נורבגיה היא המדינה הראשונה לאמץ את האיסור על בירוא יערות, מדיניות אשר צפויה להיות בעלת השלכות גלובאליות. הפרלמנט הנורבגי התחייב לאחרונה שסחורות אשר ייובאו אל המדינה יעברו דרך שרשרת אספקה נטולת בירוא יערות, ואולם אין זו הפעם הראשונה שבה הממשלה הסקנדינבית משקיעה סכומי כסף נכבדים במטרה לעצור את בירוא היערות המתרחש בברזיל, בליבריה ובאינדונזיה.
ההתחייבות הטוטאלית החדשה עליה הכריז הפרלמנט הוצגה על ידי הוועדה המתמדת לאנרגיה וסביבה, וזאת כחלק מתוכנית הפעולה של ממשלת נורבגיה בנושא הגנת הטבע. בהתאם למהלך הנחרץ, הנורבגים לא יעניקו שום חוזה ממשלתי לחברות שלוקחות חלק בבירוא יערות.
נורבגיה נושאת את הדגל הירוק בראש המחנה | צילום: fotolia
תעשיות הנקשרות בדרך כלל עם הרס יערות גשם בסדר גודל משמעותי כוללות את אלה של הסויה, העץ, שמן הדקלים והבקר. כעת תדרוש הממשלה הנורבגית הצמדות למדיניויות ולפרקטיקות בנות קימה בכל הנוגע להפקת המוצרים הללו, במידה וייוצרו על ידי הממשלה.
הבסיס להתחייבות להגנה על היערות מקורו בפסגת האקלים של האו״ם, שהתקיימה בניו יורק ב-2014. במהלך הפסגה יצאו נורבגיה, גרמניה ובריטניה בהצהרה משותפת, לפיה הן ״יקדמו התחייבויות לאומיות שיעודדו שרשראות אספקה נטולות בירוא יערות, כולל דרך מדיניויות רכש ציבורי להשגה באורח בר קימה של מצרכים כגון שמן דקלים, סויה, בקר ועץ״.
עד כה, נורבגיה היא היחידה שמגבה את ההצהרה במדיניות. מחקר שנערך בשנה שעברה קבע כי בארגנטינה, בוליביה, פראגוואי, אינדונזיה, מלזיה ופפואה גינאה החדשה היו אחראים המצרכים הנזכרים לעיל ל-40% מבירוא היערות הטרופיים, ול-44% מפליטת הפחמן בין 2000 ל-2011.
לצד נושא בירוא היערות, ניתן למצוא בתוכנית הפעולה של ממשלת נורבגיה גם המלצות לשלב את רכיב המגוון הביולוגי כפקטור בקביעת השקעות עבור קרן הפנסיה הגלובאלית של ממשלת נורבגיה (GFPG). ה-GFPG היא קרן הרווחה הגדולה בעולם, וככזאת יש ביכולתה להשפיע על שווקים בהתאם להחלטות ההשקעה המתקבלות בה. כיום לוקחת הקרן בחשבון את שינויי האקלים כאשר היא מחליטה על אסטרטגיות ההשקעה שלה, אך עד כה לא הכניסה אל המשוואה את שיקול המגוון הביולוגי המצוי בטבע.
בירוא יערות מסכן את המערכת האקולוגית | צילום: fotolia
כאמור, הקצאת ממון להגבלת בירוא היערות איננה מהלך חדש עבור נורבגיה. ב-2008 העבירה המדינה הצפונית מיליארד דולר לברזיל במאמץ לעצור או להאט משמעותית את בירוא יערות הגשם של האמזונס. ואכן, עד ל-2015 הפחיתה ברזיל את בירוא היערות בשיעור מדהים של 75%, ובכך הצילה כ-85,000 קמ״ר של יער גשם עתיק. במונחים של פליטת דו תחמוצת הפחמן, מדובר בחיסכון השווה ערך למצב שבו כל המכוניות בארה״ב יורדו מהכבישים למשך שנה.
הסיבה לכך היא שדרך פוטוסינתזה העצים סופחים פחמן דו חמצני מהאטמוספירה וקושרים אותו למסת העץ. הגבלת בירוא היערות מאפשרת לעצים לבצע את אחד מהתפקידים הבסיסיים ביותר במערכת האקולוגית שלנו – הפחתת ריכוזי הפחמן הדו חמצני. בנוסף, לעיתים קרובות מגביר בירוא היערות את שיעור העצים הנשרפים, מה שמביא לשחרור של פחמן דו חמצני.
פעם נוספת, לצד דגלה האדום–לבן–כחול נושאת נורבגיה גם דגל ירוק בראש המחנה.
|