בשנת 1989, שנה לפני המשבר הקשה בתולדותיה, נכנס סימון אלפסי לתפקיד ראש מועצת עיירת הפיתוח יקנעם עלית. ב־1990 נסגר מפעל הנשק סולתם, שהיה עוגן הפרנסה הבלעדי של תושבי המקום, ועם סגירתו הגיע שיעור האבטלה במקום ל־35%. שלוש שנים מאוחר יותר הצליח ראש המועצה הצעיר לשכנע את יצחק רבין, ראש הממשלה דאז, להעניק ליקנעם מעמד של אזור עדיפות לאומית א'. (מוקדם יותר היה אלפסי יו"ר מטה הבחירות של רבין).
עבור יקנעם עלית היתה זו נקודת מפנה: בזכות ההגדרה החדשה הפכה עיירת הפיתוח לעיר משגשגת, בעלת אזור תעשייה עתיר ידע, שמכונה כיום "עמק הסיליקון של הצפון". למעשה, היה זה כרטיס היציאה של יקנעם מגורלן של ערי פיתוח אחרות, בין היתר הודות להשקעה נכונה בפיתוח עירוני ובשינוי פני היישוב בכלל.
וכך, משנות ה־90 השכילה יקנעם לסחוף אליה בעלי עסקים ואוכלוסייה יחסית חזקה, להתבסס כלכלית כרשות עצמאית ולהשקיע בתבונה בחינוך, תרבות ופנאי. כיום, פארק התעשייה המצליח ומעגלי השירותים סביבו, שהוקמו על חורבות מפעלי סולתם, מספקים תעסוקה ומסחר לתושבי האזור. לעיר מרכז תרבות, קאנטרי קלאב, שני מרכזי קניות גדולים ותנופת בנייה.
צילום: יואב בכר
השופטים שהעניקו לו ציון גבוה ציינו כי בזמן שהממשלות סביבו התחלפו, הצליח אלפסי לפתח ולשמר קשרים פוליטיים שסייעו בידיו להועיל לעיר. לדבריהם, יקנעם בראשותו של אלפסי מהווה דוגמה מובהקת למיצוי הפוטנציאל הטמון בהייטק והשפעותיו החיוביות על מסחר, תעסוקה מקומית ודיור, אשר השפיעו יחדיו על הגירה חיובית בעיר. יש אף הטוענים כי אלפסי השכיל להשקיע באזורי התעשייה בעיר עד כדי כך שהצליח לעורר את חמתו של יונה יהב, שכנו החיפאי, שטען כי הוא מרוקן את אזור התעשייה מת"מ (מרכז תעשיות מידע) ו"גונב" אליו אוכלוסייה איכותית מעיר הנמל הצפונית.
למרות הדירוג הסוציו־אקונומי הנמוך יחסית שלה, הדגישו השופטים את העובדה שאלפסי, ש"ניחן במנהיגות כובשת וכושר ביצוע יוצא דופן", מצליח להצעיד את העיר קדימה. הסיבות לכך נעוצות בעיקר במערכת חינוך טובה, עם שיעור גבוה של זכאים לבגרות. גם מערכת שטחי הציבור מצוינת והמערכות הירוקות בעיר צוינו לטובה על ידי השופטים.
לשיפור: האם לאחר 25 שנה, ניתן לקבוע שאלפסי מיצה את עצמו? מתנגדיו לפחות סבורים שעידן אלפסי תם וטוענים שהוא מזניח את המרכז הישן והשומם של העיר. עם זאת, לאחרונה הצהיר אלפסי שהוא שוקד על בניית מלונית באזור התעשייה ושהפרויקט הבא שלו הוא איחודה של יקנעם עלית עם המושבה יקנעם, לאחר שהופרדו לפני 46 שנה, כך שאולי חזונו של האיש עדיין בועט.
גיל: 68 › מכהן בתפקיד: החל ב-1998, מטעם העבודה › ייזכר בזכות: הפיכת חורבות סולתם לאזור תעשייה פעיל
|
|