דילוג לתוכן

תום האטום? נורות הלד מאיימות לייתר את תחנות הכוח הגרעיניות

האם נורות LED יכולות להעביר מן העולם את תחנות הכוח הגרעיניות? פוליטיקאים, מצביעים ואנשי עסקים ישאלו עצמם את השאלה הזו, או שאלה מקבילה לה, כמה וכמה פעמים במהלך העשורים הבאים.

האם עלינו להשקיע בטכנולוגיות לפיתוח מקורות אנרגיה משמעותיים יותר, או שאולי דווקא יש להשקיע בייצור מוצרים חוסכי אנרגיה?

צירוף מקרים מעניין הופך את נורות ה-LED ותחנות הכוח הגרעיניות לדוגמאות טובות להשוואה. תחנות הכוח הגרעיניות מספקות כ-19% מכמות האנרגיה בארצות הברית, בעוד שצריכת החשמל של הנורות עומדת גם היא על 19%. כלומר אפשר לומר ש-104 הריאקטורים הגרעיניים הקיימים בארה"ב דואגים בדיוק להדלקת כל הנורות במדינה.

אם רוצים להעלות את הקיבולת ב-20%, אפשר לעשות זאת או על ידי בניית עוד 21 ריאקטורים גרעיניים או על ידי הורדת הצריכה של הנורות ב-20%.

הדבר נכון גם אם מתבוננים על התמונה הרחבה: ברחבי העולם, הצריכה של נורות עומדת על 19% מסך כל הצריכה החשמלית וההספק החשמלי של תחנות גרעיניות עומד על 12.3%.

צריכת החשמל הגלובלית תזנק ב-93% בין 2010 ל-2040 ותעמוד על 39 טריליון קילו וואט לשעה. צריכת הנורות החשמליות צפויה להכפיל עצמה. תאורה וכוח הולכים יד ביד.

משרד האנרגיה האמריקאי מעריך כי "נורות מצב מוצק" כמו למשל נורות ה-LED, יפחיתו בעתיד את צריכת האנרגיה ב-46%. ב-2030 החיסכון השנתי כתוצאה מחדירת נורות אלה לשוק, יהיה כ-300 טריליון וואט לשעה- שווה לכמות החשמל השנתית שמספקות 50 תחנות כוח של 1000 מגה וואט.

נורות LED | צילום: מתוך ויקיפדיה

אם בין לילה נוכל להחליף את כל הנורות בארצות הברית בנורות LED, נוכל להיפרד לשלום כבר היום מ-44 ריאקטורים גרעיניים ולדחות כל תכנית להקמת תחנות כוח חדשות בעשרות שנים.צעדים אגרסיביים יותר, יוכלו לבטל כליל את התלות באנרגיה גרעינית.

האם צעדים בכיוון זה יהיו גם משתלמים יותר כלכלית? בהחלט כן. במדינת ג'ורג'יה בארצות הברית מתוכננים להיכנס לפעולה שני ריאקטורים גרעיניים חדשים. העלות המוערכת עומדת על 14 מיליארד דולר, והפרויקט נדחה ל-2018. גם תחנת כוח ענקית בפינלנד שהייתה אמורה לפעול כבר ב-2009, תושק רק ב-2016.

מכירן של נורות ה-LED, לעומת זאת רק הולכים ויורדים, ועד 2020, צפויים לצנוח ב-50% ולהגיע ל-11 דולר לנורה, מחיר שכבר כעת ניתן למצוא פה ושם בשוק.

החלפת כל הנורות בארה"ב לנורות LED תעלה 60 מיליארד דולר, לעומת 105 מיליארד השקעה בבניית תחנות כוח גרעיניות, שתיקח שנים.

ניו יורק, לונדון, פריז ובוונוס איירס כבר השיקו תכנית תאורה עירונית באמצעות נורות LED. ותל אביב? אולי בקרוב.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא