פרופ' מלכה שפס היא דמות יוצאת דופן בנוף האקדמי. עד לפני חודשים ספורים היא כיהנה כדיקאנית החרדית הראשונה בפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת בר אילן.
את הדוקטורט שלה כתבה באוניברסיטת הרווארד, ובגיל 24 בלבד כבר החלה ללמד באוניברסיטת תל אביב. חמש שנים לאחר מכן עברה לאוניברסיטת בר אילן, שם הקימה תוכנית למתמטיקה פיננסית. כיום פרופ' שפס (68) היא מרצה למתמטיקה ומשמשת כיועצת האקדמית של התוכנית.
הכתבה מופיעה בגיליון יולי של מגזין פורבס ישראל
לרכישת הגיליון חייגו 077-4304645
לרכישת מנוי למגזין פורבס ישראל
לכל העדכונים, הכתבות והדירוגים: עשו לנו לייק בפייסבוק
במסגרת תפקידה כדיקאנית, היתה שפס מיוזמי תוכנית במדעי הנתונים, שבה לומדים בעיקר ניהול סיכונים ונושאים כמו תמחור אופציות. העבודה שלה נשאה פרי, כאשר בשנה הבאה תיפתח התוכנית בפעם הראשונה, ופרופ' שפס צפויה ללמד בה. "זה נושא שתופס חשיבות גדולה", היא מציינת, מאחר שקמות עוד ועוד חברות מסחר אלגוריתמי. "רציתי שלסטודנטים שלנו בתואר שני יהיה מה לעשות עם התואר שלהם במתמטיקה, אבל חשבתי שהיא תהיה טובה גם למדינה, שאמנם היא קטנה ויש לה כלכלה קטנה, אבל בכל זאת אנשים יכולים לשבת בתל אביב ולצפות בכל העולם, והם צריכים את הכלים המתמטיים בשביל זה". לדבריה, כשני שלישים מאלו שלומדים מתמטיקה בפקולטה הם סטודנטים לכלכלה ומינהל עסקים, שמבינים את הצורך בכלים האלו, וחלקם כבר עובד במסחר אלגוריתמי.
אך מעבר לדרכה המהירה אל הפסגה האקדמית, סיפור חייה של שפס יוצא דופן. היא נולדה בארה"ב למשפחה נוצרית, אך לא מצאה את שם את מקומה. "הייתי בתהליך חיפוש של בסיס פילוסופי", מספרת פרופ' שפס. "די התאכזבתי מכל הפילוסופים ולא מצאתי אצלם תשובה מובהקת, ותוך כדי זה גם הגעתי למגע עם היהדות, שמבחינת החוזק וההתמדה של דור אחרי דור, היתה יותר חזקה ממה שהכרתי קודם", היא מוסיפה. לאחר תהליך גיור לא פשוט, היא נישאה לפרופ' דוד שפס, והשניים עלו לארץ.
סיפור חיים יוצא דופן והצלחה יוצאת דופן באקדמיה. שפס
על הכוונת: שילוב חרדיות בהייטק
במקביל לקריירה האקדמית שלה, החלה פרופ' שפס בתחילת שנות ה־80 לכתוב ספרים תחת שם העט רחל פומרנץ, רובם רומנים המבוססים על מקרים אמיתיים. ספריה הפכו לרבי מכר, בעיקר בקרב המגזר החרדי בארצות הברית, והיא מתכננת לכתוב ספרים נוספים לצד המשך המחקר והעשייה האקדמית.
בכוונתה גם להיכנס לפעילות ציבורית, ולהתמקד בשילוב נשים חרדיות בהייטק. לדבריה, הן צריכות שתהיה להן הבנה במתמטיקה וגישה לעבודה בתחום, לצד תנאים שיאפשרו להן להשתלב במקום התעסוקה תוך שמירה על אורח החיים שלהן.
לדירוג המלא של הנשים המשפיעות בישראל 2016
|