3 מהיזמים המובילים בארץ מייעצים: "לשמוח מההשקעות שמצליחות ולא להתחרט על אלו שוויתרתם עליהן"

זו היתה שנה קריטית עבור ההייטק הישראלי שמוכיח שלעמק הסיליקון יש כמה מתחרים גדולים. אנחנו רק בתחילת פברואר, אך 2015 כבר הביאה כמה אקזיטים משמעותיים והכרזות על מימון של מיליוני דולרים. מה שהכי מרשים בכל זה, הוא שיזמים צעירים משיקים מוצרים שבאמת יכולים להיות שימושיים בחיי היומיום שלנו.

חלקם ממש הופכים את העולם למקום טוב יותר, מאפשרים לאנשים לנווט בקלות ולמצוא אינפורמציה תוך כדי תנועה, צוותים יכולים לתקשר בצורה פשוטה, הכל הופך ליותר ויותר מאובטח ונתוני ההמרה של אתרי אינטרנט מרקיעים שחקים.

רציתי לשמוע מה חושבים על כך האנשים שמאפשרים את כל זה – משקיעים ששינו את קהילת ההייטק ברחבי העולם עם ההשקעות המבריקות שלהם. ישבתי לשיחה עם שלושה מהם: חמי פרס (מייסד קרן פיטנגו), מודי רוזן (מייסד קרן מגמה) ודוב מורן (ממציא ומשקיע), על מנת ללמוד כמה סודות מהתעשייה, ולשמוע את הלקחים שלהם מההצלחות והכישלונות.

חמי פרס הוא מהחלוצים בתחום. לאחר שסיים את שירותו הצבאי כטייס בחיל האוויר, וסיים את לימודיו באוניברסיטת תל אביב, התוודע לעולם ההייטק. הוא ראה פוטנציאל לעתיד טכנולוגי זוהר וב-1992 הקים את קרן ההשקעות הראשונה שלו. מאוחר יותר הקים את פיטנגו לצד עוד מספר עסקים.

– חמי פרס ישתתף בכנס הסטארטאפים החברתיים-טכנולוגיים Forbes Socialize15 שיתקיים ב-25 בפברואר בתיאטרון הבימה. ההרשמה לכנס בעיצומה.

הקריירה המקצועית של מודי רוזן החלה כששימש כיועץ אסטרטגי עבור חברות גדולות, שם למד על עולם התקשורת ועל יצירתם של עסקים טכנולוגיים. ב-1999 הוא הקים את קרן מגמה ולאחרונה הרחיב את תחומי העיסוק שלה גם לתוכנה ולמדיה.

דוב מורן מוכר יותר מכל כאבי ה-USB. לאחר שירותו הצבאי בחיל הים, הוא הקים עם מספר חברים את הסטארטאפ הראשון שלו, M-Systems. זו היתה הצלחה ענקית שהסתיימה במכירת החברה ל-Sandisck תמורת 1.6 מיליארד דולר. לאחר מכן הגיעה Modu, רעיון גדול שנכשל בפן הביצועי. מאז, הוא משקיע ומעורב ב-15 חברות שונות.


מימין לשמאל: מודי רוזן, דוב מורן וחמי פרס

הדברים שהדהימו אותי יותר מכל (מעבר לעובדה שהשלושה מצאו זמן לענות על שאלותיי), היו הסבלנות שלהם ותשובותיהם מלאות התבונה. דיברתי איתם על ההשקעות המפורסמות ביותר שלהם: מודי ראה הצלחה גדולה מההשקעה בווייז וב-Onavo ועבור דוב מורן זו כמובן חברת M-Systems שהקים, ובאותה תקופה לא תאר לעצמו שתימכר בסכום כל כך גבוה. לחמי פרס יש נקודת מבט שונה לסוגיה: "בתרבות העסקית שלנו הקרדיט הולך לכל עובדי הקרן, ולא לאדם בודד", הוא אומר.

לשלושתם יש סיבות טובות להיות גאים בהשקעותיהם בשנה החולפת. עבור רוזן, שתיים מההשקעות החביבות עליו ב-2014 היו Guesty, שירות ניהול של Airbnb ו-AppFlyer, סטארטאפ אנליזת המובייל שבדיוק גייס עוד 20 מיליון דולר. מורן השקיע ב-Comigo – "עתיד הטלוויזיה", חברה שמצפה להגיע למכירות של כ-12 מיליון דולר.

פרס ציין שהוא הכי גאה בהשקעתו בחברות "שהופכות את העולם למקום טוב יותר". ב-2013 הוא השקיע בשלוש חברות שעוסקות במוליכים למחצה ובפעם הראשונה, בחברה שמשלבת אינטרנט ופתרונות רפואיים.

החרטות

בעוד אנחנו מדברים רבות על הצלחה, רציתי לחפור מעט יותר עמוק ולשמוע על החרטות שלהם. שאלתי אותם על סטארטאפים שהם החליטו לא להיענות לבקשתם למימון – ורשמו בסופו של דבר הצלחה גדולה. רוזן זוכר בבירור את Intucell שבחר לא להשקיע בה ולאחר מכן נמכרה ל-Cisco. פרס אומר שלמרבה הצער, ברוב המקרים הם נאלצים לא להיענות ליזמים והם מנסים "להיות שמחים מההשקעות שמצליחות ולא להתחרט על אלה שלא נכנסו אליהם".

גם מורן לא מאמין בחרטה על השקעות שלא יצאו אל הפועל ומסביר שפעמים רבות, מסיבות שונות, משקיע מסרב לסטארטאפים למרות שהוא חושב שהרעיון שלהם נהדר.


ווייז. השקעה שהשתלמה | תמונה: מתוך אתר החברה 

טיפים ליזמים

כיזם בעצמי, אני יודע כמה חשוב ליצור את התוכנית והגישה הטובות ביותר להשקעות העתידיות שלכם על מנת להצליח ולהפוך לרווחיים. הדבר המשמעותי ביותר שאני לקחתי מהראיונות הגיע מהשיחה הזו:

פרס ציין "אנחנו רוצים לראות מחויבות לטווח ארוך וחשיבה. אתה צריך להגיע מוכן, עם מטרות וחזון ברורים". לעומת זאת מורן מציע טיפ שאף אחד מאיתנו לא רוצה לשמוע: "צריך להגיע עם חזון שמתבסס על עובדות ולא על חלומות. להביא מצגת שלא נוכל לעמוד בפניה ומודל עסקי ברור. אם תתקבל, נלווה אותך ואנחנו נעשה כל מה שנדרש עבור המוצר שלך כדי שיצליח. אבל אם הוא יכשל, אתה הסיבה הראשונה לכך".

רוזן מציג את הדברים כמו שהם: "אתה צריך להיות מקצוען; קשה לזייף את זה. אתה צריך להיות מוכן וחד, מכיוון שזה מה שיקבע כיצד יראה ניהול הסטארטאפ שלך". בשורה התחתונה, אי אפשר לחפף, צריך שיהיו לכם את הדרייב , המוטיבציה, החזון ומטרות ברורות אם אתם רוצים להצליח בתעשייה הזו. היא לא מיועדת לחולמים, רק לאנשים שעושים.

החיים הפרטיים מאחורי ההשקעות

בעוד שזה היה מרגש ללמוד על התקוות, השאיפות והחלומות שלהם, רציתי להכיר את המשקיעים ברמה אישית יותר. שאלתי אותם כיצד נראה יום עבודה טיפוסי שלהם והתשובות היו די אחידות: הרבה פגישות עם יזמים פוטנציאלים והרבה נסיעות. פרס אפילו מוצא זמן לפעילות חברתית בישראל.

והתחביבים שלהם? לא הייתם מנחשים שמורן אוהב לשחק ברידג" אונליין, חצי שעה בכל יום. הוא אומר שזה "מאתגר את החשיבה שלו ומספק חווית משחק נפלאה, זה מלמד אותך את המציאות של תעשיית הסטארטאפ במובן מסויים. אתה יכול להיכשל סיבוב אחד ולתקן בסיבובים הבאים למחרת בבוקר". פרס אוהב לקרוא, לנגן, לפגוש אנשים חדשים ולהיות יצירתי.

הטרנדים הטכנולוגיים של 2015

לסיכום הראיון, שאלתי את השלושה לגבי התובנות שלהם על הטרנדים הצפויים לנו השנה. פרס ורוזן התייחסו באופן אנליטי לנושא: פרס מאמין שהטרנד החדש יהיה לנסות להיות כל כך חדשני עד שלחברה שלך לא יהיו מתחרים כלל, דבר שאנחנו כבר מתחילים לראות. הוא צופה שתחומי הסייבר, המובייל, הרפואה והחינוך ימשיכו לצמוח.

רוזן מסכים ומוסיף שנראה דומיננטיות רבה יותר של עננים ציבוריים ומטבעות וירטואליים כמו הביטקויין. מורן לעומת זאת חושב ש"טרנדים הם דבר מטופש. כולם ינסו להימנע מהם". יש בזה משהו לא?

אני מאמין שליזמים פוטנציאלים יש הרבה מה ללמוד מהראיון הזה. לשמוע תובנות ממקור ראשון, ממשקיעים שרואים כל כך הרבה יזמים בכל חודש – אפשר לבקש יותר מזה?

– יואב וילנר הוא מנכ"ל חברת ראנקי וכן בלוגר במגזינים המובילים בעולם:
Forbes, Inc, Entrepreneur, VentureBeat, TheNextWeb.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן