4 הקושיות: השאלות החמות ביותר אשר צפויות לעצב את השנה הקרובה – ולהשפיע על הכיס של כולנו

שנת 2015 אמנם נפתחה רק לפני שבועות בודדים, אך כבר עכשיו ניתן להצביע על כמה נושאים אשר הולכים לעצב את השנה כולה (כמובן בהנחה שלא תיפתח מלחמת עולם, או כל אירוע אחר בסדר גודל שכזה). מדובר בסוגיות שונות, חלקן עולמיות וחלקן מקומיות וממוקדות בהרבה, אך לכולן צפויה להיות השפעה אדירה על שווקי העולם במהלך החודשים הקרובים, כמו גם על מהלכים פוליטיים, חברתיים, טכנולוגיים וכו'.

כמובן שלא ניתן לשפוט את השפעותיו הישירות של כל גורם בנפרד, שכן כל הארבעה משתלבים יחדיו עם עוד אינספור גורמים ואירועים אחרים מרחבי העולם, אשר שזורים כולם אלה באלה ומשפיעים יחדיו על הנעשה בשווקים בכל יום ויום. אך אף על פי כן המומחים, האנליסטים והמשקיעים ברחבי העולם צפויים לתת דגש מיוחד לסוגיות אלו – מתוך ההבנה כי מדובר בסוגיות בעלות חשיבות אדירה, אשר יוכלו להשפיע (לחיוב או לשלילה) על הפעילות הפיננסית העולמית במהלך השנה הקרובה.

צילום: thinkstock

אז מה הן 4 הקושיות הבוערות ביותר בתחום הפיננסי ברחבי העולם כיום, כיצד צפויות הסוגיות להתפתח בעתיד הקרוב, וכיצד הן ישפיעו על השווקים ברחבי העולם – ועל הכסף של כולנו?

1. מה יהיה על מחירי הנפט? לא נותר הרבה מה להגיד על הצניחה האדירה במחירו של "הזהב השחור" לאחר כל המילים אשר נאמרו ונכתבו בנושא במהלך החודשים האחרונים. מחירו של אחד ממשאבי הטבע החשובים ביותר לאדם צנח במהלך החודשים האחרונים ממחיר הגבוה מ-100 דולר לחבית למחיר הנמוך מ-50, והאנליסטים ברחבי העולם חלוקים בדעתם באשר לצפוי למחירו בעתיד הקרוב. על פי הדעה הרווחת, סעודיה לא צפויה להקל בעמדתה והיא תעמוד במאמציה להציף את השוק בנפט – ובכך לשמור את רמת המחירים הנמוכה, רק בשביל לפגוע ככל הניתן ביצרניות הנפט האמריקאיות אשר צמחו לממדי ענק בשוק העולמי בזכות ניצול טכנולוגיית פצלי השמן המדוברת. אם מחיר הנפט יוותר נמוך, הסובלות הראשונות יהיו יצואניות הנפט המובילות בעולם דוגמת וונצואלה, איראן ורוסיה, בעוד מדינות אחרות דווקא מרוויחות מהמהלך (בעיקר עקב ההוזלה המשמעותית בעלויות הייצור). אם הנפט ישוב לטפס, מנגד, נראה את מעמדה של רוסיה שב לגדול.

2. אם הנפט לא יטפס, כיצד תגיב רוסיה? צניחת מחיר הנפט בשילוב הסנקציות הבינלאומיות אשר הוטלו על רוסיה (בעקבות מעורבותה באוקראינה וסיפוח חצי האי קרים) הביאו למשבר אדיר במשק הרוסי, כזה אשר לא זכור לרוסים מאז משבר הרובל הענק בשנת 1998. אם מחיר הנפט יישאר נמוך, הדרך היחידה של פוטין להקל את המצב תהיה הפחתת הסנקציות. זה, כמובן, יקרה רק אם הוא יחוש בלחץ מסוים.

אך כמו שהוכיח ניסיון העבר, השאלה אינה "כמה הסנקציות פוגעות", אלא בעיקר "במי הן פוגעות". אם הסנקציות כנגד האליטה הרוסית יימשכו וטייקונים מקורבים לממשל יוסיפו לאבד נתחים גדולים מכספם, הם צפויים להפעיל לא מעט לחץ על הנשיא כדי להקל את המצב. אז, מעניין יהיה לראות כיצד יחליט פוטין לנהוג, והאם הוא ייאלץ לנסות ולמצוא נוסחת פשרה אשר תאפשר לו "לרדת מהעץ" בכל הנושא האוקראיני. לפחות בשלב זה, לא נראה כי הצעדים המוניטריים אשר נקט הבנק הרוסי המרכזי מצליחים להשתלט על המצב, ואם לפוטין לא תהיה כל בררה, אין לדעת כיצד הוא יגיב.

צילום: thinkstock

3. מה יהיה על האיחוד האירופי? הניסוי השאפתני, המוכר יותר בשם "האיחוד האירופי", מעולם לא היה הליך הגיוני או קוהרנטי במיוחד. כבר מיומו הראשון הזהירו מומחים רבים כי הוא בנוי על בסיס רעוע למדי, אשר מנסה לאכוף אחדות מומצאת על המדינות החברות בו – מבלי שאלו יחלקו בסיס אידיאולוגי אחיד ומוסכם. הניסוי הצליח להחזיק מעמד לא רע, עד שבא המשבר הכלכלי אשר ניער את היסודות האלו כדי לבחון עד כמה הם יציבים. התוצאות, כידוע, לא חיוביות במיוחד.

אמנם עדיין מוקדם לדעת, אך נראה כי יוון נמצאת בדרך הבטוחה להתנתקות מגוש היורו. אם כך אכן יקרה, ביבשת חוששים מ"אפקט הדומינו" אשר הזוכר כבר בעבר, ולפיו מדינות נוספות בעלות חובות למדינות האיחוד יפרשו גם הן. מדובר במדינות משמעותיות יותר מיוון דוגמת איטליה וספרד, כשבטווח הארוך אפילו צרפת נחשבת למועמדת לעזיבה של האיחוד. החשש הגדול הוא ממחיקת חובותיהן של המדינות הפורשות – אשר עשויה להביא לקריסתם של הבנקים ברחבי היבשת ולקריסה מוחלטת של הכלכלות. אם כך אכן יקרה, הרי שאירופה עשויה להידרדר למשבר אדיר, אשר ישפיע גם על השווקים ביתר העולם. אך לפני שתרוצו לבנק ותמשכו את חסכונותיכם, קחו בחשבון שמדובר בנושא אשר מוכר היטב למומחים ביבשת וברחבי העולם כולו. ומשברים, כידוע, מגיעים בדרך כלל דווקא ברגע בו איש אינו מצפה להם, ולא כשהעולם כולו עומד על המשמר כל העת.

4. כיצד תשפיע ההאטה בצמיחה בסין? אחרי כמעט 3 עשורים של צמיחה מתמשכת בקצב אדיר, המשק הסיני רשם לראשונה צמיחה שלילית. השאלה החשובה ביותר לבחון כעת היא האם מדובר באירוע חד פעמי או שמא מדובר במגמה – והאם נראה את המשק הסיני רושם צמיחה שלילית גם בעתיד הקרוב. סין, אשר עקפה השנה את ארה"ב בדרך אל תואר "הכלכלה הגדולה ביותר בעולם", עשויה להשפיע על שווקים ברחבי העולם כולו – שכן היא היבואנית השנייה בגודלה בעולם, ואחת היצואניות המשמעותיות בעולם כולו. האטה כלכלית משמעותית תביא לצמצום היבוא והייצוא, במהלך אשר ישפיע בעיקר על שווקים מתפתחים ברחבי העולם. בנוסף, אסור לשכוח שסין מחזיקה גם בכוח פוליטי אדיר – ואם היא תחפוץ, לדוגמא, להשפיע על מחירי הנפט בכדי לעודד את הצמיחה במדינה, היא עשויה להפעיל מגוון שיטות פעולה מסקרנות בכדי לעשות כן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן