בשנת 2016 ראינו כמות מכובדת למדי של משברים ארגוניים, בין אם מדובר במשבר שחוותה חברת השירותים הפיננסיים האמריקאית Wells Fargo, או הכישלון הגדול של סמסונג גלקסי נוט 7, גלי הביקורת העוצמתיים שספגו ארגונים כמו רשת המרכולים Whole Foods, או גן החיות של סינסינטי ואחרים; והרשימה עוד ארוכה.
חלק מהארגונים הללו ניהלו את המשברים שלהם טוב באופן יוצא דופן, בעוד שאחרים נכשלו בכך אנושות, וכתוצאה מכך הם גם יאלצו להמשיך במאמציהם לנהל את המשבר טוב יותר במהלך השנה החדשה.
אבל הסיפור הזה חוזר על עצמו בכל דצמבר מחדש. בשנה שעברה כולם דיברו על פולקסווגן וצ'יפוטלה, ושנה קודם לכן עסק כל העולם במשבר האבולה ובחברת התעופה Malaysia Airlines. גם בשנה הבאה כולנו נהיה בדיוק באותו מקום, ונדבר על המשברים האפיים של 2017.
הסיבה לכך היא שמשברים רחוקים מלהיות תופעה חדשה או נדירה. למעשה, בעידן הנוכחי, שמתאפיין בצפייה ישירה ברשת, בפגיעות של מאגרי מידע וברמת ציפיות הולכת וגדלה של בעליי עניין בחברות, משבר שיכה את החברה שלכם הוא דבר כמעט בלתי נמנע. אז השאלה היא: כיצד אתם יכולים להגן על הארגון שלכם?
על סמך ניסיוני האישי, ולאחר שעבדתי יחד עם כמה מהארגונים הגדולים והפעילים ביותר בעולם במגזרי הפעילות שלהם, להלן חמישה דברים שמנהיגים חכמים עושים על מנת לשפר את הסיכויים של הארגונים שלהם לעבור את 2017 ללא משברים יוצאי דופן.
1. הם מודים שהם לא חסינים למשברים
אף חברה אינה חסינה בפני אסונות ומשברים, במיוחד בימינו אנו. הארגונים החכמים ביותר הם אלו שלא מתביישים או חוששים להודות בכך. במקום זאת, ארגונים כאלו בוחרים למנף את המציאות הזו לטובתם, ומשתמשים בה כדלק כדי לוודא שהם מוכנים לחלוטין להתמודדות מוצלחת עם כל משבר שלא יבוא.
2. הם מזהים את התרחישים שמסכנים במיוחד את הארגון שלהם
לכל ארגון יש מספר תרחישים בסיכון גבוה שאליהם הם חשופים. לאפיין את התרחישים הללו זה תהליך מתגמל, שמצריך תובנות וחקירה זהירה של חברים שונים בצוות הניהולי. זה אחד הצעדים הראשונים החשובים והפרודוקטיביים ביותר בדרך לכינון תרבות ארגונית של מוכנות למשברים.
אף אחד לא חסין בפני משברים. להכיר בכך זו ההתחלה הטובה ביותר | צילום: Fotolia
3. הם מפתחים מודל מעשי של מדיניות ניהול משברים (בדגש על מעשי)
בליבו של תהליך ניהול משברים מוצלח בחברה נמצא צוות חזק שמבין בבירור את התפקידים והאחריות שלו בתהליך. מודל ניהול חזק שכזה משקף את מבנה המשילות של הארגון כולו, הוא צריך להגדיר בבירור את התפקידים והאחריות של כל חבר בצוות ניהול המשבר, והוא כולל בדרך כלל פרוטוקולים פנימיים של הסלמה, אשר מבטיחים כי ניתן יהיה להסלים את התמודדות הארגון אם וכאשר הזמן יהיה דוחק (וכמו כן מבטיחים הימנעות מהסלמה שתזיק לארגון).
4. הם מונעים את מה שניתן למנוע ומתקנים את מה שלא ניתן למנוע
אין די בזיהוי של האיומים, הסיכונים והתרחישים השונים בלבד. תהליך הזיהוי צריך להוביל לפעולה פרו-אקטיבית ואסטרטגית. מרגע שתרחישי הסיכון הגבוה של הארגון הוגדרו, מנהיגים נבונים לוקחים את הזמן על מנת לצלול לתוך כל תרחיש ותרחיש כדי לאפיין את הפערים ואת נקודות התורפה שהוא טומן בחובו, למנוע את הסיכונים שניתן למנוע ולתכנן ולהתכונן לקראת אלו שלא ניתן. במילים אחרות, הם עובדים על פיתוח של תכנית מוכנות למשברים, שהיא חזקה, בנויה בשלבים וברת ביצוע.
5. הם מחויבים לביצוע אימונים ותרגולות סדירים
הנהגה חזקה שמובילה את הצוותים שלה לקראת ניהול סיכונים מוצלח מבינה שאימונים הם הדרך להגעה לשלמות. הם מבינים זאת, ולמרות שהם לא מעוניינים שהצוות שלהם באמת יצטרך להתמודד אי פעם עם משבר, כשהיום הבלתי נמנע הזה מגיע בסופו של דבר, הם רוצים שלצוות שלהם כן יהיה ניסיון אמתי בהתמודדות עמו. כך שהם עוזרים לו לפתח את הניסיון הזה ולחדד את כישוריו להתמודד עם משברים, על ידי כך שהם עורכים אימונים וסימולציות של משברים שונים על בסיס קבוע.
הפיכתה של 2017 לנקייה ממשברים מתחילה במחויבות מצד ההנהגה. מנהיגים חכמים לוקחים את המוכנות שלהם למשבר ברצינות והם מבינים שבעולם שבו הדברים יכולים לתפוס במהירות תפנית לכיוון הגרוע ביותר, הצוות שלהם צריך להיות מוכן וערוך לקראת טרפודן של סוגיות מיד ברגע שהן מתעוררות – ואפילו טוב יותר אם הם הופכים אותן לחוויות חיוביות ולהזדמנויות עבור הארגון. כדי להשיג את זה יש צורך במחויבות להטמעת מוכנות למשברים בתרבות הארגונית, מחויבות שצומחת מלמעלה למטה.
האם תהיו מוכנים להתחייב לכך ב-2017?
|