עסקי הסמים בריו עומדים להשתנות בקרוב בגלל המונדיאל והאולימפיאדה המתקרבים לעיר, אבל אם חשבתם שזה אומר שהם ייעלמו כליל, תחשבו שוב. הסוחרים פשוט יפסיקו לשווק קראק, ויחזרו לקוקאין ולמריחואנה.
כשריו ביקשה לחזר אחר זכויות האירוח של האולימפיאדה הבאה, החלה ממשלת ברזיל לנקות את הרחובות מוכי הסמים של העיר. המהלך פגע בעסקי הסמים – עד אז בעיקר מריחואנה וקוקאין – והדילרים נאלצו לחפש אלטרנטיבות, ולהקטין את ההפסדים באמצעות מכירת קראק (קוקאין הניתן לעישון במקטרות). ההתרחשות הזו היתה לפני שש שנים. מאז, מגפת קראק אלימה סחפה את ריו, עד לרמה שאפילו הסוחרים החלו להיות מודאגים.
מכור מעשן קראק ברחובות ריו. צילום: רויטרס
לפי דיווח של סוכנות הידיעות אי.פי, המצב החמיר עד כדי כך שחלקים מריו הפכו ל"קראקלנד"', "ובהם המכורים קנו את החומר, עישנו אותו, ונשארו באזור עד הפעם הבאה. המוני מכורים חיו בבתי קרטון על שמיכות מלוכלכות, וחיפשו מזומן ואת העישון הבא".
על פי הדיווח, גם ראשי כנופיות הסמים הבינו כי הקראק הפר את האיזון בקהילות, ואמרו גם כי הפך את השליטה באזורים, שננטשו זה מכבר על ידי הממשלה, לקשה עוד יותר. "קראק הביא רק בושה לריו. הגיע הזמן להפסיק עם זה", אמר אחד מראשי הכנופיות לאי.פי.
כדי שהמהלך לניקוי הרחובות באמת יעבוד, הוא זקוק לתמיכה של שתי כנופיות הסמים המתחרות בעיר. המשמעות עבורן תהיה ויתור על רווחים של מיליונים. המשטרה בברזיל מעריכה כי הברזילאים צורכים מדי יום בין 800 קילו ל-1.2 טונות של קראק, המוערכים ב-10 מיליון דולר.
"המוני מכורים חיו על שמיכות מלוכלכות, וחיפשו את העישון הבא" | צילום: רויטרס
למרות ההפסדים הצפויים להם, סוחרים רבים הצטרפו למגמה. "הם מצטרפים במאסות", אמר מקור לאי.פי. "הם הבינו שהניסיון עם הקראק לא היה מוצלח, למרות שהיה רווחי. העלויות החברתיות הן עצומות. זה לא היה סם לעשירים, זה פגע בקהילות שלהם עצמם".
מפכ"ל המשטרה הקודם של ריו, מריו סרג'יו דוארטה, אישר כי בעיית הקראק בריו היא חדשה, וכי הסוחרים עברו לקראק כשהעסקים האחרים שלהם החלו לאבד אחיזה בעיר עם הניסיונות לזכות באירוח המונדיאל ב-2014 והאולימפיאדה ב-2016.
"בריו תמיד היו מריחואנה וקוקאין", הוא אומר. "אם סוחרי הסמים יחליטו לחזור למריחואנה וקוקאין זה לא מפני שהם פיתחו פתאום מודעות חברתית, או כי הם רוצים לעזור למכורים. זה פשוט מכיוון שהקראק מביא להם יותר מדי צרות מכדי להיות שווה את זה. קראק הוא רווחי, זול וההתמכרות היא מהירה. הם פשוט ניסו לפצות על אובדן ההכנסות", הוא מציין.
כדי להילחם בבעיה, השיקה הממשלה ב-2010 קמפיין במימון של 253 מיליון דולר כדי להפסיק את הסחר בסמים. בנובמבר האחרון הוקצו 2 מיליארד דולר נוספים להקמת מרכזי טיפול למכורים והוצאתם מהרחובות. כעת, שירותי הרווחה בריו ערוכים לסייע למכורי הקראק, שייאלצן לעבור גמילה בלתי רצונית, לאחר שהסם יפסיק להימכר.
הכומר אנטוניו קרלוס קוסטה, מקים קבוצת השירותים החברתיים "נהר השלום", אמר כי להפסקת הסחר בקראק השלכות חריפות. "תהיה תקופת גמילה קשה לכל המכורים הללו", הוא אומר. "אנחנו לא ערוכים לטפל בכל האנשים שזקוקים לטיפול. הם לא יתקבלו כאן. החברה רוצה שהם ימותו".
"זו לא בעיה שניתן לפתור רק עם כסף. אנו זקוקים לאנשי מקצוע שבאמת יכולים להתעניין באנשים הללו. אנו זקוקים לחמלה. זה יהיה אתגר לסולידריות שלנו", הוסיף.
|