במשרד החינוך אוהבים להגיד שאסור לקחת את תוצאות בחינות המיצ״ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית) כמו שהן, שההשוואה בין הישגי בתי ספר במתמטיקה, עברית, אנגלית ומדע יכולה להטעות.
ובכל זאת, התברגותו של בית ספר תל חי בדרום תל אביב בין שלושת בתי הספר הטובים בישראל אינה יכולה להיות מקרית. מישהו כנראה עושה שם משהו נכון. והמישהו הזה הוא מנהלת בית הספר עינת ברגר־אריזון.
תחת ניהולה הגיעו תלמידי בית הספר היסודי תל חי לעשירון הראשון בישראל בכל אחד מארבעת המקצועות המושווים. זה לא עניין של מה בכך גם כשמדובר בבתי ספר בהרצליה או בצפון תל אביב. זה בוודאי ובוודאי אירוע יוצא דופן כשמדובר בבית ספר הנמצא בכפר שלם.
צילום: איריס רול
ברגר־אריזון מביאה איתה תפיסה רוחנית משהו של מקצוע ההוראה. אחרי תהליך אישי שעברה היא מצאה את התשובה בגישות שאינן נתפסות כחלק מהמיינסטרים של משרד החינוך. היא אימצה את שיטת "שפת הקשב״, שמעודדת את הילדים למודעות רגשית ולשליטה עצמית.
היא מתחילה את יום הלימודים במדיטציה בה משתתפים כל 500 התלמידים, שמטרתה להשרות עליהם שלווה, ויסות רגשי וריכוז. היא מטפחת צוות מורים שמשקיע גם בלימודי הליבה אבל גם בלימודי אמנות, רובוטיקה או ריקודים סלוניים. לפי התפיסה שלה, גם ילדים בכיתה א׳ וגם ילדים בכיתה ו׳ מסוגלים לבחור ולקחת אחריות.
העבודה החינוכית הזאת כבר זיכתה אותה בתעודת הוקרה ממשרד החינוך כאחת מאנשי החינוך המצטיינים לשנת תשע״ב. אבל את ההערכה החשובה יותר אפשר לשמוע מהורי בית הספר, בדברים שאמרו בפני ראש העיר רון חולדאי: "בית הספר תל חי הוא היום מקום בטוח ומוגן לילדינו. בעזרת צוות מורים יוצא מן הכלל, בראשותה של מנהלת עם חזון, ועם אמונה גדולה בכל ילד, הוא הצליח ללמד את הילדים את תורת השליטה עצמית, שזהו הבסיס החשוב ביותר ליצירת חברה טובה יותר״.
|