“15 שנים לא הייתה במשק העלאת מסים כמו זו של ממשלת נתניהו”

"העובדה שהממשלה החליטה במחצית 2012 להעלות מסים ישירים ועקיפים – ולא לצמצם בהוצאות – מבטאת שינוי מדיניות. העלאת המסים שהוחלט עליה קרובה בשיעורה לאחוז תוצר. העלאת מסים בסדר גודל כזה לא התרחשה במשק כבר למעלה מ-15 שנה, ובהינתן הלחצים על תקציב 2013, ייתכן כי הממשלה החדשה תחליט על העלאות מסים נוספות", כך נכתב בדוח בנק ישראל לשנת 2012 אשר פורסם היום.

על פי הדוח, שינויי מדיניות הממשלה נבעו בעיקר בשל המחאה החברתית שפרצה בקיץ 2011 ובשל אימוץ המלצות ועדת טרכטנברג. "בעקבות המחאה, הממשלה והכנסת קיבלו את רובן המכריע של המלצות ועדת טרכטנרבג בתחום המיסוי. הדבר סימל שינוי במדיניות שחתרה לצמצם את גודלה של הממשלה, ושינוי זה עשוי לעמוד ברקע קבלת ההחלטות על תקציב 2013", כותבים בבנק ישראל.

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק


נתניהו וטרכטנברג | צילום: מרק ישראל סלם

בבנק מציינים כי ועדת טרכטנברג המליצה אמנם להרחיב את חינוך החינם, אך גם לצמצם את תקציב הביטחון, אך הממשלה החליטה להימנע מקיצוץ כזה, ולכן בסיכומו של דבר חלה עלייה בהוצאות. "התוצאה היא שהתחייבויות הממשלה לשנת 2013 גבוהות ב-13 מיליארד שקל מהמותר על פי כלל ההוצאה, והפער גדול יותר לגבי השנים הבאות. פערים אלה גבוהים במיוחד בהשוואה לשנים קודמות", נכתב בדוח.

על פי הבנק, המחאה החברתית אינה הגורם היחיד שהוביל את הממשלה להעדיף העלאת מסים על פני קיצוץ בהוצאות. "סביר כי החלטה זו מבטאת גם את ההבנה שיהיה קשה מאוד לקצץ בהוצאות כאשר הוצאות המגזר הציבורי הגיעו לרמה נמוכה מזו ששוררת כמעט בכל מדינות ה-OECD".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן