הערכות השווי של פורבס לגבי המיליארדרים הגדולים בעולם זוכים מטבע הדברים לתשומת לב ציבורית רבה והדברים נכונים שבעתיים כשמדובר בפוליטיקאים וראשי מדינות. מסיבה זו מעניין לעקוב אחר הערכות השווי של הפוליטיקאים העשירים שמצביעים על חילופים – לא רק במגרש הפוליטי, אלא גם במגרש הכלכלי.
על פי עדכון הערכת פורבס ישראל, הונו הכולל של ראש הממשלה הנכנס, נפתלי בנט, עומד נכון להיום על כ-100 מיליוני שקלים, אותם צבר במהלך קריירת היי-טק קצרה אך רווחית במיוחד. לעומתו, שוויו של ראש הממשלה היוצא, בנימין נתניהו, נמוך ממנו בעשרות מיליוני שקלים ונאמד נכון להיום בכ-70 מיליוני שקלים, אלו נזקפים בעיקר לזכות נכסי הנדל״ן שברשותו.
אך היכן אלו ממוקמים בהשוואה לשווי של נשיא ארה״ב הנוכחי ומי שעומד בראש המעצמה הגדולה בעולם, ג׳ו ביידן? ואיך כל אלו עומדים אל מול הונו האישי של הנשיא הקודם, דונאלד טראמפ, הנשיא המיליארדר היחיד בתולדות הפוליטיקה האמריקאית?
ובכן, נתחיל מהנשיא הנוכחי, ג'וזף רובינט ביידן הבן. מסתבר שהונו האישי נמוך יחסית למה שהיה אפשר לצפות ממנהיג העולם החופשי, בטח בהשוואה לפוליטיקאים העשירים בישראל.
על פי הערכת פורבס סך הנכסים הכולל של הסנאטור מדלוור שהושבע לנשיא בינואר האחרון עומד על כ-8 מיליוני דולרים בלבד, שהם כ-26 מיליוני שקלים. במילים אחרות, בנט, ראש ממשלת ישראל הנכנס ״שווה״ פי ארבעה כמעט מנשיא ארה״ב המכהן.
גם לראש הממשלה היוצא ויו״ר האופוזיציה המיועד נתניהו אין במה להתבייש בהון שצבר לעומתו כשסך שווי הנכסים הרשומים תחת שמו גדול כמעט פי שלושה מאלו של ביידן.
רשימת הנכסים של ג׳ו ביידן ורעייתו ג׳יל צנועה יחסית וכוללת בסך הכל שני בתי מגורים בדלוור בשווי מצרפי של 4 מיליון דולר, מזומנים והשקעות בשווי דומה וכן פנסיה פדרלית המוערכת בכמיליון דולר.
גם אם הונו האישי של ביידן נמוך בהשוואה לפוליטיקאים אחרים, הוא כמובן רחוק מאוד מלהיות מוגדר כאיש מעמד ביניים בזכות מיליוני דולרים אותם צבר לאורך הקריירה הפוליטית העשירה שלו – בעיקר בשנתיים האחרונות לאחר כהונתו כסגן הנשיא של ברק אובמה.
למעשה, בתקופה זו כשהוא ממנף בהצלחה יתרה את התואר ״סגן נשיא לשעבר״, למכירת ספרים ונשיאת נאומים, גרפו ״הביידנים״ לא פחות מ-17 מיליון דולר.
לפי ניתוח פורבס מתוך ההון הנכבד כ-7 מיליון דולר שולמו כמיסים שונים, 1.3 מיליון נוספים הועברו לצדקה, 180,000 דולר ששולמו עבור עובדי משק הבית ועל פי הערכות, 80,000 דולר הועברו לריבית על משכנתאות. עוד כמה מיליוני דולרים הועברו לפי הערכת פורבס לקרובי משפחה, הושקעו באפיקים שונים או פשוט בוזבזו בשנים בהן לא היה בתפקיד.
בין ביידן לטראמפ
כל אלו מתגמדים באופן מובהק אם מכניסים ל״משוואת הפוליטיקאים המיליונרים״ את המיליארדר הנוכחי ונשיא ארה״ב לשעבר, דונאלד טראמפ. על פי הערכת השווי האחרונה שנערכה במסגרת ׳רשימת המיליארדרים השנתית של פורבס לשנת 2021׳, הוערך הונו הכולל של נשיאה ה-45 של ארה״ב בכ-2.4 מיליארדי דולרים, (כ-7.8 מיליארדי שקלים). לשם השוואה ההון הנוכחי של נשיא ארה״ב לשעבר טראמפ גדול פי 300(!) מההון הנוכחי של נשיא ארה״ב המכהן – ג׳ו ביידן.
טראמפ, הנשיא המיליארדר היחיד בהיסטוריה האמריקאית, ממוקם ברשימת המיליארדרים של פורבס במקום ה-1,299 מבין האנשים העשירים בעולם. הונו המופלג כולל נכסי נדל”ן רבים, כמו בניין טראמפ בשדרה החמישית בניו יורק, אחוזת Mar-a-Lago בפלורידה, שלושה בתים סמוכים וכן מגרשי גולף וחניונים מניבי מזומנים. טראמפ אף רשם את שמו כמותג (TRUMP) אותו הוא מחכיר ברישיון לחברות ברחבי העולם.
תקופתו של הנשיא לשעבר טראמפ בבית הלבן לא היטיבה עמו בהיבט הכלכלי והוא איבד נתח נכבד מהונו האישי במהלך שנות כהונתו כנשיא. באוקטובר 2016, חודשים בודדים לפני שנכנס לחדר הסגלגל העריך פורבס את הונו הכולל בכ-3.7 מיליארד דולר.
דווקא בשנותיו כנשיא (למרות הערכות ראשוניות כי מעמדו ותפקידו הרם יטיבו עם המותג העסקי) חלה ירידה מגמתית בשווי נכסיו – אלו הצטמקו במהלך השנים בלא פחות מ-1.3 מיליארד דולר ויותר משליש משוויו הכולל נמחק לעומת מצבו טרם כניסתו לתפקיד.