בתום דיון ארוך שהחל בשעות הבוקר, אישרה הממשלה היום (א') ברוב של 13 מול שבעה (שני שרים נמנעו) את הסמכתו של צוות שרים מצומצם בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו לשחרר בשלבים 104 אסירים ביטחוניים פלסטינים הכלואים בישראל למעלה מ-20 שנה. שחרורם יעשה במהלך המו"מ עם הרשות הפלסטינית, שצפוי להיפתח השבוע בארה"ב, ובכפוף להתקדמות בו.
הצביעו בעד: נתניהו, השרים גדעון סער, משה יעלון ויובל שטייניץ (הליכוד); יאיר לפיד, שי פירון, יעל גרמן, מאיר כהן, יעקב פרי (יש עתיד) ; ציפי לבני, עמיר פרץ (התנועה); יצחק אהרונוביץ' וסופה לנדבר (ישראל ביתנו). הצביעו נגד: נפתלי בנט, אורי אריאל, אורי אורבך (הבית היהודי); עוזי לנדאו ויאיר שמיר (ישראל ביתנו); גלעד ארדן וישראל כץ (הליכוד). נמנעו: לימור לבנת וסילבן שלום (ליכוד).
בצוות יהיו חברים שרת המשפטים לבני, שר הביטחון יעלון, שר ביטחון הפנים אהרונוביץ', והשר יעקב פרי, ראש השב"כ לשעבר. השחרור יעשה בארבע "פעימות" כשהראשונה תהיה במהלך השבועיים הקרובים עד לחג המוסלמי עיד אל-פיטר.
טרם הישיבה, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו את שרי הליכוד לדיון מקדים, שהתאחר מעבר למצופה והביא לעיכוב הישיבה. שרי הליכוד היו נתונים מאז הלילה תחת מכבש לחצים – נתניהו מצד אחד, ופעילי הליכוד מן הצד השני.
עוד לפני פתיחת הישיבה, דחה ראש הממשלה את ההצבעה על האסירים ערביי ישראל, והיא תעלה לדיון חוזר במועד מאוחר יותר. זאת בעקבות לחץ שהפעילו על נתניהו השרים יעלון ושלום: השניים הבהירו כי אם הנושא לא יעלה להצבעה נפרדת, לא יצביעו היום בעד שחרור האסירים. נתניהו נענה, והסכים אף לדחות את שחרור האסירים הישראלים לפעימה הרביעית של המהלך.
"הרגע הזה לא קל עבורי. אני מבין ללבן של המשפחות השכולות, אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה", אמר הבוקר נתניהו בפתח הישיבה, שנכנס אליה בידיעה ששניים משרי הליכוד, ישראל כץ וגלעד ארדן, יתנגדו לשחרור האסירים.
ארדן פרסם הודעה ובה אמר: "התרשמתי שמדובר בשחרור ללא תמורה. שחרור מחבלים רוצחים ללא תמורה ברורה אינו יכול להינתן כמחווה כשתוצאות המו"מ אינן ברורות. סברתי כי ניתן יהיה לשקול את הנושא אם ישוחרר פולארד, אך במצב שנוצר איני מסוגל לתמוך בשחרור ללא תמורה". כץ הוסיף: "ככל שנודעים לנו יותר פרטים, ההתנגדות שלי רק נחרצת יותר".
יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט יצא להיפגש עם המפגינים ואמר היום: "שחרור רוצחים הוא אות קלון לישראל. מחבלים צריך לחסל, לא לשחרר ולכן נצביע נגד". בשיחה עם משפחות שכולות שהפגינו מול הישיבה, הוסיף: "מי שדורש שחרור רוצחים ושורפי נשים הוא לא פרטנר".
יו"ר יש עתיד, השר יאיר לפיד, ייצג את הצד השני ואמר: "זה לא יום חגיגי. זה יום שמרגיש רע, הרעיון לשחרר חבורה מתועבת של רוצחים שמן הראוי היה שיימקו בכלא כל חייהם. אבל אנחנו כאן לעשות לא מה שאנחנו מרגישים, אלא מה שנכון למדינת ישראל ולהתנעה מחדש של תהליך השלום".
במהלך הישיבה, הודיע השר גדעון סער כי יצביע בעד וכינה את התמיכה "צעד לא פופולרי". "זה אחד הימים הקשים לכולנו. הלב מתקומם נגד שחרור מחבלים. ללא קשר לשאלה מתי הם ביצעו את פשעיהם. אין מישהו שיכול לומר: אני בעד זה. זה מאוס. וזה מאוס בעיני כל אחד מאיתנו באותו אופן ובאותה מידה", אמר סער. "אם בשביל חייל אחד אפשר לשחרר מחבלים, שיש אינטרסים לאומיים כבדים יותר שאנחנו מסוגלים לראות ולעשות את הדבר הזה בשבילם. עם זאת, אנחנו איננו מוכנים לדון מהנקודה שאולמרט הפסיק בה – בקווי 67".
לאתר דה פוסט
|