באותו ראיון שיבח פישר את ברננקי על התמודדותו על המשבר ואמר שהוא יזכר כאחד מהנגידים המוצלחים בהיסטוריה. גם ילן היא דמות שזוכה להערכתו של פישר, דבר שבהחלט יעזור לשיתוף הפעולה ביניהם. פישר רואה בילן כלכלנית רצינית עם גישה פרקטית המחוברת למציאות.
פישר יישם במהלך הקריירה שלו את כל מה שלמד מכלכלנים גדולים כמו פאול סמואלסון ורוברט סולוו ב-MIT. ההצלחות שלו לאורך השנים, זהירותו ואחריותו הם בדיוק מה שהמשק האמריקאי זקוק לו בימים אלה של חוסר וודאות.
|