חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

לב לבייב

שווי: 1.5 מיליארד דולר
מקור: יהלומים
גיל: 57
מגורים: לונדון
אזרחות: ישראל
דירוג עולמי: 974

לב לבייב, טייקון היהלומים והמתכות, הוא סיפור הצלחה בזכות יכולתו העסקית שהפכה אותו לאחד היהלומנים המצליחים בעולם. הוא אף הצליח לערער את ההגמוניה של קרטל היהלומים דה בירס, שסגר את דלתותיו בפניו, כאשר חדר למבצרה של החברה במכרות באפריקה, תחילה בקונגו, אחר כך בדרום אפריקה ואנגולה.

המשבר הפיננסי בקבוצת אפריקה ישראל, שאותה רכש מבנק לאומי, עלה ללבייב סכומים לא מעטים, אבל מקורביו מציינים כי הוא לא התקשה לגייס את האשראי הדרוש מהבנקים, עקב עסקיו המשגשגים בענף היהלומים.

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק

כמה חודשים לפני תחילת המשבר, העריך לבייב במהלך השתתפותו בכנס השנתי של הפורום הבינלאומי של דאבוס, כי יצליח להפוך את אפריקה ישראל לאחת מחברות הבנייה והנכסים המובילות עם שווי של כ־7 מיליארד דולר, כפול משווייה אז. כעבור שנה ב־2008, הציגה החברה הפסד של כ־4.9 מיליארד שקל. המשבר אילץ את לבייב לחסל פעילויות ולמכור נכסים, לעתים בהפסד, במדינות שונות.

צילום: סיוון פרג'

בבורסת היהלומים מעריכים כי מערכת העסקים המסועפת של לבייב בענף היהלומים, הכוללת מכרות, מלטשות יהלומים וחנויות יוקרתיות, עדיין שווה הון, גם לאחר שמנכים את ההלוואות שגייס מהבנקים, כדי להשקיע במכרות והן בחנויות היוקרה לתכשיטים בלונדון, ניו־יורק, פראג ודובאי.

לבייב, שהעתיק את מגוריו לווילה יוקרתית בלונדון, דואג שהנתונים על עסקי היהלומים שלו יהיו חסויים, וכן דאג השנה שלא יתפרסמו יותר נתונים על ייצוא היהלומים של חברתו LLD, כך שבעלי האג"ח באפריקה ישראל לא יוכלו להציג תביעות נוקשות במו"מ על הסדר חדש של פריסת פירעון האג"ח.

לבייב, שבשנים קודמות היה היצואן מספר אחת בענף היהלומים הישראלי, עם היקף ייצוא של כ־400 מיליון דולר, נולד בשנת 1956 בטשקנט בירת אוזבקיסטן, ובשנת 1971 עלה עם משפחתו לארץ. מכרי המשפחה מספרים כי אבי המשפחה הביא עמו יהלומים עם עלייתו ארצה. לב לבייב החל ללמוד בישיבה התיכונית של חב"ד בלוד ובגיל 18 החל לעבוד בליטוש יהלומים. הוא שירת בצבא ברבנות הראשית, וכאשר השתחרר הקים יחד עם גיסו חברה לסחר יהלומים.

לאחר שנכשל בניסיונו לקבל "סייט" (הקצאה) חודשית בדה בירס, החולשת על קרטל היהולמים, חיפש לבייב את הדרכים להמשיך בעסקי היהלומים מבלי להיות תלוי בה. התפרקות ברית המועצות אפשרה לו להיכנס לעסקים עם חברת היהלומים הרוסית הגדולה אלרוסה, בברכת הממשלה. לבייב אף קידם שותפות עם אלרוסה בעסקי היהלומים באנגולה. פרשת העסקים באנגולה תיחשף בתביעה שהגיש בלונדון איש העסקים ארקדי גאידמק לבית משפט אנגלי. גאידמק תובע מלבייב סכום של 2 מיליארד דולר כחלקו בעסקה זו, בטענה כי בזכות קשריו באנגולה נפתחה הדלת בפני לבייב. לבייב מתכחש לסיכום על חלוקת ההכנסות ביניהם והמשפט צפוי לחשוף טפח מעסקיו המסועפים של לבייב באפריקה.

לבייב הוא אסטרטג בעסקים. ב־1996 הוא החליט לרכוש את אפריקה ישראל מתוך ראייה שעסקה זו תשלב אותו בצמרת העסקים בארץ, ושוב לא יתייחסו אליו רק כאל כיהלומן, אלא כאחד מבעלי חברות ההשקעה הגדולות בישראל. לצערו, בשנים הראשונות לאחזקה באפריקה ישראל לא השכיל לבייב למצוא מנכ"ל מתאים שיתפוס את מקומו של שלמה גרופמן. הזעזועים הניהוליים בחברה פסקו כאשר לבייב הצליח לגייס את איזי כהן, המנכ"ל של חברת הביטוח מגדל, כמנכ"ל קבוצת אפריקה ישראל, והעניק לו את כל הסמכויות כדי שיצליח לחלץ את חברת הבנייה הגדולה מהמשבר.

גם כאשר שקד בפעילות הענפה, המשיך לבייב להיות תורם גדול לחב"ד ולמוסדותיו ברוסיה ובמדינות לשעבר של ברית המועצות. ההערכה היא כי לבייב תורם מיליוני דולר לחב"ד.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן