חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

18. אילנה גוזס

מחלת האלצהיימר נחשבת כיום לחשוכת מרפא והשפעת הטיפולים הקיימים עדיין מוגבלת מאוד. לאורך השנים נרשמו מאמצים בלתי פוסקים של חוקרים ברחבי העולם למצוא מענה אמיתי למצוקה העצומה עקב המחלה, וברור לכולם כי תרופה כזו יכולה להעניק תקווה למיליוני אנשים ברחבי העולם.

תקווה כזאת נולדה לראשונה במעבדה של פרופסור אילנה גוזס באוניברסיטת תל אביב. "גילינו את חלבון ה־ADNAP בשנות ה־90', והניסויים שלנו הראו שהוא אחראי במידה ניכרת על תפקודו של המוח", היא אומרת לפורבס. מתוך החלבון גזרה גוזס חלבון נוסף, ממוקד יותר וקטן יותר בשם NAP.

לדירוג המלא – הנשים החזקות ביותר בישראל 2013

לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק

הפעילות האקטיבית לא איחרה לבוא: ב־2008 ערכה חברת אלון תרפויטיקה, בייסודה של פרופסור גוזס, ניסוי קליני מוצלח בטיפול במחלה. 144נבדקים, גברים ונשים בני 55־85, חולקו לשלוש קבוצות: קבוצה שקיבלה תרופת־דמה, קבוצה שקיבלה מינון נמוך של החלבון וקבוצה שקיבלה מינון גבוה, פעמיים ביום, במשך שלושה חודשים. כל הנבדקים עברו מבחנים למדידת יכולותיהם הקוגניטיביות – בתחילת הניסוי, במהלכו, בסופו וחודש לאחר סיומו.


גוזס | צילום: יונתן בלום

בניסוי נמצא כי החלבון NAPמגן על המוח ועל הזיכרון לטווח הקצר של הנבדקים. התרופה הניסיונית התגלתה כיעילה בשיפור תפקודי הזיכרון והלמידה של אנשים עם פגיעה קוגניטיבית קלה, מהסוג המנבא בדרך כלל את תחילתה של מחלת האלצהיימר. 

"הממצאים היו מרשימים ומעודדים מאוד", אומרת גוזס. "פקטור הזמן במחלת האלצהיימר הוא קריטי – בטרום המחלה אפשר עדיין להציל את המצב ואכן בחולים כאלה הייתה הצלחה".

בסוף השנה שעברה ניסתה אלון תרפויטיקה את החומר גם במחלות עצביות ניווניות הקשורות בפעילות המוחית (PSP), אך שם נכשל הניסוי והמניה צנחה. אולם, בכל הנוגע לטיפול במחלת האלצהיימר עצמה, גוזס נשארת אופטימית. "למרות הכישלון במחלה הזו, אני מאוד מאמינה בחומר הזה בטיפול באלצהיימר", היא אומרת. 

גוזס, שעד לא מזמן כיהנה כנשיאה של העמותה הישראלית לחקר המוח, מכהנת כיום כראש מרכז־על אדמס לחקר המוח, ראש מכון לוי־אדרשהיים־גיטר להדמיה מוחית ממוחשבת ומנהלת את המעבדה לנוירו־אנדוקרינולוגיה מולקולרית באוניברסיטת תל אביב. 

הקולגות, חוקרים בתחום המוח, סבורים כי מחקרה עשוי להביא לפריצת דרך בטיפול באצלהיימר – אבל לא רק. בפברואר האחרון פורסם מאמר שנכתב על ידי מספר חוקרים בעולם ובראשם פרופסור ג'פרי ליברמן מאוניברסיטת קולומביה על ניסוי שנעשה עם החלבון NAP על חולי סכיזופרניה. המאמר העצמאי שנתמך בגופים ממשלתיים בארה"ב מצא כי החומר מגן על האזור במוח הנפגע כתוצאה מסכיזופרניה. "זה היה מאוד משמח לגלות שהחומר נותן מענה גם בתחומים אחרים הקשורים למוח", אומרת גוזס.

עד פסח הבא: 

"אני רוצה להמשיך לפתח את המחקר ולמצוא אינדיקציות נוספות שיכולות לבשר על התקדמות בתהליך. צריך להיות זהירים ואחראיים, אך אני חדורת אמונה שהחומר יכול להביא להתקדמות".

 

  • מחלת האלצהיימר פוגעת בכ־7.5% מהאוכלוסייה מעל גיל 65 ובמחצית מהקשישים מעל גיל 90.

 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן