בעולם שסובל ממוצקת התיבשות הולכת ומחריפה, חשוב לדעת שיש שם בחוץ לחות שתלויה באוויר. Water-Gen הישראלית פיתחה מחולל שמושך את אדי המים הללו מהאוויר, בסוג של "קציר" של מי שתייה.
לאחרונה חתמה הסוכנות האמריקאית להגנה על הסביבה (EPA) על הסכם שיתוף פעולה מחקרי עם Water-Gen. הסכמים מהסוג הזה מאפשרים לחברות פרטיות להרוויח מהמומחיות של הרשויות הפדרליות בארה"ב, כפי שמדווח השבוע ה- Washington Examiner. מהות העסקה היא לפתח מחוללי מים ניידים כאלו, שבעצם מייצרים מים ישירות מהאוויר עצמו.
או, כפי שמנהל ה-EPA סקוט פרויט ניסח זאת: "… לקדם ייצור של מחוללי מים אטמוספריים כטכנולוגיה ברת קיימא, על מנת לשפר דרמטית את הגישה למים ראויים לשתייה במהלך אירועים של מחסור או זיהום, כמו אסונות טבע או סוגיות תעשייתיות".
לפני שנה, בפרויקט מקיף של פורבס ישראל על תעשיית המים הבינלאומית של ישראל, סקרנו גם את פעילותה של Water-Gen, אחת החברות המבטיחות בתחום. החברה, שהוקמה ב-2009 על ידי אריה כוכבי, מנכ"ל ומייסד, זכתה בשנים האחרונות בהכרה בינלאומית רבה, כשנבחרה למשל לאחת מ-50 החברות הדשניות בעולם על ידי ה-Fast Company Magazine. מיכאל מירלישווילי, אחד מעשירי ישראל, מחזיק בכ-70% מהבעלות בחברה.
הטכנולוגיה מסתובבת בעולם כבר מזה תקופה. כבר בשנת 2014 המחוללים של החברה הוכנסו לשימוש של צה"ל ושל צבאות במקומות אחרים, מתוך הבנה שהטכנולוגיה של Water-Gen היא ייחודית בגלל היעילות שלה.
אם יודעים לחפש – אז מים יש בכל מקום | צילום: Shutterstock
איך זה עובד? המחולל יונק מים מהאוויר, די בדומה לפעולתו של מזגן, רק שהוא צורך הרבה פחות אנרגיה. החברה קוראת לטכנולוגיה שלה GENius, וטוענת שהיא המודול החסכוני ביותר באנרגיה לייצור מים מהאוויר, והיחיד מסוגו. על פי דיווחיה, הוא מסוגל לייצר מים בתמחור של כ-2 סנט לליטר (כ-15 אגורות אם תרצו), באמצעות כ-300 שעות-ואט של אנרגיה. עלות ייצור גלון אחד, המכיל כמעט 4 ליטר, היא אם כך כ-8 סנט.
Water-Gen היא רק אחת מתוך כ-50 חברות שה-EPA חתם עמן על הסכמים תחת החוק הפדרלי למעבר אנרגטי (Federal Technology Transfer Act). ההסכם עם Water-Gen הוא חלק מיוזמה של ה-EPA "לפתח יחסים שמאפשרים לו לבחון ולהעריך את טיבן של טכנולוגיות חדשות, כמו מחוללי המים האטמוספריים, על מנת להבטיח שארה"ב תוכל ליישם את הסוג הזה של הטכנולוגיות ולספק לאזרחיה את איכות האוויר והמים הגבוהה ביותר".
באחד מהברושורים של Water-Gen מתארת החברה כיצד גם יחידות בקנה מידה גדול שהיא מייצרת הן פתרונות של "חבר ושתה", למשל עבור בתי ספר, בתי חולים, בניינים מסחריים ובנייני מגורים ועוד. יש להן את היכולת לייצר יותר מ-5,000 ליטר של מי שתייה נקיים מדי יום.
ועוד הערה מעניינת: היחידות מיוצרות כך שהן יכולות להתמודד גם עם איכות אוויר גרועה, דבר שאולי ניתן היה לצפות לו בעקבות אירועים שהחריבו את תשתיות השתייה המסורתיות בחלק מהאזורים בעולם, כמו ההוריקנים של השנים האחרונות בפורטו-ריקו וטקסס. היחידות כוללות מסנני אוויר ומתקני אגירת וטיהור מים פנימיים. "יש לנו פילטרים מאוד חזקים", אמר לנו לפני כשנה מקסים פסיק, יו"ר החברה. "אויר מאוד קל לנקות. מים זה כמעט בלתי אפשרי".
אנשים בכל רחבי העולם יוצאים "לצוד" מים מדי יום, עם או בלי הוריקנים, ולפי Water-Gen, למכשירים שלה יש את הפוטנציאל לשרת מיליונים מהם.
|