ארה"ב הגיעה השבוע לאבן דרך חשובה: יותר ממחצית מכלל המבוגרים במדינה חוסנו נגד נגיף הקורונה – ההישג האחרון בתהליך, שלמרות שהוא בין המצליחים בעולם, עדיין נוצח על ידי קומץ מדינות שחיסנו אפילו מהר יותר את תושביהן.
ארה"ב חילקה למעלה מ-209.4 מיליון מנות נכון ל-18 באפריל, ל-39.5% מכלל האוכלוסייה, 50.4% מהמבוגרים ו-81% מהקשישים מחוסנים לפחות חלקית כנגד הנגיף, על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
אך בעוד שהובילו את העולם בלמעלה מ-22 מיליון במונחים של מספר מנות החיסון שהופצו, שמונה מדינות אחרות עברו את שיעור החיסונים של ארה"ב של 62 מנות הניתנות לכל 100 אנשים. המובילה ברשימה, כמו שלמדנו כבר לשנן היא ישראל (116), שמבצע החיסון המוצלח שלה תועד היטב, ואחריה סיישל (116), איחוד האמירויות הערביות (100), צ'ילה (69), בחריין (67), בהוטן (63), בריטניה (63) וסן מרינו (63).
יש לציין כי רבות מהמדינות המובילות ברשימה מונות אוכלוסיות מצומצמות יחסית, כולל מדינת סיישל במזרח אפריקה (פחות מ-100 אלף נפש) וסן מרינו הסמוכה לאיטליה, שהיא אחת המדינות הקטנות בעולם (פחות מ-35 אלף).
888 מיליון מנות חיסון
בהוטן זינקה בדירוג לאחר שחיסנה כמעט 95% מאוכלוסייתה הבוגרת המונה למעלה מ-763 אלף בתוך כשבועיים, ומתגאה כעת בכך שכלל התושבים עם זריקה אחת לפחות מהחיסון, לעומת כל המדינות. בארה"ב יש כמעט פי חמישה מאוכלוסיית המדינה הבאה בגודלה ברשימה, בריטניה.
888 מיליון מנות החיסון ניתנו ברחבי העולם עד היום.
ארה"ב הגדילה באופן מאסיבי את הפצת החיסונים שלה מאז דצמבר, אז ניתנו 3.6 מיליון מנות בסך הכל, על פי נתונים של הוושינגטון פוסט. בחודש מרץ, ניתנו מעל 76.7 מיליון מנות והמדינה בדרך לעבור את מספר זה החודש, ומתגאה בממוצע של 7 ימים של כמעט 3.2 מיליון מנות המחולקות בכל יום. ממשל ביידן נשבע שיהיו מספיק חיסונים שיכסו כל אמריקאי עד סוף מאי, אם כי גורמים רשמיים צופים כי ההיצע יעלה על הביקוש בארה"ב עד אמצע מאי – אם לא מוקדם יותר. עם זאת, ארה"ב נתקלה בבעיה כאשר בוצעה הפסקה פדרלית של חיסון ג'ונסון אנד ג'ונסון לאחר מספר קטן של מקרי קרישת דם. ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הרפואי הראשי של הנשיא ביידן, אמר ביום ראשון שהוא מצפה שהחיסון יחזור לשימוש עד יום שישי השבוע, אם כי הוא צפוי לחזור עם "אזהרה" או "הגבלה" חדשה.
"מנהיגה עולמית"
ככל שההפצה של החיסונים בארה"ב ממשיכה להתקדם, המדינה עומדת בפני קריאות לעזור למדינות אחרות הנאבקות עם התפרצויות קשות ומתמודדת להשיג את אספקת החיסונים. שר החוץ אנטוני בלינקן אמר בשבוע שעבר כי ארה"ב מתכננת להיות "המנהיגה העולמית" בדאגה לכך שמדינות אחרות יחסנו את האזרחים שלהן, אך תחילה היא רוצה להיות יותר "בטוחה" בעצמה.
"האחריות הראשונה שלנו היא לעם האמריקני, והנשיא היה מאוד ברור לגבי זה. אבל זה גם יתרון לעולם", אמר בלינקן והוסיף: "אני חושב שכאשר הכל ייעשה, תראה את ארצות הברית כמדינה המובילה בעולם לוודא שלכולם תהיה גישה לחיסונים".
צילומים: Shutterstock