ללא הפתעות: בנק ישראל הותיר הערב כצפוי את הריבית במשק לחודש אוגוסט על 1.25%. היתה זו החלטת הריבית הראשונה של הבנק מאז פרישתו של פרופ' סטנלי פישר מתפקיד הנגיד.
בהחלטת הריבית של הבנק נכתב: "ההחלטה להותיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי ברמה של 1.25%, עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין".
בבנק ישראל מסבירים כי "הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מהמקורות השונים נמצאות מתחת למרכז היעד. האינפלציה בפועל ב- 12 החודשים האחרונים עלתה אל מרכז היעד".
עוד אומרים בבנק כי "הנתונים שנוספו בחודש האחרון מצביעים על המשך צמיחה של הפעילות הכלכלית בקצב המתון יחסית שאיפיין אותה בשנתיים האחרונות. הנתונים שנוספו החודש מיתנו את החששות להאטה נוספת בצמיחה".
בבנק התייחסו גם להתפתחויות העיקריות בשוקי העולם: "קרן המטבע הבינלאומית עדכנה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה הגלובליות. המשק העולמי ממשיך להציג תמונה מעורבת, כאשר ביפן ובבריטניה מסתמנת התאוששות, בארה"ב נתוני המאקרו היו מעורבים, באירופה נמשכת סביבת המיתון ובמשקים המתעוררים ממשיכה להסתמן חולשה. בכירים ב-Fed הבהירו במהלך החודש שצמצום ההקלה הכמותית יהיה תלוי במצב המשק. הבנק המרכזי של יפן ממשיך בהרחבה כמותית, וה-ECB וה-Bank of England הצהירו על קווים מנחים למדיניות המוניטרית בעתיד, אשר צפויה להיוותר מרחיבה לתקופה ממושכת".
בהחלטת הריבית נאמר כי "בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים ובפרט נוכח האי ודאות הנמשכת במשק העולמי. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו – יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית – ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכלל זה שוק הדיור".
מרבית האנליסטים סברו כי הסיכוי להפחתת ריבית נוספת היה מלכתחילה נמוך מאוד, למרות שאופציית ההפחתה נבחנה גם היא בקפידה בוועדה המוניטרית.
רוצים להישאר מעודכנים בכל החדשות והדירוגים? הירשמו לניוזלטר של פורבס ישראל, הורידו את האפליקציה, עשו לנו לייק בפייסבוק או עקבו אחרינו בטוויטר.
בראש הוועדה המוניטרית של הבנק עומדת כיום המשנה לנגיד, ד"ר קרנית פלוג, הממלאת את מקום הנגיד עד לכניסתו של פרופ' יעקב פרנקל לתפקיד (בתום כל הבדיקות והאישורים הנחוצים).
צילום: מרק ישראל סלם
הוועדה המוניטרית בחנה גם את האפשרות להורדת הריבית ל-1% בעקבות הציפיות בשוק ההון לאינפלציה נמוכה (1.3%), ההאטה הכלכלית ושער הדולר הנמוך. גם בלימת הזינוק במחירי הדירות (שירדו ב-0.2% בחודשיים) היתה מאפשרת על פי התחזיות הפחתת ריבית ללא ניפוח בועת הנדל"ן.
בסוף חודש יוני היו הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה, שנמצאו סמוך למרכז יעד האינפלציה בטווח שבין 1.7% ל- 2%, בין הגורמים העיקריים להחלטת הריבית.
|