חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
גיא מני. צילום: יח"צ
גיא מני. צילום: יח"צ

"מנהל השקעות נבחן כשהשוק יורד. האם הוא יכול לפעול נגד המגמה"

מנהל ההשקעות הראשי של מיטב דש מסכם את השנה המאתגרת ומסביר על אסטרטגיית הפעולה של בית ההשקעות המנוסה, שהביאה אותו לצמרת הגמל וההשתלמות

BrandVoice

אין שחקן בשוק ההון שיחלוק על כך ש־2020 הייתה שנה לא פשוטה. "גם בתקופות קשות, כשאתה רואה את המסכים האדומים, אתה יושב עם עצמך ומנסה להסתכל פחות על ההשפעה הפסיכולוגית ויותר על הפן הכלכלי ארוך הטווח", נזכר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב דש.

בית ההשקעות הוותיק, שהחל את פעילותו לפני 42 שנה, מנהל היום כ־140 מיליארד שקל. באמצעות ניהול תיקי השקעות, בעלות על קרנות הנאמנות הגדולות בתעשייה, קופות גמל, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה, מוצרי השקעות אלטרנטיביים ועוד – מעניק בית ההשקעות שירות ללמעלה ממיליון עמיתים. קרן הפנסיה של מיטב דש נבחרה על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון כבר בפעם השנייה לקרן ברירת המחדל, וזו מנהלת קרוב ל־16 מיליארד שקל וצומחת בצורה מרשימה.

בחלוף שנה מפרוץ משבר הקורונה, כשהאור כבר נראה בקצה המנהרה, מסביר מני על האסטרטגיה של בית ההשקעות בשנים האחרונות, איך מיטב דש צלחה את הירידות החדות בשווקים ובמה היא צפויה להשקיע בשנים הקרובות.

לדבריו, אגף החיסכון ארוך הטווח של מיטב דש מנהל חטיבה של מוצרים סחירים, כמו מניות בישראל ובחו"ל, אג"ח בישראל ובחו"ל ומט"ח; אך בנוסף אליה, יש את החטיבה של המוצרים שאינם סחירים. "אנחנו מהחלוצים, מהמובילים ומהגדולים בתעשייה באפיק הלא־סחיר כאחוז מנכסי קופה. האפיק הזה מונה בתוכו אשראי פרטי, תשתיות, קרנות השקעה אלטרנטיביות (פרייבט אקוויטי), את תחום הנדל"ן וגם את תחום המניות הלא־סחירות שהם בשלבים מוקדמים עד שלבי Pre-IPO המגיעות בעיקר מעולמות הטכנולוגיה.

"בניגוד לתקופת שיא המשבר, כשהיינו מאוד בעד האג"חים הסחירים ושקנינו מהן בצורה מאסיבית כי אז היו הזדמנויות – בשנה האחרונה אנחנו מדללים את האחזקות בהן, כיוון שהן חזרו למרווחים נמוכים של לפני המשבר, ואנחנו בצורה הדרגתית מקטינים את התחום הזה וממשיכים להשקיע בתחום הלא־סחיר ויותר במניות – ששם יש יותר הזדמנויות".

מהו היתרון המשמעותי שהועיל למיטב דש בתקופת משבר הקורונה?
"נכנסנו לאותה שנה עם תיק מניות ממוצע, אבל היינו יותר מוטיי סקטורים של טכנולוגיה ואנרגיה מתחדשת. אלה סקטורים שלהערכתנו ימשיכו להוביל את העולם בעשור הקרוב. גם בירידות החדות לא פחדנו והגדלנו את החשיפות, בעיקר באפיקים האלה. בהמשך זה עזר לנו מאוד.

"כשהשוק יורד צריך לפעמים לפעול נגד המגמה, כמו רובוטים, ללא שיקולים פסיכולוגיים, בעיניי אלה ההזדמנויות הכי משמעותיות. מנהל השקעות נבחן שם – האם הוא יכול לפעול כנגד המגמה, לעשות נכון את סדרי העדיפויות. בירידות החדות קנינו גם מניות וגם אג"ח קונצרני כי הבנו שיש שם הזדמנויות מתוך אנליזות שעשינו ומתוך השוואה למשבר 2008.

"היתרון בגוף מוסדי שהוא יכול לשים גז וברקס כל הזמן. מתי שאנחנו רואים הזדמנויות בתחום הסחיר, אנו שמים קצת ברקס בתחום הלא־סחיר, כפי שעשינו במהלך המשבר. ועכשיו אנו שמים ברקס דווקא על תחום האג"ח הסחיר ונותנים גז בתחום הלא־סחיר", הוא מסביר. והתחום הלא־סחיר הוא אחד מהיתרונות המשמעותיים של מיטב דש. בשנים האחרונות החברה משקיעה בסקטורים הללו שבהם היא רואה אפשרות לרווחים משמעותיים. "למשל בתחום התשתיות, אנו שותפים באחזקה בשדות סולאריים, באנרגיות רוח ובמתקני התפלה. גם אם השוק יורד, התשואה השוטפת שם ממשיכה להיות במגמה רציפה ואין כמעט קורלציה לשוק ההון. בראייה ארוכת טווח לעמיתי פנסיה והשתלמות – אנחנו נותנים דגש על אפיקים לא־סחירים – מעל רבע מהתיק שלנו הוא בתחום הזה".

לא מפסיק לרוץ

השכנים שלו, בקריית אונו, רגילים לראות את גיא מני (43) כשהוא במצב ריצה. שלוש או ארבע פעמים בשבוע הוא משלים ריצות למרחקים ארוכים, בין 15 ל־20 ק"מ. "אז אני מוצא את עצמי מסדר את הראש", מעיד מני. במיטב דש הוא כבר 16 שנה, ועבר מגוון תפקידים. לפני שנתיים מונה למנהל ההשקעות הראשי לתחום החיסכון ארוך הטווח.

בנוסף להצלחות, מהם האתגרים שחוויתם בתקופת המשבר?
"בתקופת הפאניקה, למרות שהתרענו, היו העברות כספים מהקופות הכלליות למסלולים כספיים", אומר מני. "כמו כן, היה מחסור בדולרים בשוק והיינו צריכים לרכוש דולרים כשמחיר הדולר זינק. ביחד עם גופים מוסדיים נוספים לחצנו על בנק ישראל להזרים נזילות לשוק כדי שפערי המחירים של הדולר ירדו. ברגע שהוא עשה את זה השער ייצג בצורה נכונה יותר את שער השקל.

"היה גם צורך לדבר עם לקוחות וסוכנים ולהזכיר להם שיש עדיין נגיף ומשבר, אבל זה לא סוף העולם. גם לנהל עובדים שעובדים מהבית זה אתגר, כשהישיבות השבועיות של הצוות והמחלקה מתרחשות בזום. אבל בסופו של דבר, אני חושב שהעבודה מהבית אף הגדילה את הפריון: עובדים נותנים יותר מעצמם", הוא מסביר.

העולם יחזור לשגרה

מני מספר שבשלב שבו הם ציפו שהחיסונים יכנסו בסופו של דבר לתמונה, הבינו בבית השקעות שיש צורך "לאזן את התיק" כי העולם צפוי לחזור לקדמותו, ולכן הוסיפו לפורטפוליו עוד סקטורים שישבו בהם בחסר: תחום הבנקאות, הביטוח והתעשייה. אלה סקטורים שאומנם חוו ירידות בשנה האחרונה, אבל האנליסטים של בית ההשקעות צופים בכך דווקא הזדמנות בראייה ארוכת טווח.

כניסתו של ביידן לבית הלבן צפויה להשפיע על השוק?
"הנשיא החדש ממוקד בלהוציא את ארה"ב מתחלואת הקורונה", מסביר מני. "בניגוד לנשיא טראמפ, ביידן משקיע תקציבים בתחום וזה בהחלט עוזר. הוא מינה את ג'נט ילן, שהייתה פעם נגידת הבנק המרכזי של ארה"ב, לשרת האוצר. היא מאוד בעד המשך מגמת הצמיחה בכלכלה האמריקאית, היא מתכננת להגדיל את הסיוע וזה צפוי לתמוך בשווקים, ובשוק האמריקאי בעיקר.

"חלק מהסיוע יגיע לאוכלוסיות החלשות, חלק לתשתיות וחלק לאנרגיה הירוקה. הדברים האלה חיוביים וניתן לראות את זה משפיע באופן חיובי על השווקים. ביידן גם דיבר על הנושא של העלאות מסי חברות. צריך לעקוב אחרי זה, ועד כמה הדבר עלול להשפיע על תמחור החברות. במגמה ארוכת הטווח – אנחנו ממשיכים להיות חיוביים לגבי אפיק המניות שאליו ימשיכו לזרום כספים בעולם עם ריביות נמוכות".

לדבריו, הסיכון המרכזי לשווקי המניות הוא אם יתגלה שהחיסונים לא יהיו יעילים. או אם הבנקים והממשלות יעצרו פתאום באופן משמעותי את הצמיחה.
אבל מני משתדל להיות אופטימי. "אמנם אינני רופא, אבל אני מקווה ומאמין שהחיסונים יהיו יעילים ואפקטיביים כלפי המוטציות. ייקח עוד זמן, העולם יתחסן ובצורה הדרגתית הוא יחזור לשגרה, וגם תחום התיירות ייפתח אולי לקראת סוף השנה".

צילומים: יח"צ

BrandVoice הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן