שווייץ, שוודיה, נורבגיה או דנמרק – אלה הן בדרך כלל המדינות הראשונות שעולות כשמדברים על מדינות עשירות. אבל, למעשה, המדינה העשירה בעולם היא קטאר (על פי דוח מגזין "גלובל פיננס", שנעשה על בסיס השוואת התמ"ג ושווי כוח הקנייה של מדינות העולם). נסיכות קטנה שנמצאת ממש לא רחוק מכאן וגובלת בערב הסעודית. איך נראים החיים כשאתה טובע בכסף?
1. האזרחים הם המיעוט האוכלוסייה בקטר מוערכת בשני מיליון נפש, אבל – רק מיעוט קטן, כ-15 אחוז, הם אזרחי המדינה. כל 85 האחוזים הנותרים הם מהגרי עבודה. רובם המכריע הודים, נפאלים ופיליפינים. למעשה, העובדים הזרים מהווים כ-94 אחוזים מכוח העבודה במדינה. גל העובדים הזרים הביא לכך שאוכלוסיית קטאר גדלה ביותר מפי שלושה תוך כ-15 שנים, ובעקבותיו, נשות קטאר מהוות רק כ-25 אחוזים מכלל האוכלוסייה.
2. מלא מיליונרים כ-14.3 אחוזים מבתי האב בקטאר מוגדרים מיליונרים, מה שמציב אותה במקום הראשון ברשימת המדינות המובילות בעולם בשיעור המיליונרים מכלל האוכלוסייה. אגב, מדינת ישראל ממוקמת במקום העשירי, עם 3.8 אחוזים של מיליונרים. לפנינו ברשימה תמצאו את איחוד האמירויות (4 אחוזים) ואחרינו – את עומאן (3.3 אחוזים).
3. מה זה אבטלה? שיעור האבטלה במדינה נמוך מאוד – בסך הכול 0.2 אחוזים (!) מהאנשים המהווים את כוח העבודה אינם עובדים. גם בישראל, אגב, שיעור האבטלה נחשב נמוך במיוחד ועומד על מעט פחות מחמישה אחוזים, אבל בהשוואה למדינות ערב אחרות – קטאר חריגה לגמרי.
4. בלי ארנונה, חשמל, מים או מס הכנסה הקטארים לא משלמים ארנונה, חשמל, מים ומס הכנסה. כן, מה ששמעתם – הכול לגמרי בחינם, על חשבון המדינה. כן, גם אם שכחתם את המזגן פועל כשנסעתם לנופש בחו"ל. מצד שני, מי צריך לנסוע לנופש כשהחיים שלך נראים כמו חופשה אחת גדולה?
הקטארים לא משלמים ארנונה, חשמל, מים ומס הכנסה | צילום: Fotolia
5. הזכרנו את המשכורות? ממוצע השכר בקטאר הוא השני בגובהו במדינות המפרץ, כשבמקום הראשון ניצבת, לא במפתיע, סעודיה. נכון לשנת 2015, המשכורת הקטארית הממוצעת עמדה על 17,144 ריאל קטארי (כ-17,186 שקלים, השער הקטארי דומה לשער הישראלי), ואילו השכר החציוני (הסכום שמחצית האזרחים מרוויחים יותר ממנו ומחציתם פחות) היה 14 אלף ריאל קטארי. עובדה מפתיעה היא דווקא שכר המינימום במדינה, שעומד בסך הכול על 1,200 ריאל קטארי. את הסכום הזה מקבלים רק מהגרי העבודה, שסובלים מניצול חמור.
6. ככה זה נראה בחלוקה לפי מקצועות אם בשלב הזה אתם כבר חושבים על הגירה, כדאי לפחות שתדעו כמה מרוויחים עמיתיכם בקטאר. הנה כמה דוגמאות: רואי חשבון מרוויחים בממוצע 37,240 ריאל קטארים. עורכי דין – 38,903 ריאל. מהנדסי חשמל – 95,701 ריאל. אדריכלים או מעצבים – 125,987 ריאל. אל תשכחו להוציא ויזה בדרך לשדה התעופה.
7. על מה הם מבזבזים? משפחה קטארית ממוצעת מוציאה למעלה מ-40 אלף ריאל קטארי בחודש. משכנתא, ארנונה, חשמל ומים, הם, כאמור, לא חלק מעולם המושגים הקטארי. אז על מה מוציאה משפחה את מיטב כספה? חופשות בחו"ל (5,711 ריאל קטארי בממוצע). ביגוד והנעלה, או אם נקרא לילד בשמו – חג'אבים משובצי יהלומים (2,800 ריאל קטארי למשפחה). טיפוח אישי (2,536 ריאל קטארי). חינוך (1,571 ריאל קטארי, ושמישהו יסביר לנו איך זה לא מסובסד). טיפול רפואי (1,523 ריאל קטארי). טבק, סיגרים ואלכוהול (80 ריאל קטארי בממוצע).
8. מילה על ההיסטוריה (לא היה פה שמח לפני שנולדתם) עד שנת 1940, תושבי קטאר התפרנסו בדוחק רב משליית פנינים ודייג. או אז, החלו בשאיבת נפט במדינה, וגילו כי טוב. היו אז 146,000 אזרחים קטארים, כך שכל אחד מהם זכה לרווחים נאים. השיפור החד ברמת החיים הביא לתהליך של מודרניזציה ופיתוח של שירותי הרווחה. היום, ההכנסה מנפט וגז מהווה למעלה ממחצית מהתוצר הלאומי.
9. אין דמוקרטיה, אבל למי אכפת? קטאר מהווה את אחת משלוש האמירויות האחרונות שנותרו בעולם, יחד עם כווית ואיחוד האמירויות, והמשטר בה הוא מלוכה אבסולוטית. בראשה, עומד מאז 2013 האמיר תמים בן חמד אאל ת'אני, שנמצא מעל לחוקי המדינה אך כפוף לחוקי השריעה האסלאמית. בחירות או מפלגות פוליטיות לא תמצאו שם. ג'יפים מפוארים דווקא כן.
10. כסף, ספורט ומה שביניהם בניסיון לשפר את התדמית של קטאר בעולם, שיח' תמים פעל רבות בקידום אירועי ספורט במדינה והשקעה בנכסי ספורט בעולם. ב-2005, הוא ייסד את "קטאר השקעות ספורט", קרן השקעות המוקדשת לעסקי הספורט. אחד מנכסיה החשובים של קרן זו הוא מועדון הפאר הצרפתי, קבוצת הכדורגל פריז סן-ז'רמן. העיתון המצרי אלאהראם אפילו בחר בתמים כ"אישיות החשובה ביותר בתחום הספורט בעולם הערבי". בשנת 2022, אגב, קטר עתידה לארח את משחקי המונדיאל.
לכתבה במאקו
|
|