יינות בורדו. קונים מחפשים ערך רב יותר ולכן הם פונים לאזורי יין אחרים. צילום: shutterstock
יינות בורדו. קונים מחפשים ערך רב יותר ולכן הם פונים לאזורי יין אחרים. צילום: shutterstock

טלטלה בעולם היין: בורדו ובורגונדי כבר לא בראש תעשיית יינות היוקרה

דירוג חדש שפורסם לאחרונה על ידי בורסת הייננים הבינלאומית בלונדון (Liv-ex) מצביע על שינוי מגמה - יינות מקליפורניה דוחקים את יינות היוקרה הצרפתיים מאזורי בורדו ובורגונדי ומדורגים כיום בין המובילים בעולם. סמנכ"ל Liv-ex, אנתוני מקסוול, אומר לפורבס כי המגמה של גיוון בשוק יינות היוקרה הואצה בתקופת הקורונה וצפויה להמשך

עוד בשנת 1855 קבוצה של סוחרי יין בורדו, שהשתתפה בתערוכה בפריז, החליטה לנסות ולהבין את איכות ורמת הכרמים והענבים על ידי סיווגם לפי היינות שנמכרים בעקביות במחירים הגבוהים ביותר בענף. סיווג זה דרג יינות מהפרימייר קרו (Cru), מהגידול ראשון ועד לגידול החמישי. שישים ושניים מתוך 2,000 כרמים נרשמו, ועם מעט דשדושים בדירוגים והוספתו של שאטו מוטון-רוטשילד לקרו הבכורה בהמשך, היינות שהיו בראש הרשימה נותרו על כנם, ועדיין נמכרו במחיר הגבוה ביותר בשוק, לצד כמה יינות בורגונדי מובילים כמו אלה של אחוזות רומנה-קונטי.

אבל דו"ח מקוון שפורסם לאחרונה על ידי Liv-ex, שוק גלובלי לסחר ביין (בורסת הייננים הבינלאומית בלונדון), שבו 550 עסקים של יין משובח מכל רחבי העולם קונים ומוכרים יין, מצביעים על כך שכמה יינות מקליפורניה מדורגים כיום בין המובילים בעולם. סיווג Liv-ex פורסם לראשונה בשנת 2009, ומעודכן אחת לשנתיים כדי לשקף את תנאי השוק המשתנים, תוך שימוש במתודולוגיית המחירים של 1855 לקביעת היררכיה. יינות קליפורניה, שכוללים את Harlan Estate ,Colgin ,Scarecrow ,Screaming Eagle כולם ממוקמים בשורה הראשונה, עם כמה כוכבים עולים כמו Opus One Overture ,Realm Cellars ,The Bard ,Spottswoode’s Cabernet Sauvignon ,Ulysses Cabernet Sauvignon.

כדי לשים את ממצאי הדוח בפרספקטיבה, ראיינו את סמנכ"ל ומנהל המכירות של Liv-ex, אנתוני מקסוול. מקסוול נולד בדרום אפריקה וגדל בצרפת לפני שעבר לבריטניה כשהיה נער, עבד במשרד החוץ בז'נבה ובפדרציה הבינלאומית של יינות ומשקאות בפריז. לאחר מכן עבד שמונה שנים ביקב ג'ון ארמיט וניהל את מחלקת המסחר ומחלקת המכירות של לקוחות פרטיים לפני שהצטרף ל-Liv-ex בשנת 2005.

כרמי ענבים בחבל בורגונדי בצרפת. צילום: shutterstock
כרמי ענבים בחבל בורגונדי בצרפת. יינות בורגונדי עדיין נחשבים לאיכותיים והיקרים ביותר. צילום: shutterstock

מדוע לדעתך מתרחש השינוי שמביא להתרחקות מהיינות הצרפתיים (בורדו/בורגונדי)? האם יש לזה קשר למגפת הקורונה?

"יש כנראה שתי סיבות לשינוי הזה. הראשון הוא שההגדרה של 'יין משובח' היא כעת רחבה יותר משהיתה פעם. הוא כבר לא מוגבל רק לבורדו או רק ליינות צרפתיים, וכתוצאה מכך זה פתח את עולם היין המשובח במידה ניכרת, במיוחד כאשר אזורים אחרים יכולים להתאים לצרפתים מבחינת האיכות.

"סיבה נוספת נובעת מכך שקונים מחפשים ערך רב יותר ולכן הם פונים לאזורי יין אחרים. עם זאת, יינות צרפתים ממשיכים להיות פופולריים מאוד. במקרים מסוימים, הקונים עברו לאזור שמפיין ואל רון (Rhône) בחיפוש אחר ערך. אפילו בתוך בורגונדי ובורדו עצמם, הקונים מסתכלים על יצרנים חדשים שמציעים מחירים שאינם גבוהים כל כך.

"רבות מהמגמות בסיווג קדמו למגפת הקורונה, כך שזה לא קרה בעקבותיה. עם זאת, המהלך של גיוון השוק בהחלט הואץ בתקופת הקורונה".

מקסוול:

"מחירי היינות הצרפתיים עדיין עולים, אך גם מחירי יינות מאזורים אחרים עולים, ובאותה המהירות. ההגדרה של 'יין משובח' היא כעת רחבה יותר משהיתה פעם"

האם חלק מהיינות הצרפתיים מתמחרים את עצמם גבוה מידי?

"אני לא חושב שזה בהכרח המצב. כפי שמראים דירוגי ה-Power 100 שלנו, יינות מצרפת עדיין שולטים וממשיכים להוות את מרבית המותגים החזקים ביותר בשוק היין המשובח.

"כאשר בוחנים את מרכיבי מדד Liv-ex 1000, מדד בורדו 500, המשקף את תנועת המחירים של 500 יינות מובילים מהאזור, עלה ב-5.05% בשנה החולפת וב-7.7% לאורך שנה. בורגונדי 150, שמפיין 50 ורון 100 ראו גם הישגים מרשימים באותן התקופות.

"מחירי היינות הצרפתיים עדיין עולים, אך גם מחירי יינות מאזורים אחרים עולים, ובאותה המהירות.

"בנימה חיובית, הסיווג אכן מדגיש את הערך שעדיין קיים באזורים צרפתיים קלאסיים. אתה עדיין יכול לקנות יין בורדו מהגידולים הטובים ביותר באלפי ש"ח, לא עשרות אלפים. יש גם בורגונדי אחד שלא עולה אלפי ש"ח לבקבוק. אזורי שמפיין ורון ממשיכים לספק תמורה מצוינת גם בין כמה מהאזורים והטרוארים הגדולים ביותר שלהם".

כרמי ענבים בחבל בורדו בצרפת. צילום: shutterstock
כרמי ענבים בחבל בורדו בצרפת. למרות השינוי בענף, יינות בורדו עדיין מציגים צמיחה ועלייה במכירות. צילום: shutterstock

מהם הקריטריונים על מנת להכלל בדירוג?

"כדי להעפיל לדירוג, יין חייב להיסחר ב-Liv-ex בין ה-1 ביולי 2020 ל-30 ביוני 2021 בפורמט בקבוק של 750 מ"ל או 1.5 ליטר. תקן בעסקאות Bond, Standard En Primeur ו-Duty Paid מחושבים גם כן, למעט בורגונדי, שמפיין, אוסטרליה וארה"ב שבהן הותרו גם עסקאות מיוחדות. חמישה צירים של יין או יותר בוודאי נסחרו במהלך תקופה זו והיין חייב להיסחר 15 פעמים או יותר.

לאחר שיין הוסמך להכלל בדירוג, מחושב מחיר הסחר הממוצע לכל מארז בקבוק והיין יוקצה לדרגה עם טווח המחיר הרלוונטי. טווח המחירים מתעדכן אחת לשנתיים כדי לשקף את תנאי השוק המשתנים. השנה התאמנו את המחירים שלנו לביצועים של מדד Liv-ex 1000. בין מאי 2019 (כאשר עדכנו לאחרונה את הסיווג שלנו) ועד יוני 2021, Liv-ex 1000 עלה ב-6.36% וטווחי המחירים עבור כל נדבך הותאמו כדי לשקף זאת. מדרגת המחיר הנמוכה ביותר הייתה ברמה ה-5 [בין 306 ל-382 פאונד (1,340-1,673 ש"ח)] והגבוהה ביותר הייתה ברמה הראשונה [3,060 ליש"ט (13,400 ש"ח) ומעלה].

איזו מגמה לטווח ארוך יותר ניתן לראות מנתוני הדוח?

"הסיווג השנה באמת מקבע את מגמות השוק המשני שהדגשנו בהזדמנויות רבות במהלך השנה האחרונה.

"הראשונה היא חלקו היורד של בורדו במסחר בשוק המשני, המתבטא בהרכב הסיווג לאורך זמן. בשנת 2019, בורדו היוו 37% מהסיווג, השנה הוא מהווה 28.6% בלבד. גיוון השוק הוא אחר, שכן יותר יינות מכל מדינה נסחרים. לדוגמה, בשנת 2019 יינות אמריקאים הופיעו רק בשתי הרמות העליונות, אך השנה הם מתפרסים על פני ארבע. אותו הדבר ניתן לומר על בורדו, טוסקנה, פיימונט ורון, שנכנסו לכל חמשת הרמות העליונות. בורגונדי נמצא על פני ארבע ופורטוגל ואוסטרליה על פני שלוש. אין ספק שהמחירים של יינות מאזורים וממותגים מוכרים ממשיכים לעלות, הקונים ימשיכו לחקור אזורים חדשים בחיפוש אחר ערך רב יותר. סביר שמגמה זו תימשך".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן