מספר קרנות הפרייבט אקוויטי שפג תוקפן הגיע השנה לשיא. עובדה זו עלולה לגרום לכך שקרנות רבות יפנו למשקיעים בבקשה להאריך את משך זמן העסקאות, או שלכסף לא יימצא שימוש כלל.
בחברת הייעוץ טיאגו מסבירים כי עד סוף השנה נדרשות הקרנות להשקיע 145 מיליארד דולר שגייסו ממשקיעים לתקופה מוגבלת. במצב עניינים זה, אם הקרנות לא יגבירו את קצב ביצוע העסקאות והשוק לא יתרומם, משקיעים רבים עלולים למצוא את עצמם משלמים דמי ניהול עבור השקעות שלא מניבות שום רווח. מצב זה עלול לפגוע קשות במוניטין של הקרנות וביכולתן לגייס בעתיד כספים להשקעה.
על פי נתוני המחצית הראשונה של השנה, נראה כי קצב ביצוע העסקאות בשוק הפרייבט אקוויטי אינו מספק. על פי הנתונים של חברת המחקר פרקווין, ב-6 החודשים הראשונים של השנה ירד היקף עסקאות הפרייבט אקוויטי שהושלמו ברחבי העולם ל-149 מיליון דולר.
נתוני הקרנות שפג תוקפן מעידים גם על כך שקשה למצוא עסקאות פרייבט אקוויטי טובות. הנתונים מראים שכמות הכספים שלא הושקעו נמצאת בעלייה, לראשונה מאז תום המשבר הכלכלי האחרון. בחודש מאי עמד היקף הכספים הלא מושקעים על 366 מיליארד דולר, זאת לעומת 355 מיליארד בחודש דצמבר.
אחת משתי עסקאות הפרייווט אקוויטי הגדולות של השנה. וורן באפט | צילום: רויטרס
היקף עסקאות הפרייבט אקוויטי הגלובלי אמנם עלה השנה ל-42 מיליארד דולר, אך מדובר בשתי עסקאות עיקריות שמשכו את המספר למעלה: רכישת היינץ על ידי ברקשיר האת'וואי של וורן באפט ב-28 מיליארד דולר וההצעה לרכישת דל ב-24.4 מיליארד דולר. עסקאות אלה העלו את היקף העסקאות הכולל בארה"ב ב-66% ובאירופה ב-30%.
אחת הסיבות לגידול במספר הקרנות שפג תוקפן היא שלחברות גדולות יש די כסף והן יכולות לסרב להצעות רכישה שהן מקבלות מקרנות שונות. בנוסף, קרנות פרייבט אקוויטי מעדיפות לדחות מכירת נכסים משום שהן מאמינות שהן עדיין לא הגיעו לשיא הרווחיות שלהם.
גם הנפקות של חברות בשוקי ההון הגיע השנה לשיא של קרוב ל-42 מיליארד דולר. משקיעים גילו השנה עניין רב בהנפקות ראשוניות של חברות והביטחון ברכישת מניותיהן גדל באופן משמעותי.
על פי ההערכות, קרנות הפרייבט אקוויטי לא יתקשו לקבל את הסכמתם של משקיעים להאריך את תקופת ההשקעה שלהם. בשווקים עדיין זוכרים היטב את תקופת היובש של המשבר הכלכלי ב-2008, במהלכה קרנות רבות הפסיקו זמנית את השקעותיהן למשך 18 חודשים. כתוצאה מכך, כיום, משקיעים רואים בהארכת תקופת ההשקעה האלטרנטיבה המועדפת, במיוחד בהתחשב באפשרות השנייה.
אולם, הציפייה לרווחים עלולה להיות מתסכלת עבור המשקיעים ולגרום להם להוריד את סכומי ההשקעה בנכסים אחרים בפורטפוליו של הקרן. במצב זה עלולות הקרנות להרגיש לחץ לסגור עסקאות מהר יותר וכתוצאה מכך להשקיע הון גדול מדי בנכסים שאינם רווחיים מספיק.
לדברי מנהל קרן ההשקעות הבריטית "בריטיש פרייבט אקוויטי גרופ" סיימון בורוז, כעת השאלה העיקרית היא: "האם האנשים שמגייסים את הכסף עדיין ממושמעים מספיק בכדי לא לבזבז אותו על נכסים שאינם רווחיים?".
דירוג פורבס: קרנות הפרייבט אקוויטי הטובות בישראל
|