הכירו את משפחת מירילשוילי – המיליארדרים השקטים מאחורי רשת הסופרים החדשה "אחד"

מיכאל מירילשוילי ובנו יצחק (סלאבה) הם שניים מהמשקיעים המסקרנים ביותר שפועלים היום בישראל. למרות שלדברי מיכאל ההשקעות שלהם בישראל מעטות יחסית ("אבל הן יגדלו"), קשה שלא להיתקל בשמותיהם בתחומי ההייטק, הנדל"ן והאנרגיה – מסטארט־אפים מבטיחים כמו פלאריום גלובל, פלטפורמת משחקי אסטרטגיה ברשתות חברתיות, ועד להשקעות נדל"ן כמו מתחם טלרד בלוד, שנרכש החודש בידי הבן יצחק.

באופן נדיר, אחרי שנים שבהן סירב לשתף פעולה עם התקשורת, בחר מירילשוילי לענות לשאלות של פורבס, על מנת להדגיש שהוא נמצא בישראל לא במקרה, ושהעניין שלו בהשקעות בארץ הוא הרבה מעבר לביזנס. אף שכמו בכל עסק, כך הוא מציין, צריך גם להרוויח.

לכל העדכונים והכתבות – עשו לנו לייק בפייסבוק

לדירוג 10 עשירי ישראל של פורבס

כמו האב, גם הבן מתרחק מהתקשורת. השניים לא רק סרבני ראיונות, אלא גם מעדיפים שלא להגיב לפרסומים על עסקיהם. לפני כשנתיים רכש מירילשוילי כ־5.2% ממניות הכשרה אנרגיה תמורת כ־40 מיליון שקל. זמן קצר אחר כך התברר כי קידוחי "שרה" ו"מירה" לא הניבו תגליות – ומניית הכשרה קרסה יחד עם השקעתם. מירילשוילי לא התרגש. "זו לא טרגדיה", אמר אז. "זה בסך הכל היה גישוש ראשוני של השוק", הוא אומר לפורבס. "אני רואה חשיבות רבה בתחום האנרגיה והגז, ואני רואה את עצמי מעורב בתחום הזה, כיוון שיש לו חשיבות מעבר להשקעה פיננסית. מדובר בתחום שקשור לעצמאות של ישראל וליכולת שלה לספק לעצמה אנרגיה ולהיות בלתי תלויה בגורמים חיצוניים ובמדינות זרות".

לרכישת מנוי למגזין פורבס ישראל

לרכישת המגזין חייגו 077-5273355

ההשקעות בארץ הן לא רק ביזנס. מיכאל מירילשוילי | צילום: יוסי אלוני

 

תל אביב – סנט פטרסבורג

הוא נולד ב־1960 בקולאשי שבגאורגיה, אולם את רוב חייו הבוגרים בילה בסנט פטרסבורג שברוסיה, שם למד רפואה והתמחה ברפואת ילדים. בראשית שנות ה־80, תחת שלטון גורבצ'וב, הקים עסקים ענפים בתחום הרפואה, התרופות, הבנייה, מרכזי הקניות וההימורים החוקיים. אביו משה המשיך לעבוד בקולאשי כמהנדס ראשי במפעל, אבל מאוחר יותר אילצה אותו מלחמת האזרחים בגאורגיה לעבור לסנט פטרסבורג ולהצטרף לניהול עסקיו של הבן. יחד עם שותפים וחברים תרם רבות לשגשוג האימפריה של בנו.

בשנות ה־2000 נידון מיכאל מירילשוילי למאסר בעקבות פרשה שבה נחטף אביו, שהיה מראשי הקהילה היהודית בגאורגיה. לדבריו, היה זה מסיבות פוליטיות. מאוחר יותר אישר בית הדין לזכויות האדם בשטרסבורג את טענותיו וקבע כי לא זכה למשפט הוגן ברוסיה.

כששוחרר, עלה לישראל וכיום הוא פעיל מאוד בסנט פטרסבורג ובתל אביב. אשתקד הזמין לסנט פטרסבורג, יחד עם הקונגרס היהודי שם, אורחים מתל אביב, ביניהם ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, שר הביטחון לשעבר אהוד ברק ובכירים ברוסיה, לאירוע שיזם בשם "ימי תל אביב". האירוע זכה לעניין רב, ומירילשוילי הסביר את היוזמה בכך שהוא מוצא דמיון בין שתי הערים, בעיקר בפעילות ענפה בתחום התרבות והאמנות.

עיקר השקעותיו ברוסיה היום הן בתחום הנדל"ן תחת קבוצת האחזקות הרוסית פטרומיר. בנוסף, בשליטתו מספר חברות שהוקמו בישראל בשנים האחרונות: כיתעים ניהול נדל"ן, באר יצחק אנרגיה, המתמחה באנרגיה חדשה ו־45% מחברת חושן ארגמן, העוסקת בתחום היהלומים.

הבן, יצחק מירילשוילי, נולד ב־1984 בסנט פטרסבורג, עלה לישראל בגיל צעיר וב־2006 השלים את לימודיו באוניברסיטת טאפטס האמריקאית. לאחר מכן חזר לרוסיה והקים יחד עם פאבל דורוב ועם לב לביוב (לא לב לבייב) את "וי־קונטקטה" – הפייסבוק הרוסי – רשת חברתית ענקית, שחברים בה יותר מ־200 מיליון דוברי רוסית מכל העולם. בשנה שעברה מכרה המשפחה את אחזקותיה, שהסתכמו בכ־40% ממניות החברה, תמורת 1.2 מיליארד דולר.

כיום מתגורר יצחק בהרצליה פיתוח עם אשתו ושני ילדיהם ולאחרונה רכש את הפנטהאוז של מלון ריץ קרלטון במרינה בהרצליה תמורת 13 מיליון שקל. בחודש שעבר העריך פורבס רוסיה את הונו ב־950 מיליון דולר, אולם על פי הערכות בישראל שוויו של יצחק עשוי להגיע ליותר מ־1.5 מיליארד דולר.

אקזיט רודף אקזיט

מגע הזהב הטכנולוגי של משפחת מירילשוילי לא נעצר בפייסבוק הרוסי. הוא רק התחיל שם. כמעט אין אקזיט טכנולוגי בולט בשבועות האחרונים שמשפחת מירילשוילי לא השקיעה בו: חברת השבבים ווילוסיטי, שמציעה אינטרנט אלחוטי מהיר במיוחד, ומשלימה את מכירתה לקוואלקום תמורת 300 מיליון דולר, או ג'ינג'ר סופטוור, שמכרה החודש את חטיבת העוזר האישי שלה לאינטל תמורת יותר מ־15 מיליון דולר.

הלהיט של משפחת מירילשוילי הוא הסטארט־אפ פלאריום גלובל, פלטפורמה למשחקי אסטרטגיה ברשתות חברתיות. פלאריום נבחר על ידי העיתון כלכליסט לסטארט־אפ המבטיח של 2014. עם הכנסות כמעט מיומו הראשון ויותר מ־100 מיליון דולר הכנסות צפויות ב־2014, מוערך שוויו כיום בכ־800 מיליון דולר. עם כניסתו לתחום המובייל, מעריכים, כי שוויו עשוי לנסוק למיליארד דולר. משפחת מירילשוילי מחזיקה בכ־40% מפלאריום (יש לציין שלמרות שנדמה היה שזהו המגרש הביתי של יצחק, מיכאל היה זה שהשקיע בה ראשון, יצחק הצטרף אליו רק שנה אחר כך). מייסדי הסטארט־אפ הם קרובי משפחת מירילשוילי: איליה וחיים טורפיאשוילי, אבי וגבי שלל, איוון וורובייצ'יק ומיכאל מורגובסקי. אף שחלק גדול מהעסקים של האב ובנו מנוהלים בצורה נפרדת, מעיד מירילשוילי, הם מרבים להתייעץ ביניהם.

"הייתה לי בעיה אתית להשקיע בגיאורגיה, אך כעת המצב משתפר". הבירה טבליסי | צילום: thinkstock

לאחרונה רכש הבן יצחק 55% מחברת הנדל"ן רוטשטיין, יחד עם אבישי בן חיים, לשעבר מנכ"ל החברה, ולפני כשבועיים רכש את משרדי טלרד בלוד תמורת 130 מיליון שקל. משפחת מירילשוילי היא הבעלים של משרדים בהרצליה פיתוח (שבהם שוכנת חברת פלאריום ומשרדי הפעילות בישראל) וכ־5,000 מ"ר בבניין בתל אביב, בעלות כוללת של יותר מ־100 מיליון שקל. המשפחה נחשבת גם כאחת התורמות הגדולות של חב"ד ושל ארגון זק"א – מיכאל מירילשוילי נושא בתואר נשיא זק"א העולמי. בנוסף, לאחרונה זכה הבן יצחק בזיכיון על הערוץ הישראלי־יהודי מורשת, שיעלה בקרוב בערוץ 20.

לצד השקעותיו המרכזיות ברוסיה, ובעת האחרונה גם בישראל, מצרף כעת מיכאל מירילשוילי לתיק ההשקעות שלו גם את גאורגיה מולדתו. "עד עתה היה לי קשה לעשות עסקים בגאורגיה", הוא אומר. "למרות רצוני להשקיע שם, ראיתי בעיה אתית בהשקעת הכסף שנעשה ברובו ברוסיה, בכלכלת המדינה שיחסיה איתה מתוחים. כעת המצב משתפר, המתיחות נרגעה, ואני מתכוון להשקיע שם בתחום החקלאות, תשתיות וטכנולוגיות. בתחום האחרון יש סיבות לאופטימיות: גאורגים הם עם יצירתי להפליא ומוכשר. על אף החשיבות שאני מקנה להשקעות בישראל וגאורגיה, רוב עסקיי נמצאים עדיין ברוסיה, שם אני בונה את החלק הארי של הפרויקטים העסקיים שלי. אני מאמין ברוסיה של היום ומחר. במידה רבה בזכות שותפיי שם – אנשים מדהימים וחברים נאמנים. איתם אמשיך לפתח עסקים גם בעתיד".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן