נתן זוסמן: להשוות את מיסוי שכר הדירה למיסוי רווחים בשוק ההון

פרופ' נתן זוסמן, מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל, ממליץ לממשלה להשוות את מיסוי שכר הדירה למיסוי רווחי הון ולבטל את הפער ביניהם. כיום מוטל מס של 25% על רווחי הון בבורסה.

בוועידת הנדל"ן של גלובס אמר זוסמן: "נכון להיום, השקעה בדיור אינה ממוסה כמו השקעות בשוק ההון, ובהינתן שפעילות ההשקעה בדיור מסכנת את יציבות השוק, אין סיבה לעודדה על פני השקעות אחרות בעת הנוכחית. בהקשר זה יש מגוון של כלים בהם ניתן להשתמש, כמו כלים שישפיעו על רווחי ההון, למשל, הארכת משך הזמן לזכאות מפטור ממס שבח על דירה להשקעה; או כלים שיבטלו (או יפחיתו) את הפער בין המיסוי על התשואה בשוק ההון לבין התשואה משכר דירה, כדי להקטין את ההשקעות בשוק הנדל"ן ולבלום את עליות המחירים".

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק

זוסמן גם ממליץ לממשלה להגדיל את היצע הקרקעות והדירות, וטוען כי הפחתת הריבית נדרשת לעידוד היצוא והצמיחה, למרות התרומה לעליית מחירי הדירות. לדברי זוסמן, "הביקוש של דירות למגורים ולא להשקעה יציב יחסית, ועל כן, ריסון הביקושים של המשקיעים יתרום לירידת מחירים בשוק הדיור. בנק ישראל, בצעד המקרו-יציבותי בו נקט בנובמבר 2012 הגביל את שיעור המימון של המשקיעים. עם זאת, נדרש סיוע של הממשלה בהקטנת ביקוש לדירות להשקעה, מבלי לפגוע בזוגות הצעירים. סיוע זה יכול ללבוש צורה של מיסוי של השקעה בדיור".

"לממשלה יש את הכלים האפקטיביים לרסן את ביקוש הדירות להשקעה על ידי מיסוי פעילות זו. לממשלה יש גם את הכלים להגדלת הצע הדירות דרך קיצור תהליך קבלת ההיתרים לבנייה וייצור מלאי תכנוני לשנים הבאות", הוסיף.


זוסמן | צילום: מרק ישראל סלם

ומה בדבר שימוש בריבית בנק ישראל לצינון הביקושים בשוק? זוסמן הזכיר שריבית בנק ישראל הינה רק אחד הגורמים המשפיעים על הביקוש לדירות. מאידך, הריבית הנמוכה תומכת בפעילות של כלל המשק, והעלאתה בעת שהעולם עודנו שרוי במשבר, והריביות של בנקים מרכזיים נמצאות בשפל, עשויה לפגוע פגיעה רחבה במשק על ידי פגיעה ביצוא, בהשקעות ובתעסוקה.

"בנק ישראל לא הקל ראש בהשפעות הריבית החלקיות על שוק הדיור, ונקט בצעדים מקרו-יציבותיים שנועדו להגן על יציבות הבנקים, ובחלקם גם פעלו להקטנת התמסורת בין ריבית בנק ישראל לביקוש לדיור", אמר. "למשכנתאות ישנה גם השפעה על היצע הדירות, היות והן מהוות מקור למימון של פעילות הבניה. סך האשראי לענף המשיך לגדול גם השנה אם כי בקצב נמוך יותר מהשנתיים האחרונות, ונושא המימון לקבלנים לא מהווה כרגע בעיה ברמת המערכת כולה.

זוסמן הבהיר כי "ירידת התשואות באפיקי ההשקעה הסולידיים בישראל ובעולם משפיעה על הביקוש לדירות להשקעה. דירה היא לא רק מקום לגור בו אלא גם נכס להשקעה. פירות ההשקעה הם שכר הדירה, והתשואה שווה לתקבולי שכר הדירה חלקי מחיר הנכס. כאשר תשואות של נכסים חלופיים יורדות, משקיעים נוהרים לשוק הדיור, ועליית מחירי הדירות פועלת להשוואת תשואת הדירה לתשואות האג"ח. בשנים האחרונות ירדו התשואות ארוכות הטווח הן בארץ והן בעולם, כאשר הריבית המוניטרית של בנק ישראל תורמת לכך באופן חלקי בלבד, היות והתשואות נקבעות בעיקר בשווקים הגלובליים, ותלויות גם במדיניות הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן