Forbes Israel Logo

מסביב לעולם ב-80 דולר: אלו המדינות שתוכלו לחיות בהן כמעט מבלי לעבוד

אזניאס דו מאר, פורטוגל. הוצאות המחיה החודשיות לזוג - 2,800 דולר | צילום: Shutterstock
אזניאס דו מאר, פורטוגל. הוצאות המחיה החודשיות לזוג - 2,800 דולר | צילום: Shutterstock
במקום להתלונן על יוקר המחיה אולי הגיע הזמן לעזוב את העבודה ולעבור לאחת מהמדינות הטובות והזולות ביותר לגור בהן • 10 מדינות שתוכלו לחיות בהן בזול, אבל ממש בזול

בשנים האחרונות סקר פורבס את המדינות הזולות ביותר למחיה ברחבי העולם יחד עם כתבי International Living, שמפרסמים מדד פרישה עולמי שנתי של היעדים המובילים למחיה.

הרשימה הזו לא מיועדת רק למי שיוצא לפנסיה. היא מיועדת לכל מי שמחפש חיים טובים יותר, נוחים יותר או סתם דרך לברוח – מהקצב התזזיתי של החיים, מהאלימות ברחובות, מהפוליטיקה ומהפילוג.

הרשימה מיועדת גם לאלה מאיתנו שנשחקו ממעגל העבודה השגרתי ורוצים למצוא את המקומות הזולים והנוחים ביותר לגור בהם, מדינות בהן עלות המחיה זולה בהרבה מארה"ב או מישראל – כל כך זולה שאולי אפילו לא יצטרכו לעבוד כלל. 

"אנו ממליצים למי שיכול לשקול אופציות מעבר לים", אומרת ג'ניפר סטיבנס, העורכת הראשית של International Living. "כשאפשר להוזיל את עלות המחיה בחצי – או אפילו יותר במקומות מסוימים – נפתחות אפשרויות לחיים טובים יותר. כשאין משרה שגוזלת את רוב היום, אפשר לבחור איך לבלות אותו, ועם מי. להיפרד מהנסיעה הארוכה, הפקקים והמשרה התובענית ולהתמקם במקום בו כל יום מביא איתו הרפתקה".

באזורים שטופי השמש של ולנסיה, ספרד אפשר להשכיר דירת שני חדרים תמורת 700 דולר בחודש | צילום: Shutterstock

מדד הפרישה השנתי של International Living מרכז את היעדים הספציפיים שיהיו הכי טובים עבורם בהתחשב בתקציב שלהם ובסדרי העדיפויות שלהם. לדברי סטיבנס, הרשימה השנה קצרה ומהודקת יותר לעומת שנים קודמות. "אנחנו מנסים להפוך את המדד לשימושי ככל האפשר", היא אומרת. "לשנת 2023 שילבנו מספר קטגוריות כדי למקד את תשומת הלב בגורמים שהכי חשוב לקחת בחשבון – עלות המחיה, האקלים, אשרות דרושות, דיור ושירותי בריאות".

ובעוד International Living משתמש במספרים ובסטטיסטיקות – כמו יוקר המחיה ומחירי הדיור – לא מדובר בסקר מדעי. "ערך המדד נקבע באמצעות ניסיון ממשי, עם מידע מאנשים שחיים ומבלים במקומות האלה", אומרת סטיבנס. "למרות שאנחנו מדרגים מדינות – ההמלצות שלנו הן לקהילות ספציפיות בתוכן. לכן העדויות מהשטח כה חשובות".

מספר מדינות לא נכנסו השנה לרשימה בשל תוקף הוויזות הקצר שהן מנפיקות. "למשל, וייטנאם ומלזיה", אומרת סטיבנס. "אלה מדינות שבהחלט מומלצות לטיול – הן יפות, מזג האוויר נעים, התושבים מסבירי פנים והעלויות נמוכות מאוד. אבל תוקף הוויזה הנוכחי מקשה על שהות מלאה מנקודת מבט של עלות או לוגיסטיקה".

10 המדינות שתוכלו לחיות בהן כמעט מבלי לעבוד:

1. פורטוגל

חוף הים בלאגוס, פורטוגל | צילום: Shutterstock

למה: פורטוגל כובשת השנה את המקום הראשון ברשימה. "פורטוגל מנצחת בין השאר בגלל החוזק של הדולר האמריקני היום. מעבר לכך, אפשרויות הוויזה של פורטוגל הופכות את השהייה שם לטווח ארוך לקלה יחסית".

לאן: "ערים גדולות כמו ליסבון ופורטו יהיו יקרות יותר. עיירות קטנות פחות", אומרת סטיבנס. "מקומות נוספים שכדאי לקחת בחשבון בפורטוגל: לאגוס, עיירה היסטורית על חוף אלגארבה שטוף השמש, וילמורה – קהילת נופש מעוצבת עם חופים מדהימים וטבירה, עיירת חוף שמלאה בבניינים אשר מכוסים באריחים צבועים כחול ולבן.

עלות: "עלות המחיה היומיומית היא נמוכה יחסית – זוג יוציא בערך כ־2,800 דולר בחודש, כולל שכר דירה והוצאות שוטפות. אדם יחיד יכול לחיות טוב עם כ־2,000 דולר בחודש בסך הכל, ואפילו פחות באזורים כפריים".


2. מקסיקו

פלאיה דל כרמן, מקסיקו | צילום: Shutterstock

למה: "כמו באירופה, הדולר שווה יותר במקסיקו כיום, ומסיבה זו גם היא בחירה טובה לעת עתה", מספרת סטיבנס.

לאן: "מקסיקו מציעה לא מעט אפשרויות – חופי הים הקאריבי והאוקיינוס השקט, ערים קולוניאליות עשירות באומנות ותרבות או מגורים על שפת אגם במקום כמו צ'אפלה, שבה מזג האוויר אביבי במשך כל השנה", היא מוסיפה. "מספר מקומות עליהם אנחנו ממליצים הם אגם צ'אפלה, שממוקם באזור קריר, פלאיה דל כרמן, עיר החוף המפורסמת וקוורטרו, שהיא עיר גדולה ומודרנית".

עלות: "זוג יוכל לחיות בנוחות ברוב המקומות המומלצים עבור קצת פחות מ־2,000 דולר לחודש. עבור יחיד התקציב יהיה 1,500־1,900 דולר. בהחלט אפשר לחיות בפשטות במקסיקו בזול יותר – אלה נתונים ממוצעים עבור מחיה בתנאים ברמה גבוהה יחסית", אומרת סטיבנס.


3. פנמה

פנמה סיטי | צילום: Shutterstock

למה: "פנמה – כמו תמיד – פשוט קולעת. היא נמצאת מתחת לאזור ההוריקנים, ויש בה אפשרויות ויזה נהדרות המאפשרות לזרים לבוא ולהישאר. מזג האוויר חם כל השנה, ויזת הפנסיונאדו מיועדת לגמלאים ומשתלמת להם עם הטבות הכוללות הקלות מס והנחות. שירותי הבריאות בפנמה הם מהמעלה הראשונה, במיוחד בערים, ואפשר לגור בה על החוף ועדיין להיות במרחק של שעה נסיעה בלבד ממטרופולין אמיתי".

לאן: כמה קהילות שכדאי לקחת בחשבון בפנמה: פנמה סיטי המלאה בגורדי שחקים ושכונות צפופות, קורונדו, מתחם מגורים עצום שממלא כמעט כל צורך של החיים ובוקטה, עיירה ציורית בין הרי פנמה.

עלות: "תקציב של 2,900 דולר לחודש יאפשר חיים נוחים בכל מקום במדינה כזוג. רווק יוכל לחיות באזור כפרי בכ־1,400 דולר לחודש, אם כי קרוב יותר ל־2,000 דולר לחודש יתאימו יותר לחיים עירוניים", מסכמת סטיבנס.


4. אקוודור

קואנקה, אקוודור | צילום Shutterstock

למה: "אקוודור היא מדינה מתפתחת, אבל היא מציעה את הנוחות של החיים המודרניים, כולל אינטרנט מהיר, מטבע דולר אמריקני, מזג אוויר נוח, תחבורה ציבורית טובה ושירותי בריאות ודיור במחירים סבירים", אומרת דונה סטילר, כתבת ב־International Living.

לאן: יש מקומות ידידותיים לתיירים ותושבים חדשים בכל רחבי אקוודור. "קהילות גדולות יותר נמצאות בסלינס מלאת החופים, בקוטקצ'י – כפר קטן ומנומנם שבו אומנים מייצרים הכל, החל ממוצרי עור ועד פונצ'ו אלפקה ובקואנקה – עיירת הנופש המודרנית של האנדים שהיא המרכז התרבותי של אקוודור".

עלות: "יש מעט מקומות בעולם בהם עלות המחיה משתלמת כמו באקוודור", מוסיפה סטילר. "ניתן לחיות ב־1,500־1,800 דולר בחודש, תלוי במיקום ובאורח החיים. אפשר לרכוש בית על חוף האוקיינוס השקט או דירה עם נוף נהדר להרי האנדים בסביבות 150 אלף דולר".


5. קוסטה ריקה

גואנקסטה, קוסטה ריקה | צילום: Shutterstock

למה: "עם עלות מחיה נמוכה וטיפול רפואי במחיר סביר, אין זה מפתיע שקוסטה ריקה נשארת קרובה לראש רשימת יעדי הפרישה הבינלאומיים", אומרת כתבת International Living קתלין אוונס. בנוסף: קוסטה ריקה יציבה פוליטית. כל כך יציבה שזכתה לכינוי "שוויץ של מרכז אמריקה".

לאן: קוסטה ריקה מתאימה לכולם, עם תריסר אזורי האקלים שלה. "בין אם ההעדפה היא למזג אוויר חם, לחופים הטרופיים היבשים של גואנקסטה או לג'ונגלים ירוקים – לא תתאכזבו", אומרת אוונס.

עלות: "זוג יכול לחיות בנוחות תמורת 2,500־3,000 דולר בחודש. זה כולל השכרת בית/דירה עם שני חדרי שינה, מיזוג אוויר, בתוספת מצרכים, בידור, תחבורה ושירותי בריאות", היא מוסיפה.


6. ספרד

אנדלוסיה, ספרד | צילום: Shutterstock

למה: "מזג אוויר שמשי כל השנה, תרבות מסבירת פנים, אורח חיים רגוע להפליא ועלות מחיה נמוכה יחסית – אלה הם רק חלק מהדברים שספרד מציעה", אומרת כתבת International Living, סאלי פדרסון.

לאן: "ספרד מציעה מגוון נפלא של אזורי מחיה. עם 300־320 ימי שמש בשנה, היא אחת המדינות שטופות השמש באירופה", אומרת פדרסון. "אבל יש בה גם אזורים ירוקים ופורחים, ולמי שאוהב את השלג – הרי הפירנאים".

עלות: למרות שיוקר המחיה בספרד עלה בשנה האחרונה, הוא ממשיך להיות נמוך יחסית לישראל ובדרך כלל הוא תלוי מיקום. אם בוחרים בעיר קטנה ושקטה, ניתן לחיות מ־1,900 דולר לחודש. "באזורים שטופי השמש של ולנסיה ואנדלוסיה אפשר להשכיר דירת שני חדרים תמורת 700 דולר בחודש", אומרת פדרסון. "טריות המזון ומחירו הנמוך הם חלק מרכזי נוסף בעלות המחיה הנמוכה".


7. יוון

אויה, סנטוריני ביוון | צילום: Shutterstock

למה: מצטרפת חדשה השנה לרשימה היא יוון, שיצרה אפשרויות נוספות של אשרות כניסה כדי לאפשר לאנשים להישאר זמן רב יותר. "חלק מהאוכל הטוב ביותר בעולם נמצא ביוון ויש בה היסטוריה עשירה ועמוקה", אומרת כתבת International Living, לין רולו.

לאן: המדינה ידועה בעיקר בזכות האיים שלה. "עם שלושה גופי מים מרכזיים ושש קבוצות איים נפרדות, האיים היווניים יכולים לגרום למבקרים לרצות לחקור אותם בלי סוף. למי שהופך את יוון לביתו, מעבר בין האיים הופך להיות דבר שגרתי", אומרת רולו. אבל אל תחשבו שמזג האוויר שמשי כל הזמן: זו מדינה בה מופיעות כל עונות השנה.

עלות: "זוג יכול לחיות בנוחות ביוון החל מ־1,900 דולר בחודש ויחיד מכ־1,600 דולר", מוסיפה ג'ניפר סטיבנס. "אבל כדי לחדש את הוויזה יש צורך להראות הכנסה של לפחות 2,000 אירו בחודש".


8. צרפת

נורמנדי, צרפת | צילום: Shutterstock

למה: "התרבות הצרפתית נוקטת עמדה נחרצת לגבי החיים הטובים. בעוד שרבים עשויים לדבר על היתרונות של חיים מאוזנים – פינוי זמן עבור עצמך והאהובים לך, מיקוד בבריאות וברווחה והערכה של היופי שבשגרה היומיומית – צרפת הפכה את האידיאלים האלה לצורת אומנות", אומרת כתבת International Living, טולולה רמפונט.

לאן: "אם מזג האוויר אינו הגורם המשפיע, צאו צפונה כדי לקבל טעימה מאומנות החיים הצרפתית בשבריר מהעלות. לא רק שהאזורים נורמנדי, בריטני, אלזס ולוריין מסקרנים מבחינה תרבותית והיסטורית – הם גם מציעים את התמורה הטובה ביותר לכסף בכל המדינה", היא מוסיפה.

עלות: חלק ממוצרי מזון עולים כמו בארה"ב, והרבה פחות מישראל, אבל קיצוץ העלויות האמיתי נובע ממחירי הנדל"ן. "עלויות הדיור נמוכות בממוצע בכ־34% מאלה של ארה"ב", אומרת רמפונט. בסך הכל, זוג יכול לצפות לשלם עד 2,100 דולר לחודש, כולל שכר דירה, שירותים ועוד.


9. איטליה (תיקו)

צ'פאלו, סיציליה באיטליה | צילום: Shutterstock

למה: לפי צ'יפ סטייטס, כתב International Living, "איטליה ייחודית למי שרוצה חיים ארוכים ומלאים יותר, עם תחושת הרפתקאות והנאה בקצב נינוח. ההפתעה הגדולה ביותר היא עד כמה נמוכות הוצאות המחיה במדינה זו, ששומרת על אורח החיים שלה, על כלכלתה ועל המורשת שלה".

לאן: "מהחופים שטופי השמש המקיפים את דרום איטליה, סיציליה וסרדיניה, ועד לסקי והטיולים העונתיים באגמים האלפיניים בצפון – יש מספיק אזורי אקלים, סגנונות אוכל, יינות ומנהגים כדי לספק אפילו את המטייל הבררן ביותר", מוסיף סטייטס.

עלות: עלות המחיה באיטליה נמוכה. "האיטלקי הממוצע מבזבז בחודש פחות ממחצית מאשר האמריקני הממוצע", הוא אומר. זוג יכול לשלם כ־1,850 דולר לחודש, כולל שכר דירה, שירותים ועוד.


9. תאילנד

בנגקוק, תאילנד | צילום: Shutterstock

למה: "אין ספק שהפיתוי של תאילנד מתחיל באקלים שטוף השמש והחם שלה ופונה לאלה שיש להם חוש הרפתקאות חד ועין ליופי טבעי ותרבותי", אומרת כתבת International Living, רייצ'ל דוולין. "בנוסף, תאילנד היא המדינה היחידה בדרום מזרח אסיה שלא יושבה על ידי מדינה אירופית ולכן שומרת על תרבות שלא מושפעת ממקורות אחרים", אומרת דוולין.

לאן: "היופי הטבעי המגוון של תאילנד פירושו שהמתיישבים מפוזרים באיים המוקפים במי אמרלד, במטרופולין הגבוה של בנגקוק או בשדות האורז ואורח החיים הנינוח של צפון תאילנד", היא מוסיפה.

עלות: תאילנד זולה, במיוחד כשמדובר בנדל"ן. "זרים יכולים לקנות דירות בקלות רבה ויש מציאות בכל מקום. אפשר לקנות דירת שלושה חדרים חדשה בפחות מ־30 אלף דולר והשכירות זולה, החל מ־180 דולר לחודש", מוסיפה דוולין. כשזה מגיע לעלות המחיה, זוג יוציא בערך 1,600 דולר בחודש.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.