"ארגון משחק הכדורגל הראשון שפתוח לנשים היה דבר מדהים״, צייצה בטוויטר שרה אלגשגארי, צעירה סעודית שעבדה כסדרנית במשחק בין אל־אהלי ג׳דה לאל־נאסר ריאד בינואר השנה. זה היה המשחק הראשון אי פעם בסעודיה, שבו נשים נכחו באצטדיון וצפו במשחק מהיציע. באותו סוף שבוע, עשרות אלפי נשים גדשו את יציעי המשפחות החדשים, שנחנכו באצטדיונים בג׳דה ובריאד, והציגו תמונה אחרת של סעודיה לעולם – לפני פרשת חיסולו של העיתונאי חשוקג׳י, שמעיבה על ירח הדבש של סעודיה והמערב.
ובכל זאת, בשנתיים האחרונות יש בסעודיה רוחות של שינוי. מאז תפס הנסיך מוחמד בן סלמאן את המושכות כנשיא המועצה לעניינים כלכליים ופיתוח בממלכה, תחומים רבים ודפוסים אשר היו טבועים בחברה הסעודית, השתנו ללא הכר.
בריאד גילו את הכוח שבמגרשים | צילום: shutterstock
צמצום הכוח וההשפעה של הפיקוח הדתי במדינה היה הצעד הראשון שעשה, אך סדרה של מהלכים לשינוי היחס לנשים במדינה הם שהביאו לאימפקט עולמי. ביטול איסור הנהיגה ושילובן המוגבר בשוק העבודה ובעמדות מפתח היו צעדים משמעותיים, אבל אחד המהלכים היותר מדוברים בסעודיה ביותר היה דווקא הכנסת הנשים לאצטדיוני הכדורגל – מהמקדשים החברתיים הגדולים והמשפיעים ביותר בממלכה.
הכסף מדבר
כמו המדינה, גם הכדורגל הסעודי עובר לאחרונה תמורות גדולות. עד לא מזמן הליגה נשענה על מועדוני ענק מריאד וג׳דה ומיליוני אוהדים מכל העולם הערבי ומאסיה, אבל לא מימשה את מלוא הפוטנציאל. בעוד השכנות באיחוד האמירויות וקטאר החתימו שחקנים זרים מזדקנים בעלי שם בכדורגל העולמי עבור סכומי כסף אסטרונומיים, הסעודים הגבילו את מספר הזרים בליגה וגם לא ששו לשלם סכומי עתק עבור שחקנים זרים. לא עוד.
מספר הזרים שעמד על שלושה, צמח לשישה; עמדות השוער שאוישו על ידי סעודים בלבד נפתחו, וכעת גם שוערים זרים יכולים לשחק. בכלל, הסכומים שקבוצות סעודיות משלמות על שחקנים זינקו לשיאים חדשים. באפטימבי גומיס הצרפתי נרכש על ידי אל־הלאל תמורת 6 מיליון דולר; ג׳וליאנו הברזילאי נרכש הקיץ על ידי אל־נאסר תמורת 10.5 מיליון דולר, והדובדבן שבקצפת – אחמד מוסא, חלוץ לסטר סיטי ונבחרת ניגריה, שהצטיין במונדיאל והחזיק בהצעות מאירופה, בחר גם הוא באל־נאסר, ששילמה לאנגלים כ־15 מיליון פאונד, סכום שיא עבור שחקן בסעודיה.
כיום משחקים בליגה הסעודית כ־140 זרים מרחבי העולם, שנהנים ממשכורות אדירות. אמנם שחקנים אלו מושכים תשומת לב בינלאומית, אבל בצעד נבון, בסעודיה השקיעו גם בשמות החמים ביותר בכדורגל הערבי. עומאר עבד אלרחמן, הכישרון מהאמירויות, מרוויח באל־הלאל 7.5 מיליון דולר לעונה, לצד עומאר חריבין הסורי עם 4.5 מיליון דולר ועומאר א־סומה, מלך שערי הליגה, גם הוא סורי, שמרוויח 2.3 מיליון דולר באל־אהלי.
גם בגזרת המאמנים משקיעים בסעודיה: החל בראמון דיאז, הארגנטיני הוותיק, דרך סרגיי רברוב האוקראיני ועד סלאבן ביליץ׳, מאמן קרואטיה ו־ווסטהאם יונייטד לשעבר, שחתם באיתיחאד.
על המהפכה הזו מנצח תורכי אל־שייח׳, אחד האנשים הקרובים ביותר ליורש העצר בן סלמאן. אל־שייח׳, 36, הוא צאצא למשפחת המלוכה הסעודית, שקיבל לידיו את משרד הספורט, התאחדות הכדורגל ואגודת הספורט האיסלאמית. אדם מבריק שאוהב ספורט ויודע לבחוש בו היטב. מאז נכנס לתפקידו, הפך לאיש החזק בכדורגל המזרח תיכוני ואחת הדמויות הבולטות בנוף הכדורגל האסיאתי. הוא מעורב בנעשה בכל קבוצה בליגה ויזם את אחת מהעסקאות הגרנדיוזיות של השנה, שבמסגרתה עברו כעשרה סעודים למועדונים ספרדיים תמורת מיליון דולר לכל קבוצה. מלבד זאת, הוא גם סייע לאל־אהלי המצרית והפך להיות נשיא כבוד של המועדון, התפטר לאחר מחאת אוהדים, הקים מועדון מתחרה, השקיע בו עשרות מיליונים ועזב לאחר שלא היה מרוצה מההתנהלות העסקית במצרים. אחרי הכל – שייח׳.
לעקוף את איראן
ההשקעה בכדורגל לא מגיעה משום מקום. כזכור, באפריל 2016 פרסם בן סלמאן את ״החזון הסעודי 2030״ – תוכנית סעודית ממשלתית לצמצום התלות הכלכלית בייצוא הנפט, באמצעות גיוון הכלכלה ופיתוח ענפים נוספים. הרפורמות נוגעות בתחומים, כגון בריאות, חינוך, תשתיות, תיירות, תרבות וכמובן – ספורט.
לצד זה, ישנה גם זווית אזורית. לסעודיה יש יריבות מרה עם קטאר, מולה היא מנהלת חרם יחד עם שותפותיה במפרץ ובאזור (איחוד האמירויות, כוויית, מצרים ובחריין) ומלחמה של ממש מול איראן בתימן. היא רואה בשתיים כמי שמחרחרות מלחמה וטרור באזור. קטאר היא כוח משמעותי בעולם הכדורגל כיום, עם אירוח מונדיאל 2022 המתקרב, הבעלות על מועדון הפאר הצרפתי פריז סן ז׳רמן, מונופול השידורים של רשת BeIN על שידורי הספורט בכל המזרח התיכון וצפון אפריקה ואושיות כדורגל עולמיות התומכות בה, כמו זינדין זידאן, פפ גווארדיולה וצ׳אבי הרננדז, המשחק במדינה.
איראן היא לא רק אויבת צבאית – היא גם יריב ספורטיבי מר. נבחרת איראן, למרות הסנקציות והחרמות על המדינה, היא הטובה באסיה, מעפילה למונדיאלים ברציפות, ושחקניה הם מצרך מבוקש באירופה. נוסף על כך, שיתוף פעולה שנחתם לאחרונה, יאפשר לאיראנים להשתתף בפרויקטים של בנייה ותשתיות לקראת המונדיאל בקטאר.
סעודיה ראתה את הכוח שהשקעה בכדורגל מספקת, ורוצה גם. לפי דיווחים קיימת הצעה בת 25 מיליארד דולר מצדה לפיפ״א, כדי לכונן שני טורנירים בינלאומיים חדשים: ליגת אומות עולמית ומונדיאל מועדונים מורחב. בינתיים ההצעות, לכאורה, על השולחן.
בתחילת החודש זכתה נבחרת סעודיה עד גיל 19 באליפות אסיה. זוהי זכייתה השלישית בטורניר, והיא הנבחרת המזרח תיכונית עם מספר הזכיות הגבוה ביותר בטורניר (ישראל זכתה ב־6, כאשר שיחקה באסיה). זכייה זו, הרפורמות והרוח הצעירה של בן סלמאן ואל־שייח' מלמדות שיש לנו כאן מעצמת כדורגל בהתהוות.
אורי לוי הוא מייסד Babagol ומומחה לכדורגל מזרח תיכוני
|
|