“נגיע למצב שמי שאינו משלם מסים אינו תושב ישראל”

במסגרת הדיון בפרק המסים בחוק ההסדרים דנה היום ועדת הכספים בסעיפים שתכליתם לקבוע כי החל מ-2014 יוענקו הטבות במס לאזרחים רק לאחר שיגישו לרשות המיסים 'אישור תושבות' מהרשות המקומית בה הם מתגוררים.

אישור תושבות יינתן בגין עמידה במלוא תשלומי הארנונה לרשות המקומית. על פי המסתמן בדיון הראשון בנושא, חברי ועדת הכספים מסתייגים לפי שעה מכריכת הזכאות במס באישור תשלום ארנונה, לאחר שהביעו חששות רבים מהשלכות של חקיקה ברוח זו.

מדובר בסעיפים שהוכנסו גם לחוק ההסדרים הקודם לשנים 2011 – 2012, אז פיצלה אותם ועדת הכספים מהחוק ולא שבה לדון בהם, מאותן הסיבות שעלו בדיון היום. היועץ המשפטי למשרד האוצר, עו"ד יואל בריס, הסביר את כוונת סעיפי החוק ואמר: "חלק מהטבות המס נובעות ממיקום גיאוגרפי ומי שמקבל פטור או הנחה במס הדבר נובע מכוח מקום תושבותו. יש תושבים שאמנם רשומים ביישוב, אך זו רק דירה שנייה עבורם והם אינם מתגוררים שם".

"אנחנו רוצים לוודא תושבות", הוסיף בריס, "כלומר לא תינתן הטבה או הקלה במס, כל עוד לא יוכח תשלום ארנונה. לא תספיק רק הצהרה על מקום מגורים. למשל, מי שמצהיר שגר במצפה רמון אך בפועל רק משכיר שם דירה – אינו זכאי להטבה מכוח הקריטריון הגיאוגרפי".

צילום: דוברות הכנסת

חיזק את דבריו נציג משרד המשפטים, עו"ד ספי זינגר, שבתגובה לדברי חברי כנסת ונציגי לשכת רואי החשבון ולשכת עורכי הדין, ציין ש"אין בעיה חוקתית ויש כאן עניין מידתי. המטרה למנוע ניצול לרעה והוצאת כספים או קבלת הטבות בדרך של מרמה".

יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון, רו"ח עפר מנירב, התנגד: "מי שגר אצל הוריו, שאינם משלמים ארנונה מסיבות כאלו ואחרות, לא יהיה זכאי לקבל הטבות מס?", שאל. "זה ממש 'אבות אכלו בוסר ושיני בנים תכהנה'. לפי העיקרון הזה נגיע למצב שמי שאינו משלם מסים אינו תושב ישראל".

נציג לשכת עורכי הדין, עו"ד איתן צחור טען כי זו "הפעם הראשונה בהיסטוריה שיש התניית מס במס. פקיד עירייה הוא זה שמוסמך להעניק פטור ממס הכנסה לפי הצעת החוק המוצעת ויש פה חשיפה של סודיות. איך יחליט פקיד העירייה ועל סמך מה? זהו פתח מסוכן שאסור לאפשר אותו. אין לזה אח ורע בעולם, זהו סעיף שסותר חוקתית את פקודת המיסים".

נציג רשות המיסים בדיון, ברוך משולם, ניסה להצדיק את סעיפי החוק ואמר, ש"מדובר בזיכוי במס ולא פטור. לא פקיד העירייה ייתן את ההטבה וייקבע אלא פקיד השומה שיש לו כמה אינדיקציות שחלקן כבר יש לו כיום. זו בסה"כ אינדיקציה נוספת".

טענות נוספות שהועלו נגד הצעת האוצר ורשות המיסים כללו את העובדה שמדובר בהוראה תקדימית שיוצרת קשר בין הטבות שאזרח זכאי להן לבין תשלומים לרשות המקומית בה הוא מתגורר, והחשש שמא, מי שאין ביכולתו לעמוד בתשלומי הארנונה, מעתה גם לא יזכה בהקלות מס. בנוסף נכללים אזרחים שאינם מחזיקים בנכס אך הם תושבים של רשות מקומית כגון סטודנטים הגרים במעונות או אצל הוריהם, או מי ששוכר דירה לתקופה קצרה (פחות משנה) והמשכיר בחר שלא להודיע על-כך לרשות המקומית והוא שאמור לשלם את הארנונה.

בתום הדיון, הוועדה טרם גיבשה את עמדתה ביחס לסעיפי החוק הרלוונטיים והיא צפויים להידון שוב בימים הקרובים.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן