מיליון דולר כדי לשנות: עסק חברתי זכה בפרס שיסייע לו לתרום תרופות

מה הייתם עושים אם הייתם מקבלים 500 אלף דולר עבור תנאי אחד: לשנות את העולם? בשביל קיה וויליאמס, מייסדת שותפה בחברת SIRUM, השאלה הזו היא כעת מציאות. היא התמודדה בתחרות מול חמישה יזמים חברתיים אחרים בוועידת מתחת לגיל 30 בפילדלפיה אתמול – וזכתה.

למרבה המזל, לוויליאמס יש תוכנית כיצד לבצע את השינוי הזה.

בארה"ב עצמה, 50 מיליון אנשים לא לוקחים את התרופות שהם צריכים, רק משום שהם לא יכולים להרשות לעצמם כלכלית לקנות את המרשם. במקביל, תרופות אשר תוקפן טרם פג, בשווי של 5 מיליארד דולר, נשרפות על ידי בתי המרקחת, בתי החולים ומוסדות סיעודיים כאשר פציינטים כבר לא צריכים אותן.

וויליאמס, 29, יחד עם שני המייסדים השותפים הנוספים אדם קירכר וג'וג' וונג, בנו פלטפורמה שתוכל לתאם בין תרופות עודפות שתוקפן טרם פג ושאריזתן מעולם לא נפתחה, לבין אנשים שצריכים אותן. עד כה הם חילקו מרשמי תרופות בשווי של 4.7 מיליון דולר, והם עובדים עם 200 ארגוני צדקה. הם ישתמשו בכסף בו זכו בתחרות כדי להגדיל את פעילות החברה. השאיפה היא שבשנת 2019, כ-1000 ארגוני צדקה יתרמו תרופות בשווי של 19 מיליון דולר.

יעילות המודל העסקי של SIRUM זכתה לתשומת לב מיוחדת מצד השופטים. החברה מוציאה כ-2,700 דולר על גיוס והכשרת שותפים. לאחר מכן השותפים תורמים תרופות בשווי של 6,000 דולר בכל שנה בממוצע, כלומר – תוך חמש שנים SIRUM תקבל תרופות בשווי 30 אלף דולר. כל זאת כאשר צוות החברה מונה חמישה אנשים בלבד.

החברה מקווה לחלק מרשמים בשווי של 19 מיליון דולר עד 2019 | צילום: thinkstock

אחד השופטים, יו איוונס, מייסד פרויקט העוני העולמי ומשתתף ברשימת '30 מתחת ל-30' בעבר בעצמו, הסביר כי הוא "מחפש רעיון שניתן להתאים אותו לפי קנה המידה הדרוש, אך גם כזה שהוא בר השגה". לפי אתר החברה, המטרות הן לגרום לשינוי, לשפר את בריאות התושבים, לצמצם את הבזבוז העצום והפסולת שנגרמת מתרופות שנזרקות לפח, ולהגביר את הנגישות לתרופות.

סיפורה האישי של וויליאמס ריגש את הקהל שהשתתף בוועידה. "גדלתי במערב פילדפיה, דור אחד מחוץ לעוני. זה היה במרחק חמישה מיילים בלבד מפה, אבל במרחק עולמות שלמים מהבמה הזו", סיפרה לקהל של 1,500 אנשים צעירים משפיעים. היא הכירה אימהות שנאלצו לבחור בין תשלום עבור שכר דירה, מצרכים או תרופות ללחץ דם. החלטות כאלו, הסבירה וויליאמס, "בלתי מתקבלות על הדעת" במדינה בה מוציאים כ-3 טריליון דולר בשנה על בריאות.

כעת, כאמור, וויליאמס תתמקד בלהגדיל את פעילות החברה. הסכום הכספי בו זכתה SIRUM, מיליון דולר, הופך את תחרות היזמים החברתיים הצעירים לגדולה ביותר שנערכה עד כה בתחום זה.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן