סימן שאלה על ההבולה האמריקנית| צילום: Shutterstock
סימן שאלה על ההבולה האמריקנית| צילום: Shutterstock

רעידת אדמה בשווקים: הסטארט-אפ הסיני שמפיל את וול סטריט

סטארט-אפ סיני בן שנתיים בלבד השיק את DeepSeek - מודל בינה מלאכותית בעל ביצועים מרשימים, שלטענת הסינים הושקעו בו רק 5.6 מיליון דולר על פני חודשים ספורים בלבד

סטארט אפ סיני קטן מטלטל את שוקי העולם: וול סטריט, בהובלת מניות טכנולוגיה ובינה מלאכותית, רושמת ירידות חדות בעקבות ההשקה המוצלחת של מודל הבינה המלאכותית החדש של החברה הסינית DeepSeek. המודל הצליח להרשים בביצועיו לעומת מודלים אחרים. אך עיקר הבשורה, לטענת הסינים, היא העובדה שהוא פועל על שבבים חלשים ומדור מוקדם יותר, האימון שלו עורך פרק זמן קצר בהרבה – והכל בעלות שהיא שבריר מזו של המתחרים האמריקנים. אם הנתונים שמציגים הסינים מדויקים, הדבר מעמיד בסימן שאלה גדול את ההובלה האמריקנית בתחום השבבים והבינה המלאכותית.

מדד הנאסד"ק צנח במהלך המסחר המוקדם בכמעט 5%, ואילו היהלום שבכתר מניות הטכנולוגיה – מניית אנבידיה – צנחה בכ-13%. גם מניות של ענקיות כמו מיקרוסופט, גוגל ומטא צנחו בכ-5%.

"רגע הספוטניק"

 DeepSeek הוא סטארט-אפ בתחום הבינה המלאכותית שממוקם בהאנגג'ו, סין, ופועל פחות משנתיים. החברה השיקה את מודל השפה שלה בנובמבר 2023 כמוצר קוד פתוח, המאפשר למשתמשים להוריד ולהריץ אותו מקומית במחשביהם. המוצר החדש, R1, הושק בשבוע שעבר והחברה טוענת שביצועיו משתווים למודל o1 של OpenAI במדדים מסוימים.

לטענת הסינים, המודל של DeepSeek יעיל יותר ודורש פחות כוח מחשוב לאימון והרצה. לפי MIT Technology Review, זוהי כנראה תוצאה של מגבלות הייצוא האמריקאיות על שבבי AI מתקדמים לסין, שמאלצות סטארטאפים סיניים להשקיע למצוא דרכים להתייעל מבחינת המחשוב. בעקבות כך, גם העלויות הן שבריר לעומת אלה של המתחרים האמריקנים.

משקיע ההון סיכון מארק אנדריסן תיאר בציוץ בטוויטר את R1 כ-"רגע הספוטניק של ה-AI", בהתייחסו להלם שאחז במערב כשבשנת 1957 הצליחו הסובייטים להיות הראשונים לשגר לוויין לחלל.

עם זאת, בשווקים יש המפקפקים בטענות הסיניות, וסבורים שהחברה מסתירה מידע. בין השאר נטען שייתכן שבידי החברה שבבים מתקדמים והיא אינה מדווחת על כך בשל האיסור על ייצוא השבבים הללו לסין. כמו כן, לצד ההישג הנטען, נראה כי המודל החדש, כמו פלטפורמות טכנולוגיה סיניות גדולות אחרות, מצנזר תוכן שנחשב רגיש על ידי הממשל הסיני. למשל, כשנשאל על מחאות כיכר טיאננמן, הצ'טבוט עונה: "מצטער, זה מחוץ לתחום שלי כרגע. בוא נדבר על משהו אחר".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן