הבועה עדיין לא התנפצה. זוהי המסקנה שמתקבלת מרשימת הסטארט-אפים החמים ביותר לשנת 2015 של פורבס, אשר מדרגת את החברות הנוצצות ביותר השנה על ידי חישוב פשוט: שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בין סבבי הגיוס. המשמעות היא שהרשימה הזו כוללת את הסטארט-אפים המבוקשים ביותר, אלו שהמשקיעים תולים בהם את התקוות הגדולות ביותר שלהם – וכתבו להם את הצ'קים השמנים ביותר.
50 הסטארט-אפים ברשימה יחד גייסו מעל ל-7 מיליארד דולר השנה, וערכם הכולל מוערך בקרוב ל-120 מיליארד דולר.
ישראלים אחראים ל-7 סטארט-אפים מבוקשים ברשימה, כאשר במקום הגבוה ביותר (13) נמצאת פלטפורמת שיתוף הסרטונים Whipclip עם שווי של 600 מיליון דולר. ל- Whipclip אחראיים היזמים רון צוקרמן ואורי בירנבאום, והיא מאפשרת ליצור סרטונים לתכניות טלוויזיה ולשתף אותם עם משתמשים אחרים. האפליקציה משתפת פעולה עם ערוצי טלוויזיה בולטים ולייבלים גדולים של מוזיקה, והספיקה כבר לכבוש את ארה"ב בשבירת בשבירת שיא השיתופים הגדול ביותר אי פעם במדינה ברשתות החברתיות, באפריל השנה.
רון צוקרמן, ממייסדי Whipclip | צילום: יח"צ
פלטפורמה בולטת נוספת היא Beepi (מקום 23), שמאפשרת לקנות רכב משומש מבלי לקום מהכיסא. אלחנדרו רזניק ועומר סביר יזמו אותה לאחר שהבינו את הבעייתיות בשוק המכוניות המשומשות בארה"ב, והיא שווה כיום כ-564 מיליון דולר. אלון ואלי וורטמן ייסדו סטארט-אפ אחר בתחום הרכב, Vroom (מקום 46), בשווי של 218 מיליון דולר. החברה רוכשת מכוניות משומשות, אוספת אותן ישירות מהלקוח, ומוכרת אותן לאחר שיפוץ עם אחריות לשלושה חודשים.
הרשימה השנה מתהדרת בחדי הקרן שגרפו סכומים עצומים של מזומנים. פלטפורמת שיתוף הנסיעות הבלתי ניתנת לעצירה אובר (מקום 16) מגייסת בימים אלו 2.1 מיליארד דולר נוסף למיליארד הדולרים שגייסה ביולי האחרון. כלי התקשורת במקום העבודה Slack (מקום 2) גייס 160 מיליון דולר, WeWork (מקום 31) שמספקת חללי עבודה משותפים גייסה 433 מיליון דולר. רק לאחרונה דורג אחד ממייסדיה, הישראלי אדם נוימן, כאחד מ-40 היזמים המצליחים בארה"ב מתחת לגיל 40. Tanium (מקום 21), סטארט-אפ בתחום אבטחת סייבר, גייס 120 מיליון דולר. את Tanium, השווה 3.7 מיליארד דולר, הקימו האב והבן דיוויד ואוריון הינדאווי. בין השאר מגנים השניים על מידע של חברות ענק כמו ויזה ואמזון. חברת סייבר נוספת שמייסדה הוא ישראלי, היא Menlo Security של אמיר בן אפריים. היא מדורגת במקום ה-28 עם שווי של 127 מיליון דולר.
אדם נוימן ומיגל מקבלי, מייסדי WeWork | צילום: יח"צ
יחד עם זאת, סטארט-אפים רבים שמובילים את הרשימה נמצאים מעט מחוץ למסלול. Uptake Technologies, שדורגה במקום ה-1, הגיעה משום מקום כדי לגייס 45 מיליון דולר לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר. החברה, שמנוהלת על ידי מייסד גרופון לשעבר בראד קייוול, מבטיחה לספק תחזיות אנליטיות למהפכת האינטרנט של הדברים שמגיעה לתעשיות מסורתיות כמו בניין ותעופה.
רשת השירותים הביתית Porch, פלטפורמת המכירה והקנייה OfferUp ואפליקציית עריכת ושיתוף התמונות PicsArt, נמצאות בחמישייה הראשונה יחד עם Slack. שתי המתחרות שעוסקות בתחום משלוחי המזון DoorDash ו- Postmates, מדורגות יחד בעשירייה הפותחת השנה, כאשר המשקיעים הזרימו סכומי כסף עצומים למשלוחים מקומיים בארה"ב, למרות בזבוז המזומנים הגדולה שהתעשייה הזו ידועה בה וכשלונות הענק בעבר בתחום.
ניתוח המידע של Uptake אשר סייע לה לכבוש את המקום הראשון
כמה סטארט-אפים אשר דורגו במקומות בולטים סבלו השנה ממכשולים, למרות שהם אספו סכומי כסף גדולים ממשקיעים. פלטפורמת משאבי האנוש בענן Zenefits שכבשה בשנה שעברה את פסגת הרשימה, סיימה השנה במקום ה-10. לאחר שגייסה 500 מיליון דולר מוקדם יותר השנה, הסטארט-אפ הודה כי ההכנסות ברבעון השלישי היו נמוכות יותר מהצפוי. DraftKings (מקום 15) השתמשה בכספי המימון שלה כדי להפגיז את הטלוויזיה עם פרסומות ספורט פנזטיה יומיות, אבל לאחרונה נתקלה במכשול רגולטורי. Theranos (מקום 50), של המיליארדרית הצעירה בעולם אליזבת הולמס, סבלה מסקפטיות לגבי טכנולוגיית בדיקת הדם שלה, שאמורה להיות פורצת דרך.
במקום ה-39 נמצא הסטארט-אפ Cohere Technologies, ששוויו 250 מיליון דולר. מנכ"ל הסטארט-אפ שמפתח טכנולוגיית רוחב הפס האלחוטי הוא שלמה רכיב, ואחד ממייסדיה הוא ד"ר רוני האדאני. זהו לא הסטארט-אפ הראשון המצליח של רכיב: הוא ואחיו זכי מכרו ב-2007 את חברת טראיון שהקימו למוטורולה, ושנה לאחר מכן הגיעו שוב לכותרות כאשר רכשו את ענקית השבבים טרנסמטה עבור 256 מיליון דולר.
|
|