כסף, כמו שאומר השיר המפורסם, מניע את העולם. ואף שהוא באמת לא הכל בחיים, כולנו רוצים להתעשר. ומהר. החדשות הטובות הן שבסופו של דבר זה בידיים שלכם, ואם תיפטרו מ-10 ההרגלים הכלכליים הרעים האלה, אולי תוכלו להשתייך יום אחד לאלפיון העליון. או לפחות ללכת למסעדה בלי לחשוש מהמחירים.
תפסיקו למשוך כסף מכספומט לא בנקאי
אם אתם לא גרים בחוות בודדים בערבה, כנראה שבמרחק סביר ממקום הימצאכם יש כספומט של הבנק שאליו אתם משתייכים. לכן, אין שום סיבה להמשיך לשלם את העמלות הגבוהות של 5.90 ו-6.90 בכספומטים זרים. בקיצור, אם אין שם את הלוגו של הבנק שלכם, אל תטרחו להכניס את היד לכיס.
תפסיקו לקנות קפה, וחטיפים, ואז עוד קפה
אנחנו יודעים, הרבה יותר קל לבזבז כסף מאשר לא לבזבז. במיוחד כשבדיוק מתחשק לכם איזה שוקולד טעים כזה, ונו-רק-פעם-אחת-היה-לי-יום-ארוך והופ! פתאום הוצאתם 300 שקל בחודש על גחמות רגעיות שהיו יכולות להיגדע באיבן אם היה לכם קצת יותר כח רצון. וכן, זה כולל גם את קופיקס.
תפסיקו להתעלם מהוצאות בלתי צפויות
נכון, לא תכננתם להזמין טיסה מוקדמת הביתה, לקנות מתנת חתונה יקרה או לחטוף דוח חניה מעיק. אבל זה לא אומר שלא צריך להתכונן למקרה שהם יתרחשו בעתיד. הוצאות בלתי צפויות הן חלק בלתי נפרד מההוצאות שלנו, וכדי שלא ניזכר בהן בפליאה עצובה בזמן שנבין איך נכנסתם לאוברדראפט, פשוט קחו אותן בחשבון.
תפסיקו לא לעקוב אחרי ההוצאות שלכם
לרובכם אין את היכולות המנטליות של ג'ון נאש, ולכן מאוד קשה לזכור בראש את כל ההוצאות שלכם בחודש אחד. למה זה חשוב? כי זה כמעט וודאי שברגע שכל ההוצאות שלכם יונחו שחור על גבי נייר או מסך, תשימו לב לכמה מהן שהיו מאוד מיותרות. אם לא מתחשק לכם לפתוח קובץ אקסל או לכתוב כל הוצאה בנפרד, ישנן מספר אפליקציות שיעזרו לכם עם זה, כמו Expense Manager או MoneyWiz. ברגע שגיליתם איפה אפשר לחסוך, תעשו משהו מועיל עם הכסף הזה, הוספה לתכנית חסכון או לקופת גמל.
הדרך אל העושר רצופה הרגלים כלכליים נכונים | צילום: fotolia
תפסיקו לשלם חובות באופן רנדומלי
קיבלתם דוח תנועה מלפני חודשיים ועדיין לא שילמתם? שימו אותו בעדיפות הראשונה, פן יגדל ויעיק עליכם עוד יותר. לקחתם הלוואה בריבית נמוכה? אל תמהרו לפרוע אותה. עשיית סדר בחובות חשובה מאוד – כי הנטייה הפסיכולוגית שלנו היא להדחיק ולהתחמק מתשלומים מעצבנים. כאן הסיפור פשוט מאוד: הכינו רשימה של כל החובות, דרגו אותם לפי אחוז הריביות, ושלמו אותם לפי הסדר אחד אחד. דרך נוספת, היא לשלם את החובות מהקטנה לגדולה. זה אמנם לא משתלם כלכלית, אבל לפעמים זה משתלם פסיכולוגית.
תפסיקו לא לשלם בזמן
אם תהפכו את התשלומים המאוחרים להרגל, זה יכול להשפיע את היכולת העתידית שלכם לקחת הלוואה, מה שיעשה לכם בעיקר חיים קשים. בכל הנוגע לתשלומים חודשיים כמו כבלים, ארנונה וכדומה – השתמשו בהוראת קבע. לכל שאר התשלומים הקבועים – שימו תזכורת, וכזו שתזכיר לכם שאם בא לכם להיות עשירים, עזבו הכל ותשלמו את החוב זה.
תפסיקו לא לעשות את הספורט הלאומי
או במילים אחרות – תתמקחו! גם אם 10 שקלים בחודש נראים לכם הינו הך, מדובר ב-120 שקל בשנה. אם תצליחו להוריד את המחירים במספר חברות במקבל (ותצליחו, בסופו של דבר הן צריכות אתכם) תוכלו לחסוך מאות שקלים בשנה.
תפסיקו לקנות בזול
כן, זה נשמע כמו טיפ קצת מוזר, אבל כמו שהמוסכניק אומר לכם כשאתם באים לקנות רכב יד שניה: "עכשיו זה זול – בהמשך זה יהיה יקר". הכוונה היא שאמנם מבצעים והנחות גורמים למוצרים מסיימים להיראות חסכוניים ואטרקטיביים, אבל יש מקומות שבהם לא כדאי להתפשר, במיוחד במוצרים ברי קלקול כמו מכשירי חשמל או רכבים. דעו מתי הקניה הזולה לא משתלמת, ואל תעשו אותה.
תפסיקו לחסוך "לשם העתיד"
רובנו לא עלה נידף ברוח, אנחנו צריכים מטרות ויעדים בחיים. לכן כשאתם חוסכים ללא מטרה מוגדרת, קשה יותר להבין את התועלת שבכך. שימו יעדים לכל חסכון, "מטבח חדש", "טיול בחו"ל עם הילדים", "מנוי עונתי למשחקים של ברצלונה", ותראו איך פתאום כל שקל שהולך הצידה הופך לקצת יותר אטרקטיבי.
תפסיקו להסתובב עם ביטוחים לא מתאימים
יש לכם ביטוח שיניים למרות שכבר אין לכם? עשיתם ביטוח מקיף לרכב זול וישן? יש לכם פחד טיסות ובכל זאת אתם מבוטחים לנסיעות בחו"ל? לפעמים אנחנו עושים ביטוחים מבלי לחשוב יותר מדי, והם מתלבשים על התזרים החודשי שלנו ללא סיבה הגיונית. בדקו אילו ביטוחים מתאימים לכם בכל גיל, והשתדלו לא להתחייב ליותר מדי זמן.
לכתבה במאקו
|